Kadın organizması kışı sevmiyor

Güncelleme Tarihi:

Kadın organizması kışı sevmiyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2000 00:00

Haberin Devamı

Erkeklere göre daha dayanıklı bir organizmaya sahip olan kadınlar acıya olduğu gibi, soğuğa karşı da çok duyarlı. Nedeni uyku, beslenme ve dolaşım sistemlerindeki farklılıklar.

Aynı odada oturan bir erkeğin kısa kollu gömlek ile terlerken kazak kazak üstüne giymiş kadının soğuktan şikayet etmesi az rastlanan bir durum değil.

İşte bu noktayı göz önüne alan Kanada’daki York Üniversitesi’nde görevli bilim adamları, üşümekten şikayet eden insanlara ve tabii ki özellikle kadınlara yardımcı olmaya çalışıyor.

Bilim adamları insan termostatının ayarlanmasının uyuma kalıpları ile de ilgili olduğunu belirledi. İyi uyuyanların vücut sıcaklığı yüksek oluyor. Ama genellikle kadınların uykusu erkeklerden daha hafif, bu yüzden erkeklere göre dezavantajlı durumdalar. Yatmadan önce yemek yemek de (bu erkeklerin sık yaptığı bir şeydir) vücut ısısını yükseltiyor. Eşi yatakta bile çok üşüyen erkeklere, yatmadan önce eşine yiyecek bir şeyler ikram etmesi tavsiye ediliyor.

Diyet üşütüyor

Kadınların üşümelerinin nedenlerine gelince. Burada devreye yağlar ve kaslar giriyor. Isı daha çok kaslarda üretilir. Kaslar karbonhidrat ve yağları yaktığında diğer dokulardan daha yüksek bir sıcaklığa oluşur. Bu aktif metebolizma ise erkekleri daha sıcak tutan sırdır. Aynı nedenle erkekler kadınlardan daha kolay kilo veriyor.

Kadınların damar sistemindeki farklılık, üşümelerinin bir başka nedeni. Damar sistemindeki farklılık, kadın vücudunun ana rahmindeki bebeği korumak üzere tasarlanmış olmasından kaynaklanıyor. Ayrıca kadınların kan yoğunluğunun düşüklüğü, alyuvar sayılarının az olması da soğuğa karşı bağışıklığı düşürüyor. Bir diğer neden ise kadınların düzenli beslenmeyi başaramamaları. Kışın soğuğa dirençli olmak için daha fazla kaloriye gereksinim duyulur ama kadınların diyet takıntısı onları sıcak tutacak kalorilerden yoksun bırakıyor.

Seks fantezileri ısıtıyor

Ama en ilginci, cinsel fantezileriniz üzerinde yoğunlaşmanın soğuğa direnci arttırması olsa gerek. 40 üniversite öğrencisi üzerinde yapılan bir deneyde öğrencilerin başlarını buzlu su ile dolu küvete sokmaları ve dayanabildikleri kadar dayanmaları istenmiş. Yarısına deney sırasında favori fantezilerini düşünmeleri söylenmiş. Ve sonuç: Cinsel fantezilerini düşünen öğrenciler diğer gruptakilerden iki kat fazla direnç göstermiş. Uzmanlar, insanları acıya daha dayanıklı hale getirmekte kullanılan yöntemlerde radikal bir değişim yaşanabileceğini öngörüyorlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!