’Kadın kadına’ an fotoğrafları

Güncelleme Tarihi:

’Kadın kadına’ an fotoğrafları
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2006 00:00

Batı’da ayrı bir sanat ve mesleğe dönüşen artistik, estetik vücut fotoğrafçılığı, artık Başkent’te bir kadın fotoğraf sanatçısının vizörüyle yansıyor fotoğraf karelerine. Fotoğraf, grafik ve resim sanatçısı Şule Erdem, "Her kadın moda dergilerindeki gibi görünmek ister" diyor. Üç yıldır kadın bedeninin en estetik detaylarını fotoğraflayan Erdem, bir kadının bazen profilini, bazen sırt dekoltesini, bedenindeki ayrıntıları, sırları çektiğini belirtiyor.

AVRUPA ve ABD’de yaygın olan artistik, estetik vücut-detay fotoğrafı çekimleri, artık Başkent’te bir kadın sanatçının vizöründen yansıyor fotoğraf karelerine.

"Her kadın moda dergilerindeki gibi görünmek ister" diyen fotoğraf, grafik ve resim sanatçısı Şule Erdem, yaklaşık üç yıldır kadın vücudunun en estetik detaylarını fotoğraflıyor.

Grafik tasarım eğitimi alan, uzun yıllar mesleğini yaptıktan sonra ise asıl merakı olan fotoğrafçılığa yönelen Erdem, kadın vücudunun ayrıntılarını ve özel anları ölümsüzleştirmekten büyük bir haz duyduğunu vurguluyor.

küçük bir bölümünü www.suleerdem.com adresindeki sitesinde sergileyen Erdem yaptığı özel çekimleri şöyle özetliyor:

SIRT DEKOLTESİ VE AN

"Objektifimle bir kadının bazen profilini, bazen sırt dekoltesini, bedenindeki ayrıntıları ve sırları da görsel kılıyorum.

Ayrıca istendiğinde bir doğum, düğün sürecini, doğuma giderken evden çıkışınızdan hastanedeki doğum anınıza, bebeğin ilk merhaba fotoğrafından eşinizin yüzündeki heyecanın karesine kadar, unutulmaz detaylarıyla da görüntülüyorum."

Ankara Hürriyet’e konuşan Erdem, çalışmalarında karşılıklı güven ve gizliliğin esas olduğunu, sadece kadınlarla çalıştığını ve herkesteki güzel detayları ortaya çıkarmak istediğini belirtiyor. "Bir kez fotoğraflarını gören kadınların kendine güveni artıyor, ikinci çalışma için geliyor" diyen Erdem, çalışmalarını şöyle anlatıyor.

BEN OLSAM NASIL OLURDU?

Uzun yıllar mesleğim olan grafik tasarımcılığını yaptıktan sonra çocukluktan beri merakım olan fotoğrafçılığa ve resme yöneldim. İlk olarak 6 yıl önce "özel an" ve vücut fotoğrafları üzerinde düşünmeye başladım.

Kadınların magazin dergilerindeki o güzel ve alımlı kadınlar gibi görünmek istediklerini gördüm. Kadınların "Ben olsam nasıl görünürüm acaba?" diye düşündüklerini fark ettim.

Bir çok kadın bu tip fotoğraflarının çekilmesini istiyor, ama vücut kaygılarından dolayı cesaret edemiyor. "Basenim, selülitlerim var" gibi kaygıları oluyor.

Ama estetiği öne çıkardığım, en güzel an’ı ve ışığı yakaladığım için sonuçlar çok iyi oluyor, bazen ikinci çekim için geliyorlar.

EROTİK DEĞİL ESTETİK

Yüzünün görünmesini isteyenlerin yüzünü de fotoğraflarda kullanıyorum ama benim çalışmalarımda genelde bütün bir vücut veya yüz görünmez. Vücut detaylarını çalışıyorum. Nü çalışmıyorum. Vücudun her yanını göstermiyorum. Erotik değil estetik olmasına gayret ediyorum. Kadınların genelde kendilerine ve bedenlerine güveni yok. Ama, fotoğraf çekimlerinden sonra kendilerine olan güvenleri yerine geliyor, iyi hissediyorlar.

