Kadın hastalığı erkeği de vuruyor

Güncelleme Tarihi:

Kadın hastalığı erkeği de vuruyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 08, 2000 00:00

Haberin Devamı

Kadın hastalığı olarak bilinen ve daha çok menopozdan sonra ortaya çıkan kemik erimesinin (Osteoporoz) erkekleri de vurduğu ortaya çıktı. Erkeklerin özellikle 40 yaşından sonra kendilerine dikka etmesi gerekiyor.

Erkekler dikkat!.. 40 yaşının üzerindeyseniz, kilo kaybediyorsanız, boyunuz kısalmaya başlamaşıssa, bel ile sırt ağrıları çekiyorsanız, çok küçük darbelerde bile kol ve bacaklarınızda çatlak ya da kırık meydana geliyorsa, ‘‘osteoporoz’’ denilen kemik erimesi rahatsızlığına yakalanmışsınız demektir.

KALÇA KIRIĞINA DİKKAT

Uzmanlar, son zamanlara kadar, bu belirtiler veren erkeklerde kemik erimesi hastalığından hiçbir zaman şüphelenmediklerine ve büyük yanılgı içinde olduklarına dikkat çektiler. Uzmanlar, ‘‘prostat kesinlikle erkek hastalığıdır. Göğüs ve rahim kanseri de kadın hastalığıdır diye bir önyargıyla yaklaştığımız için yanıldık. Kadın hastalığı olarak bilinen kemik erimesi, hem kadında, hem erkekte görülebiliyor’’ diye konuştular.

Oregon Sağlık Bilimleri Üniversitesi uzmanlarından Prof. Dr. Eric Orwoll, az oranda da olsa, erkekler arasında da görüldüğünü, önlem alınmaması halinde, bazen öldürücü olduğunu vurguladı. Kalça kırığı meydana gelen erkeklerin üçte birinin bir yıl içinde öldüğü belirtildi.

Kemik kırılmalarının kadınlarda 60, erkeklerde ise 65-70 yaşından itibaren arttığına dikkat çeken Mayo Kliniği salgın hastalıklar uzmanı Dr. Joseph Melton, kemik erimesiyle bağlantılı kırılmaların, daha genç yaşta da görüldüğünü belirtti.

SESSİZ HASTALIK

Dikkat çeken bir belirti göstermediği için, kemik erimesinin tıpta ‘‘sessiz hastalık’’ diye bilindiğine işaret eden uzmanlar, erkeklerin 40 yaşından sonra mutlaka kemik yoğunluğu ölçümü yaptırmalarını salık verdiler. Uzmanlar konuyla ilgili olarak şunları söylediler:

‘‘ Kadınlarda estrojen, erkeklerde ise testosteron hormonu, kemik erimelerini engelliyor. Aynı şekilde, erkeklerde de testosteronun azalmasıyla kemik erimesi görülüyor.’’

Kemik erimesinin nedenleri

Kemik erimesi teşhisi koyulan erkeklerin yüzde 60'ında, ikincil nedenler sorumlu olarak görülüyor. Örneğin D vitamini eksikliği veya testosteron hormonu düzeyinin düşmesi, kemik erimesiyle sonuçlanabiliyor. İşte en çok görülen nedenler:

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!