Kadın girişimcilere finansman desteği

Güncelleme Tarihi:

Kadın girişimcilere finansman desteği
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 2016 17:05

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası, kadın girişimcilere destek amacıyla ‘İş Hayatında Kadınlara Finansman ve Danışmanlık’ programını başlattı. Proje, kadın girişimcilere banka kredileri aracılığıyla finansman temin etme ve danışmanlık hizmetleri sağlıyor.

Haberin Devamı

Kadın girişimcilere finansman desteği
Girişimcilere, özellikle de kadın girişimcilere destek olabilmek için Türkiye’de ve tüm dünyada farklı projeler başlatılıyor. Bunlardan biri de Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın başlattığı ‘İş Hayatında Kadınlara Finansman ve Danışmanlık’ programı. Bu proje, kadınların yönettiği işletmelere yerel bankalara sağlanan kredi fonları aracılığı ile finansman temin etme, yani uygun koşullarda kredi kullandırma imkânı ve işletmelerinin daha rekabetçi olmalarını sağlayacak danışmanlık destekleri sunuyor. Ayrıca, kadın girişimcilerin deneyimlerini paylaşması ve meslektaşlar olarak birbirlerinden öğrenebilmeleri için eğitim, mentorluk ve farklı alanlarda da destekler sağlanıyor.

Projenin finans ayağında Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası, programa ilgi gösteren Türk bankalarına 300 milyon Euro’ya kadar kredi akışı sağlıyor. Avrupa Birliği, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve İşkur da kredi imkânlarının iyileştirilmesi, küçük işletmelere danışmanlık ve bankalara teknik destek verilmesi amaçlarıyla programa toplam 38 milyon Euro’luk destek veriyor. Türkiye’den Vakıfbank, Finansbank, Türkiye İş Bankası ve Türk Ekonomi Bankası programa katılan bankalar oldu. Bu bankalar, bu doğrultuda kadın işletmelerinin ihtiyaçlarına ve özelliklerine odaklanan özel ürünler geliştiriyorlar.

MALİYETİN YÜZDE 70’İ BANKADAN
İşletmelere danışmanlık desteği ise Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın yerel danışmanları aracılığıyla veriliyor. Yerel danışmanlar, işletmelere strateji, pazarlama, organizasyon, teknoloji, mühendislik çözümleri, kalite yönetimi, finans yönetimi, enerji verimliliği gibi uzmanlık alanlarında hizmet veriyor. 10.000 Euro’ya kadar olmak koşuluyla, işletmelere özel üretilen bu hizmet projelerinin maliyetinin yüzde 70’ini Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası karşılıyor. Ayrıca, eğer işletme Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’ndan ya da katılımcı bankalardan kredi kullanırsa, danışmanlık veya uzun vadeli koçluk proje bütçesinin yüzde 20’lik bir kısmı daha ek olarak karşılıyor.

AMAÇ İŞ YAŞAMINA TEŞVİK ETMEK
Yerel danışman havuzu içinde yer alan firmalardan biri olan Prosis Danışmanlık’ın Kurucusu ve Yönetici Ortaklarından Aslı Uzunlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Türkiye İş Kurumu’nun önderliğinde hayata geçirilen projedeki asıl amacın kadın girişimcilerin iş yaşamına katılımlarını teşvik etmek, var olan becerilerini geliştirmek ve kendi potansiyellerini ortaya çıkarmak olduğunu söylüyor. Türkiye’de kadınlar tarafından yönetilen küçük ve orta ölçekli işletmelere verilecek doğru destek ile işletmelerin hızlı bir şekilde gelişeceğine ve uzmanlaşacağına inanılıyor. Prosis Danışmanlık, işletmelere özellikle insan kaynakları konusunda destekler veriyor. Ayrıca, eğitim, personel seçme yerleştirme ve verimlilik alanlarında fayda sağlamak için de çalışmalar yapılıyor.

Aslı Uzun’un verdiği bilgilere göre kredi fonları 2017 sonuna kadar kullandırılacak. Banka aynı zamanda Türkiye’deki bazı bankaların aracılığı ile kadın girişimcilere uygun koşullarda kredi kullandıracak. Proje bedelinin yüzde 70’i Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası, yüzde 30’u ise girişimciler tarafından karşılanıyor. Danışmanlık desteklerinden yararlanmak isteyen önce yerel danışmanlarla iletişime geçerse, şirketin ihtiyacı belirlenip ona göre bir proje teklifi hazırlanıyor ve bankaya başvuru sürecini başlatılıyor. Kabul edilmesi durumunda da projeler start alıyor. Şirketlerin, bu desteklerden verimli bir şekilde faydalanıp iyileşme ve büyüme gösterirlerse uluslararası danışmanlardan yararlanma, koçluk programlarına katılma gibi daha ileriki safhalara da ilerleyebiliyorlar.

Haberin Devamı

KİMLER BAŞVURABİLİR?
İşletmeler yerel danışmanlık şirketlerine veya Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın Ankara’daki ofisine doğrudan başvuru yapabiliyorlar. Banka şirketin başvurusunu inceledikten sonra ilgili danışmanlara yönlendiriyor. Öncelikli şart, şirketin genel operasyonel yönetim sorumluluğunun bir kadının elinde olması. Kadın yönetici şirketin belli bir miktar ya da tüm hisselerinin sahibi de olabilir. Bunun yanında, çalışan sayısının 250’den az olması, yıllık cirosunun 50 milyon Euro’dan az veya toplam bilançosunun 43 milyon Euro’dan az olması gerekiyor. 

BAKMADAN GEÇME!