KENDİ RESMİNİZLE MASA TAKVİMİ

Çektiğim fotoğrafları büyütüp yatak odasına asan var. Bir hanım eşi için çalışma masası üstüne takvim yaptırdı. Gençken çekilen bu tip artistik fotoğrafların ileride çocuklara, torunlara gösterilmesi çok hoş olur diye düşünüyorum. Korkarak gelip sonuçtan memnun kalan, birbirlerine tavsiye edenler çok oluyor.

Çekimler siliniyor

Çalışmalarımı kişilerin kendi evinde 2-3 saatlik bir çalışma sonucunda ortaya çıkarıyorum. Kaliteli, kusursuz ya da istenilen türde fotoğraf sayısı 10-20’yi geçmez. Bazen photoshop kullanıyorum. Fotoğrafları kaydettiğim CD’yi ve fotoğraf makinesini kartını da kişiye teslim ediyorum: Yani bende hiç fotoğraf kalmıyor. Bazı müşterilerim talep ettiği taktirde fotoğrafların hiçbiryerde yayınlanmayacağına dair de sözleşme imzalıyorum. Daha çok sosyo-ekonomik durumu iyi, kültür düzeyi yüksek, farkındalığı olan 25-40 yaş arasında kadınlar bu çalışmaları tercih ediyor. Çalıştığım kişilerin Kendiyle ve bedeniyle barışık kadınlar olmasına özen gösteriyorum.

Anne, bebek ve düğün fotoğrafları

Vücut detayı fotoğraflarının yanı sıra, anne-bebek fotoğrafları ve düğün günü fotoğrafları da çektiğini belirten fotoğraf ve resim sanatçısı Şule Erdem, "Hepsinde önceliğim kişiyi tatmin etmek. Onların istediklerinden çok uzaklaşmadan kendi istediğimi yapmaya çalışıyorum" dedi. Düğün günü fotoğraflarında damadın çok talebi olmadığına dikkat çeken Erdem, şunları anlattı: "Gelinin makyaj ve giyiminden başlayan hazırlanma süreci ve salona gidişini en doğal haliyle fotoğraflamaya çalışıyorum. Zaten bu fotoğraflarda amaç doğallığı yakalamak.

TANIŞILAN YERİ YENİDEN ÇEKMEK

Gelinler bu deneyimi ilk defa yaşadıkları için heyecanlı oluyorlar ve bana hiç karışmıyor, talep belirtmiyorlar, herşeyi bana bırakıyorlar. Erkekler de hiç karışmıyor. Ulus Meydan’da veya Kuğulu Park’ta gelin ve damatla düğün öncesi çok güzel çalışmalarımız oldu. Özellikle Ulus’daki çekimi hiç unutmam.

Yine bazı çiftler evlenirken, ilk tanıştıkları yerde de fotoğraf çektirmeyi ve orayı sonsuza tek yaşatmayı, kayda almayı da istiyorlar. Bu tür özel fotoğrafları da çekiyorum." www.suleerdem.com

ERKEK EROTİZME KAYAR

Kadın olmanın, tasarım ve resimle uğraşmanın çalışmalarımda bir farklılık yarattığına inanıyorum" diyen Erdem, şunları söylüyor: "Ressam ve tasarımcı kimliğimi, estetik anlayışımı fotoğraflarıma yansıtıyorum. Karşımdaki kadının ne istediğini, ne hissetiğini iyi biliyorum. Bu işi yapan bir erkek olsa erotizme girer, benim çıkardığım sonucu çıkaramaz diye düşünüyorum. Kadın vücudu yüzyıllardır sanatta kullanılmış, sanatla iç içe olmuş, estetik bir obje. Çalışmalarımda kadın vücudunu kullanmak bir sanatçı olarak bana haz veriyor Kadınların kendilerinde farketmedikleri ama benim gördüğüm veya onların kendinde güzel gördüğü vücut kısımlarını kullanıyorum. Bu sırt da olabilir, ayak da.Benim işim ışık, yansımalar ve anatomiden ibaret. Asla suni ışık kullanmıyorum."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!