Kadın girişimciden Kurye-UBER

Güncelleme Tarihi:

Kadın girişimciden Kurye-UBER
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2017 22:01

29 yaşında genç girişimci Fatma Taş, erkek egemen motosikletli kuryeler dünyasında farklılık yakaladı. “Anlık kurye hizmeti” ya da “Kurye-UBER” diye de tanımlanan işini kurma fikri 26 yaşındayken aklına geldi. Fikrini hayata geçirdi ve ACL Teslim’i kurdu. REVO Capital ve melek yatırımcılardan 250 bin dolarlık yatırım da alan ACL Teslim yurtdışına açılmayı hedefliyor.

Haberin Devamı

Kadın girişimciden Kurye-UBER
Fatma Taş genç bir kadın girişimci. Henüz 29 yaşında. Hikayesi henüz yolun başındaki tüm girişimciler için ilham verici. Üstelik tamamen erkek egemen bir sektörde farklılık yakalayan ve işi geliştiren bir kadın olarak da çok güzel bir rol model. Fatma Taş bundan 3 yıl önce ortağı Ali Serdar Alemderoğlu ile birlikte ACL Teslim’i kurdu.

PİLOT OLMAK İSTİYORDU
Türkiye’nin 81 iline yayılan ve motosikletli kuryeleri yeni teknolojiyle buluşturan Fatma Taş’ın ilham verici öyküsü Kars’ta başladı. Fatma Taş, Karslı 10 çocuklu bir ailenin kızı. 5 erkek, 5 kız kardeşler. Çocukluğunda hep “ben pilot olacağım” dermiş. Hatta ona uzun yıllar “Pilot Fatma” diye seslenmişler. İçinde olduğu koşullar pilot olmasına el vermese de o hep iyi okumuş. Babası hep iyi eğitim almasını desteklemiş. “Bir gün bile okula gitmeyeyim demedim ya da hayatımda ben çalışmayayım da hiç demedim” diye anlatıyor. Liseden sonra İstanbul’a gelen Fatma Taş hayatında hep babasını rol model almış. “Babam çalışkanlığı, azmiyle, yoktan var etmesiyle hep yanı başımda çok iyi bir rol modeldi. Ben de hep çalışarak başarılacağını düşündüm” diyor.

Haberin Devamı



Fatma Taş, işletme eğitimi aldıktan sonra bir lojistik şirketinde işe başlamış. Lojistik şirketindeki deneyimi ve e-ticaret sitelerinden alışveriş yapan biri olmasının aklına bu girişim fikrini getirdiğini şöyle anlatıyor: “Lojistik şirketleri geleneksel yöntemlerle hareket ediyorlardı. Müşterilerin ne beklediğini, nasıl bir hizmet istediğini gözlemledim. Ayrıca ben de hem çok çalıştığımdan zaman fakiri olduğum için hem de daha uygun fiyatlı olduğunu gördüğüm için e-ticaret sitelerinden alışveriş yapıyordum. Ancak eve teslim konusunda sorun yaşıyordum. Lojistik şirketleri çok büyüdükleri ve neredeyse her yerde büro açtıkları için paketleri eve teslim yerine bürolarında tutuyorlar. Bu da paketlerin zarar görmesine, zamanında istediğiniz şekilde elinize ulaşmamasına neden oluyordu”

YENİ TEKNOLOJİLER İŞİ DEĞİŞTİRİYOR
Fatma Taş bu gözlemleri yaparken, yeniliklerin de değişimi zorumlu kıldığını fark etmiş. “Eskisi kadar çok evrak taşınmıyor artık. Elektronik imza daha da yaygınlaşacak. Önümüzdeki yıllarda işler daha da dönüşecek. Evrak taşımacılığı yapan motosikletli kuryelerin evrak dışında paket de taşıması gerekiyor, ancak onlar da paket taşımacılığına uzaktılar” diye anlatıyor.

Fatma Taş bu düşüncelerle ortağı ile birlikte biriktirdikleri para, borçlar, kredilerle ACL Teslim’i 50 bin TL sermayeyle kurdu. En büyük yatırımı da motosikletli kuryeleri teknolojiyle buluşturmak için harcadılar. Tamamen Türk mühendislere bir yazılım hazırlattılar. Hizmet verdikleri sırada cep telefonuyla konuşamayan motosikletli kuryelerin motosikletlerine yerleştirilecek ve kulaklıkla konuşmalarını da sağlayacak bir ürün geliştirdiler. Bu sayede motosikletli kuryelere anında müdahale ve yönlendirme imkanı doğdu. Kurye hizmeti verenlerin hizmet aldığı bir pazar yeri oluşturdular. 8-10 kurye ile başladıkları yolculularında bugün 700’e yakın kuryeyle çalışıyorlar.

GARAJDA DEĞİL DEPODA İŞE BAŞLADIK
Bu kadar erkek egemen bir sektörde böyle bir girişim fikrinin bir kadının aklına gelmesi gerçekten de ilginç…

Herkes bunu söylüyor. Ben ihtiyacı gördüm. Ve de çok hızlı bir dönüşüm var her alanda. Teknolojiyi kullanmak gerekiyor. Günümüz dünyasında kadın erkek işi ayrımı da kalmadı. Ancak dediğiniz gibi girişimci olma tercihimde beni en çok zorlayan şey girdiğim sektörde kadının neredeyse yok denecek düzeyde olmasıydı, bir de ben bu sektörde hiç de alışık olmadıkları bir diğer şey olan teknolojiyi zorla hayatlarına koymaya çalıştım, ama güzel direnip doğru şeyi yapınca bir kere daha gördüm ki imkansız diye bir şey ve inandıktan sonra aşılmayacak bir zorluk yok.

Siz ilk hangi şirketi ikna ettiniz sizden hizmet almaya?
İlk işe Park Bravo depolarında başladık. Onlar bize inandı. Depolarında bir yer verdiler. Garajdan değil depodan çıktık!

Karşılaştığınız en büyük zorluk ne oldu?
Benim hayatımda karşılaştığım çok fazla zorluk oldu, ama beni en çok zorlayan şey tüm zorluklarla tek başıma mücadele etmek zorunda olmam, çünkü aldığım kararlar ailem ve çevreme daima aykırı kararlar olduğu için ‘yıldım’ demek biraz lüks kaçacaktı, mesela memur olmak yerine girişimci olmayı tercih etmek gibi… Evet bu çok yorucu bir tercih olabilir ama günün sonunda sizi çok güçlü bir insan kılıyor, ben de bunu tercih ettim, ediyorum.

Hedefiniz nedir?
Türkiye’de daha da güçlenmeyi ve ilk adımda Türki Cumhuriyetleri’ne ulaşmayı amaçlıyoruz. Önümüzdeki dönemde bu adımları atacağız.

250 BİN DOLAR YATIRIM ALDILAR
ACL Teslim 2016’da REVO capital ve bir grup yatırımcıdan 250 bin dolar yatırım aldı. Yatırımın 150 bin doları REVO Capital tarafından yapılırken, 100 bin dolar’ı da İstanbul Startup Angels melek yatırımcıları tarafından yapıldı.

ACL Teslim öncelikle e-ticaret siteleri, KOBİ ve bireyler için kurye hizmetlerini bir pazar yeri olarak sunuyor. Mobil uygulamasıyla kuryelerin anlık takip olanağının da olduğu sistem Türkiye’nin her iline yayıldı.

BAKMADAN GEÇME!