Kadın-erkek eşitlendi, hepimiz metayız

Güncelleme Tarihi:

Kadın-erkek eşitlendi, hepimiz metayız
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 11, 2012 00:00

Kadın vücudu meta olarak kullanılıyor klişesi yerle yeksan. Bakınız Murat Boz’un başına gelenlere: Artık erkek vücudu da arzu nesnesi.

Haberin Devamı

Bir süredir magazin manşetlerini kadın vucütları kadar erkek vücutları da süslüyor. Çağatay Ulusoy’un kasları Kıvanç Tatlıtuğ ile kıyaslanıyor. Kadınların baş düşmanı selülitin yerini erkeklerde kilolu göbek ve sarkık memeler alıyor. Sosyal medya ve magazin basını kendini salıveren erkeği acımasızca eleştirebiliyor.
Dergilerin kapaklarını kaslı erkekler kaplıyor. Mesela bir dönemin sabah şekeri Murat Başoğlu Bodrum’da denizden çıkarken kaslı vücuduyla görüntülenince manşet oldu. Arkadaşlarının ‘Herkül’ diye çağırdığı Başoğlu dört yıl boyunca haftanın dört günü spor yaparak bu bedene kavuştu.

Bu moda kendi ekonomisini de yaratıyor. Genç kızların yeni gözdesi Çağatay Ulusoy da kas modasına uyan erkeklerden. Denizden çıkarken veya duş alırken verdiği pozlar kadınları delirtmeye yetiyor. Yayınlanan fotoğrafların ardından onun gittiği plajlara hayranları akın ediyor. Plaj sahipleri para kazanıyor. Fitness modeli Murat Tavman iyi vücuda sahip erkeklerin ürünleri sattırdığını söylüyor: “Emekle yaratılan erkek vücudu bir sanat eseridir.”

Haberin Devamı

Vücudu güzel sporcular yani Rafael Nadal, Cristiano Ronaldo, David Beckham gibi isimler markaların yeni yüzleri haline geldi. Milano’da Beckham’ın Armani için verdiği seksi pozları görmek isteyenler mağazanın açılışında bekledi. Ardından Beckham, H&M için iç çamaşırları tasarladı. Obama iç çamaşırı olarak Beckham’ın tasarımlarını seçtiğini söyledi.

BOND KIZLARININ PABUCU DAMA ATILDI

Sinema dünyası da erkek bedeninin cazibesine kapıldı. Hugh Jackman, Matşew McConaughey, Ryan Reynolds gibi yeni Hollywood gözdeleri fiziklerini filmlerde çekinmeden sergiledi. ‘Yenilmezler’ filminde Robert Downey Jr., Chris Evans, Mark Ruffalo, Chris Hemsworş gibi yakışıklı oyuncuların canlandırdığı süper kahramanlar dar ve seksi kostümler içinde karşımıza çıktı. Kadınlar kadar gay’lerin de ilgi gösterdiği film için Avrupa da birçok internet sitesi ‘En seksi karakter hangisi’ anketleri düzenledi. Filmi ilk üç günde 200 milyon dolar hasılat yaptı.
Bond kızlarının pabucu da dama atıldı. Daniel Craig’in denizden mavi mayosuyla üzerinden sular süzülerek çıkışı dünya basınında en az Bond kızları kadar konuşuldu. Bunu fark eden yönetmenler ‘Ejderha Dövmeli Kız’ filminde Craig’i anadan üryan soydu.

Haberin Devamı

SPARTALI MISIN SPARTACUS MU

Filmlerde, dizilerde gördüğümüz güzel vücutlu erkekler artık rol model. Siz ‘300 Spartalı’ filmindekiler mi yoksa ‘Spartacus’tekiler gibi mi görünmek istediğinize karar verin.
Bazı spor salonlarında adı ‘ 300 Spartalı’ olan ve kuvvet, dayanıklılık ve yağ yakımını içeren bir antrenman programı uygulanmaya başladı bile. Spartacus antrenmanları ise internet üzerinden bile kolayca evde yapılabiliyor.

Bilinçli bir algı yaratıldı
FATİH BÜYÜKBAYRAK / Men’s Healş Genel Yayın Yönetmeni

Erkeğin vücudunun da artık kadınlarınki gibi metalaştığının tartışması Murat Boz’un fotoğraflarıyla başlamış olabilir
ama bu aslında çok uzun
yıllardan beri yaşanan bir süreç. David Beckham’ın iç çamaşırı reklamlarını, Biscolata erkeklerini düşünün. Ya da ana akım sinemadaki erkek yıldızların, süper kahramanların vücutlarını. Bütün bunlar aslında bilinçli bir şekilde ideal bir erkek vücudu algısı yaratıyor. Eskiden  beri fazla şekilci olmakla suçlanan erkeklerdi, ancak artık kadınlar da bu şekilde düşünmeye itiliyor. Bu sürecin sonuçlarından biri de bu.

Haberin Devamı

Nedeni gay’lerin rahat hissetmesi
BOZKURT IŞIKLAR / Boxer dergisi Genel Yayın Yönetmeni

Erkek bedeni yavaş yavaş metalaşmaya başladı. Bunun nedeni gay’lerin son dönemde kendilerini daha rahat ifade etmesi olabilir. Artık markaların yüzü olarak da kaslı erkekler kullanılıyor. Bu kaslı erkek görüntüleri de zamanla okuyucuya geçiyor ve öyle olma hissi uyandırıyor.

Erkeklerin bu durumu kadınların talebi
CEM TALU / Fotoğrafçı

Erkekler eskiye nazaran kendilerine daha çok bakmaya başladı. Bunun nedeni sanırım kadınların daha bakımlı olması. Kadınlar eskiden “30 yaşında evleniriz” deyip kenara çekiliyordu ama artık her yaşta çekici olduklarının farkına vardılar. Güzelleşen kadınların yanında erkeklerde güzel görünme isteğiyle kendine daha çok bakmaya başladı. Bence erkeklerin bu durumu da tamamen kadınların talebi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!