Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Öner’den Kadınlar Günü uyarıları

Güncelleme Tarihi:

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı  Doç. Dr. Öner’den Kadınlar Günü uyarıları
Oluşturulma Tarihi: Mart 08, 2018 14:38

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Öner’den Kadınlar Günü uyarıları

Haberin Devamı

Cafer ZENGİN/KAYSERİ, (DHA)-KADIN Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç Dr. Gökalp Öner,  Dünya Kadınlar Günü’nde kadın hastalıkları konusunda uyardı ve ipuçları verdi. Tüm kadınlara spor yapmaları çağrısında bulunan ve “Kadınlarımızın sağlığı toplumumuzun sağlığıdır” diyen Öner, kadın hastalıklarına dikkat çekerek, “Hastalıkları azaltmak için yaşam tarzı değişiklikleri, dengeli beslenme, yürüyüş ve spor çok önemli” diye konuştu.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç Dr. Gökalp Öner, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutladı. Kadınlar Günü’nde kadın hastalıklarına dikkat çeken ve bu konuda uyarılarda bulunan Öner, kadın sağlığının toplum sağlığı açısından önemli olduğunu dile getirdi. Öner, “Doğumdan ölüme kadar hayatımız her anına anlam katan kadınlarımızın sağlıklı olması çok önemlidir. Kadın anamızdır, eşimizdir, bacımızdır, kızımızdır yani Candır ve cana can katandır. 8 Mart Dünya kadınlar gününde farkındalığı arttırmak için ‘Kadınlarımızın Sağlığı Toplumumuzun Sağlığıdır’ diyoruz ve onların sağlığı için yapılması gereken bazı ipuçlarına dikkat çekiyoruz. Öncelikle kadınlarımızın sağlıkları açısından rutin sağlık kontrolleri yaptırmaları gerekir. Kadınlarımızda daha sıklıkla görülen ve yine kadınlarımıza özgü hastalıkların tedavisinde erken tanı ve tedavi noktasında bu kontrol ve öneriler ciddi önem taşımaktadır.Birincil olarak 8 kadından birinde görülen meme kanseri ülkemizde giderek artış göstermektedir ve 40 yaşından sonra elle meme muayenesi ve 45 yaşından sonra yıllık mamografi yapılması çok önemlidir. Çünkü meme kanserinde erken tanı ve tedavi yaşam süresini uzatır. Rahim ağzı kanseri kadınlarda önlenebilir ve ilk ilişkiden sonra 3 yılda smear veya HPV testi ile erken tanısı yapılabilir. Özellikle belirtilmesi gereken bir başka nokta rahim ağzı kanser aşısı 9- 26 yaş arası her kadında yapılması önerilmektedir ve rahim ağzı kanserini önleyebilir. Rahim ağzı kanserinin en sık nedeni olan HPV isimli virüs cinsel yolla bulaşmaktadır ve erkeklerde belirti vermediğinden kadınlara bulaşma şansızlığı yüksektir. Ülkemizde rahim ağzı kanseri ve öncül lezyonlarının sıklığı artış göstermektedir ve bizde bu durumdan korunmak için bağışıklığın en uzun olduğu dönem olan ortalama 14 yaşında tüm kızlarımızın rahim ağzı kanser aşısı yaptırmasını öneriyoruz” şeklinde konuştu.

“İDRAR KAÇIRMA KEGEL EGZERSİZİ İLE ÖNLENEBİLİR”

3 kadından birinde idrar kaçırma sorununun da görüldüğünü kaydeden Öner, şunları söyledi:  “Özellikle menapoz sonrası artış gösteren ve ortalama her 3 kadından birinde görülen idrar kaçırma şikayeti evde yapılacak basit bir egzersiz olan Kegel egzersizi önlenebilir. Bu egzersiz ayrıca doğum öncesi yapılırsa doğumlarda yırtık oluşumunu da önleyebilir ve doğumun daha kolay olmasını sağlayabilir. Ayrıca menapoz sonrası kadınlarımızın kalbini ve kemiklerini koruyan östrojen hormonu azaldığından kalp krizi ve kemik erimesine bağlı kırıklarda artış olmaktadır. Bu hastalıkları azaltmak için yaşam tarzı değişiklikleri, dengeli beslenme, yürüyüş ve spor çok önemlidir. Tabi ki spor yapmadan önce rutin kontroller ve muayene hayatidir. Günümüzde ölümlerin en sık nedeni olan kalp hastalıklarından korunmak için kolesterolden zengin yağlı yiyecekler ve doğal olmayan gıdalardan uzak durmak gerekir. Yaşam kalitesi ve süresi açısından en tehlikeli kanserlerden bir başkası olan barsak kanserine karşı önlem almakta çok önemlidir. Kadınların 50 yaşından sonra yılda bir gaytada gizli kan baktırmalı ve her 5 yılda bir kolonoskopi yaptırmalıdır.”

“10 KADINDAN BİRİNDE GÖRÜLÜYOR”

Kadınlarda gebelik konusuna da dikkat çeken Doç. Dr. Gökalp Öner, gebeliğin bir kadınının hayatındaki en önemli süreçler arasında yer aldığını söyledi. Öner, “Gebelik süresi aslında gebelik öncesi dönemle başlamaktadır. Bilimsel gerçekler göstermiş ki sağlıklı bir gebelik planlı olmalıdır ve gebelik öncesi dönemde hem anne adayının hem de baba adayının bu konuda hazırlık yapması gerekmektedir. Bu hazırlıklar arasında düşüklere de neden olabilen kansızlık, guatr testleri, vitamin eksiklikleri ve ultrason muayenesi önemlidir. Son olarak çocuk istemi olan kadınlarımızın özellikle 10 kadından birinde görülen adet düzensizliği, tüylenme ve polikistik over görünümü varsa veya yine 10 kadından birinde görülebilen sıklıkla adet sancıları ile birlikte giden çikolata kisti varsa ve 6 ay düzenli ilişkiye rağmen gebelik oluşmuyorsa mutlaka kadın doğum doktoruna başvurması önerilmektedir” dedi.

FOTOĞRAFLI 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!