Kadıköy’de yüksek bina sınırlaması getirildi

Güncelleme Tarihi:

Kadıköy’de yüksek bina sınırlaması getirildi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2016 18:40

İstanbul Büyükşehir Belediyesi meclis kararı ile İstanbul Kadıköy’de binalara 15 kat sınırı getirildi. Şantiye alanına dönen bölgede yeni yapılarda inşaat hakkı aynı kalacak ama yükseklik sınırlanacak. Müteahhitler ise kat sınırı nedeniyle Kadıköy’de 15 kat üstü eski yapıların yenilenemeyeceğini söylüyor.

Haberin Devamı

İSTANBUL Kadıköy ilçesi kentsel dönüşüm süreci ile şantiye alanına dönüştü. Bölgede hemen hemen her sokakta bir kentsel yenileme projesi var. Artan inşaat projelerinin yoğunluğu arttıracağı ve şehrin siluetine olumsuz etki yapacağı kaygısı ile yeni bir karar alındı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi meclis kararı ile bölgede yüksekliğin serbest

olduğu alanlara 15 kat sınırı getirildi. Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, kat sınırlaması kararını olumlu bulduklarını belirtti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Planlama Müdürlüğü Kadıköy 1/5000’lik İmar Planı için değişiklik teklifinde bulundu.

İmar ve Bayındırlık Komisyonu tarafından onaylanan teklif İBB Meclisi’nin 12 Şubat 2016 tarihli kararıyla yürürlüğe girdi. Bu karar ile bölgede dönüşüm kapsamında yapılacak yeni binalara 15 sınırı gelmiş oldu. Kadıköy Belediyesi yetkilileri şu bilgileri verdi: “Bölgede emsal 2.07, yükseklik serbest. Yani 1000 metrekare bir alanda 2 bin 70 metrekare inşaat yapılıyor. Şirketler taban alanını az tutarak baston gibi yapılar yapıyor. Deniz manzarası avantajı için binalar git gide yükseliyor. Yeni karar Kadıköy’ün 3’te 2’si için geçerli olacak ve bölgenin gelişimine olumlu katkı sağlayacak. Şirketlerin inşaat hakkı değişmeyecek ama yüksekliğe sınır gelecek. Fikirtepe ise bu uygulama kapsamında değil.”

Haberin Devamı

RİSKLİ EVLER YENİLENEMEZ
İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, bu kararla yüksek katlı ve riskli binaların yenilenmesinin imkansız hale geldiğini ifade etti. İstanbul’un siluetinin korunacağı her adımı desteklediklerini kaydeden Durbakayım, “Sahil bölgesi için kat sınırlaması olabilir. Ancak her alan için olmamalı. Bu düzenleme ile deprem riski taşıyan 15 kattan yüksek yüzlerce apartman kaderlerine terk edilecek” dedi.

MÜTEAHHİTLER KAYGILI
KADIKÖY’de çok sık plan değişikliği yapılmasını eleştiren Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Melih Tavukçuoğlu, “Her sabah planlar değişiyor. Artık şartlar belli olmalı. Binalar taban oturum alanı az tutulup yüksek yapılmalı. Çünkü ancak bu şekilde yeşil alan yaratabiliriz. Bu uygulama buna engel” dedi.

Haberin Devamı

Kadıköy’de yüksek bina sınırlaması getirildi

 Kadıköy’de geçtiğimiz haftalarda önemli bir karar daha alınmıştı. Kentsel dönüşüm projeleri için sağlanan yüzde 25 emsal hakkına Mimarlar Odası dava açmış ve emsal hakkını sağlayan uygulamayı Danıştay iptal etmişti. Müteahhitlerin talebi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı devreye girdi ve ek emsal hakkı tekrar tanındı. 1 Ocak 2017’ye kadar ruhsat alanlar ek emsalden yararlanacak.

galagoz@hurriyet.com.tr

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!