‘Kadın Sığınağı’yla şiddete hayır dediler

Güncelleme Tarihi:

‘Kadın Sığınağı’yla şiddete hayır dediler
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2017 14:09

Altındağ Belediyesi Kadın Eğitim ve Kültür Merkezleri’nde tiyatro eğitimi alan, yaşları 20 ile 60 arasında değişen kadınlar, sergiledikleri Kadın Sığınağı adlı oyun ile “Kadına şiddete hayır” dedi.

Haberin Devamı

Altındağlı kadınlar, sergiledikleri tiyatro oyunu ile “Kadına şiddete hayır” dedi. Altındağ Belediyesi Kadın Eğitim ve Kültür Merkezleri’nde tiyatro eğitimi alan, yaşları 20 ile 60 arasında değişen kadınlar, sergiledikleri Kadın Sığınağı adlı oyun ile izleyiciden tam not aldı. Necip Fazıl Kültür Merkezi’ndeki oyunda Türkiye’nin kanayan yarasını işlediklerini vurgulayan kadınlar, “Oyuna hazırlanırken ve sahnedeyken çok heyecanlandık ve duygulandık. Altındağ Belediyesi bünyesinde açılan Tiyatro Okulu ile sahnede olmanın keyfine vardık ve artık sahneden inmeye hiç niyetimiz yok. Bu oyunla birlikte kadına şiddete ‘hayır’ diyoruz” dedi.
Başarılı performanslarından dolayı kadınları tebrik eden Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, “Maalesef ülkemizde kadına şiddet bizim toplumsal bir yaramız, acımız, kırık yanımız. Bu toplumsal sorunu çözmek ve daha mutlu bir toplum inşa etmek için çalışıyoruz. Bugün de Altındağlı kadınlar bu soruna tiyatro sahnesi aracılığı ile dikkat çekti. Hepsini kutluyorum” dedi.

Haberin Devamı

KENDİMİZİ KEŞFETTİK

Sevgi Ünsal, Pınar Koyuncu, Sultan Altunışık, Meral Öztaş, Jale Dokuş, Kamuran Öztürk, Sevinç Sarıgül, Makbule Şeker ve Dilan Ekinci’den oluşan ekip, “Kendimizi tiyatro ile keşfettik” diyerek, sahneye her çıkışlarında aynı heyecanı yaşadıklarını dile getirdi. Oyunda “Müdür Zeynep” karakterine can veren Jale Dokuş, kadınlara yönelik her türlü şiddeti kınadıklarını vurgulayarak şunları söyledi:
“Sergilediğimiz oyunda töre ve kan davasının acı sonuçlarını gözler önüne seriyoruz. Genç kızlarımızın mağduriyetlerine, eğitimsizliğin nasıl kötü sonuçlara yol açtığına dikkat çekmeye çalıştık. Tiyatro aslında benim çocukluk hayalimdi. 15 yaşında evlendim. Bazı şeyleri yapmak için fırsatım olmadı. Fakat bize sağlanan imkan sayesinde sahnede, yaşayamadıklarımızı yaşıyoruz. Bu bir başlangıç oldu benim için. Hedeflerim bitmedi, üniversite de okuyacağım.”

SAHNE ÇOK ÖZEL BİR YER

Oyunda psikolojik şiddet gördüğü için sığınma evine yolu düşen Cezayir karakterini canlandıran Cevriye Duman da, “Oyunumuzda kadınların çaresizliğini işledik. Kadına sadece fiziksel şiddet yok, psikolojik şiddet de çok tehlikeli” dedi. Oyunda Dudu Teyze rolü ile beğeni toplayan ve ekibin en yetişkin üyesi olan Makbule Şeker, geçirdiği bir hastalık sonrasında tiyatro ile tanıştığını belirterek, “Küçüklüğümden beri tiyatro sevgim vardı ama hayat şartları ekipteki diğer arkadaşlarım gibi beni de farklı yönlendirdi. Eşim, çocuklarım ve torunlarım beni destekliyor. Sahne çok özel bir yer, burada hiçbir ayrım yok hepimiz biriz ve eşitiz. Kocaman bir aile olduk” diye konuştu.
Altı aylık bir çalışma ile oyunu sahneye koyduklarını kaydeden yönetmen Hikmet Ağa da, Altındağlı kadınların sahnede duygulu ve hevesli olduklarının altını çizdi. Ağa, “Altındağlı kadınlar, çalıştığım gruplar içinde en duygulu ve çalışkan gruptu. Çok güzel bir işe imza attık, devamının geleceğine inanıyorum” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!