Kadın profesörlerin büyük başarısı

Güncelleme Tarihi:

Kadın profesörlerin büyük başarısı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 13, 2006 12:07

DOKUZ Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Semra Koçtürk ve Prof. Dr. Gül Güner inanılmazı başardı.

İki kadın profesör, sinir, bağışıklık sistemleri, kanser gibi hastalıkların tedavisine yönelik çalışmalar yapan, eğitimleri büyük paralar karşılığı izlenebilen bilimadamlarının yer aldığı Uluslararası Hücre Ölümü Araştırma Topluluğu'nu Türkiye'ye davet etti. Daveti kabul eden Topluluğun, Türk araştırmacılara 7 -8 Aralık'ta İzmir'de eğitim vereceğini belirten Prof. Dr. Koçtürk, “Topluluk üyeleriyle iyi diyaloğumuz sayesinde zoru başardık. Buradan bu alanda çalışan Türk araştırmacıların grup oluşturmasını sağlamak istiyoruz” dedi.

Üyesi olduğu Hücre Ölümü Araştırma Topluluğu'nun eğitimcilerinin AB üyesi ülkelerin bilimadamlarından oluştuğunu, bu grubun workshoplarına katılmanın çok pahalı olduğunu belirten Prof. Dr. Koçtürk, “Geçen yıl bu topluluğun eğitimine 600 euro ödeyerek katılabildim. Çok pahalı, herkesin katılabilmesi çok zor.

Ama çalışmaları çok önemli. Apoptozis (programlı hücre ölümü) ile ilgili çalışmalar son 10 yıldır yoğunluk kazandı. Apaptozis ile ilgili çalışmalarla nörodejeneratif (sinir sistemi dejenerasyonu) ve kanser gibi hastalıklara yönelik sağaltım stratejileri saptanmaya çalışılıyor. Biz de bu konuda çalışma yapan bu topluluğu ülkemize getirerek, günceli bire bir kendilerinden öğrenmek istedik. İrtibat halinde olduğumuz kişilerdi, bizleri kırmadılar” diye konuştu.

Prof. Dr. Koçtürk, topluluğun davetlerini kabul etmesi üzerine DEÜ Sağlık Bilimleri Enstitüsü çatısı altında ‘Apoptozis, hastalıklarla ilişkisi ve günceli belirleme’ kursu düzenlediklerini, bu kursun 7- 8 Aralık'ta Tıp Fakültesi Derslikler Grubu'nda gerçekleşeceğini söyledi. Bilimsel düzenleme kurulunda Prof. Dr. Mine Yücesoy, Prof. Dr. Neşe Atabey, Prof. Dr. Uğur Yılmaz, Dr. Serpil T. Akhisaroğlu ve Dr. Zekiye S. Altun da yer alırken, Türk araştırmacılara İngiltere'den Dr. Hüseyin Mehmet, Almanya'dan Henning Walczak, İtalya'dan Dr. Vincenzo De Laurenzi ve Dr. Giorgi Stassi eğitim verecek.

KANSERE ÇARE ARAŞTIRILIYOR

Bu topluluğun vereceği eğitimden sonra bu alanda çalışan Türk bilim insanlarının bir topluluk oluşturmasını sağlamayı amaçladıkları belirten Prof.Dr. Koçtürk, ‘hücre ölümü’ ile bazı hastalıkların tedavi ilişkileri konusunda şunları söyledi:
“Programlı hücre ölümünün bir kontrol mekanizması var.

Aslında sadece zararlı bir olay değil. Normalde vücut hasarlanmış hücreyi uzaklaştırıyor. Diğer hücrelere zarar vermesini programlı bir şekilde uzaklaştırıyor. Ancak bu uzaklaştırma mekanizması, örneğin kanser hastalığında bozulmuş olduğu için hep hasarlı bozuk hücrelerin üremesiyle kanser oluşuyor. Şimdi burada amacımız programlı hücre ölümünü arttırmak. Ki kanserli hücrelerin üremesini durdurabilelim.

Ama diğer hastalıklarda örneğin nörodejenerasyon (sinir sistemi dejenerasyonu), ateroskleroz (damar sertliği), otoümmin (bağışıklık sistemi) hastalıklar bunlarda da programlı hücre ölümü hızlanmış oluyor. Burada da hücre ölümünü durdurmak istiyoruz, beyin hücrelerinde özellikle. Dolayısıyle bu programlı bir mekanizma. Bu mekanizmanın farklı noktalarının tetiklenmesi ya da durdurulması şeklinde hastalıkların tedavisine yönelik çalışmalar var. Ama dolayısıyle bu mekanizmanın çok iyi açıklanabilmiş olması gerekiyor. Çünkü çok karmaşık, komplike bir mekanizma. Bu konuda araştırmalar hep devam ediyor. Çünkü birbiriyle çapraz reaksiyonları olan bir mekanizma. Ve ayrıca laboratuvar çalışmaları çok önemli. Laboratuvar çalışmalarının da doğru olması çok önemli.”

Davetli eğiticilerin bu konuda kitapları olan, çalışma alanları kişiler olduklarını vurgulayan Prof. Dr. Koçtürk, “Doğru laboratuvar çalışmasını nasıl yapabiliriz, en doğru sonucu nasıl elde edebiliriz, hem bunları anlatacaklar, hem de bu mekanizmalardaki güncel gelişmeleri. Bu topluluğun eğitimlerine katılma olanağı bulamayan araştırmacılar için iyi bir fırsat olacak diye düşünüyoruz.” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!