Kadıköy çarşı AVM’ye karşı

Sosyal hayatın ve kültürün önemli bir parçası olan çarşılar teker teker tarih olurken, Kadıköy Çarşısı’nı kurtarmak için esnaf ve halk hareketi başladı.

Haberin Devamı

Kadıköy Çarşısı, İstanbul’un en güzel çarşılarından biridir. Bana sorsanız tereddütsüz 1 numaraya yerleştiririm. Yıllardır burada olan esnafı, müdavimleri, tanıdık kedileri, hatta kazı bile vardır. Işıl ışıl balıkçıları, manavı, kasabı, ciğercisi, şarküterisi, fırını, kahvecisi ile Adile Naşit-Münir Özkul filmleri/images/100/0x0/55ead619f018fbb8f899d5fd gibi içinizi ısıtır.


Bugün Kadıköy Çarşısı’nın geleceğini tehdit eden iki şey var: Hızla artan ve katil yosun gibi çarşının her yerini saran turistik restoranlar ile eski Kuşdili Çayırı’na (eski Salı Pazarı alanı) yapılması planlanan alışveriş merkezi.
Çarşıdaki özgürlük ortamının ve renkliliğin fark edilmesi şunun şurasında bir iki yıllık mesele. Nevizade, Nişantaşı, Asmalımescit gibi turistik yerlerde belediyelerin içki servisi yapan mekanlarla mücadelesi başlayınca rota Kadıköy’e çevrildi. Kadıköy Çarşı, turistik rehberlerde de kendine daha fazla yer bulmaya başladı. Büyüyen potensiyeli görenler de fırsatı kaçırmadı.

 

Haberin Devamı


Şimdi onlarca turistik restoran var çarşıda. Onlarca yıllık esnaf gidiyor, yerine bir restoran açılıyor. Özellikle meyhane demiyorum çünkü yeni gelenlerin meyhane kültürüyle alakası yok. Bunlar daha çok, dükkanın önünden geçeni kolundan tutup masaya oturtmaya çalışan tipler. Giden her esnafla birlikte çarşı da ruhunu kaybediyor.


Bir de tabii AVM sorunu var. Bir iki kilometre ötede açılması planlanan AVM, dolaylı bir tehdit oluşturuyor. Zaman içinde çarşının ıssızlaşmasına ve kimliğini yitirmesine sebep olabilir.

 

Kadıköy çarşı AVM’ye karşı


AVM’nin yapılacağı Kuşdili Çayırı, tarihi öneme sahip bir alan ve 3. Derece Doğal Sit Alanı olarak ilan edilmiş bir yer. Ancak ne olduysa oldu, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nden yeni bir imar planı geçti. Plana göre alana sabit pazar, otopark, lokanta, itfaiye, pastane, kafe, sinema, çarşı gibi yapılar inşa edilebilecekti. Biz Salı Pazarı kaldırıldıktan sonra yeşil alan olmasını beklerken, 100 yıl öncesine kadar Kadıköy’ün mesire yeri olan, hemen ortasından geçen Kurbağalıdere’de sandal sefalarının yapıldığı Kuşdili Çayırı, yine beton yığını olacaktı.

Haberin Devamı


Kadıköylüler, karara karşı imza kampanyası başlattı geçen sene. Kadıköy Belediyesi de plana itiraz etti. Tıpkı Emek Sineması örneğinde olduğu gibi hiç bir şey değişmedi. AVM projesi ihaleye çıktı.

 


ÇARŞIMIZDAN VAZGEÇMEYİZ, AVM’LER İSTEMEYİZ

 

 

 

* Filmi izlemek için görsele tıklayın.


İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Tarihi Kuşdili Çayırı’na AVM yapılma kararına karşı çıkan Kadıköy Tarihi Çarşı Esnafı, dükkânlarında çalışırken bizzat rol olarak hazırladıkları şarkılı kliple, kararı geçen hafta protesto etti.


Kadıköy Belediyesi’nin desteği ile hazırlanan amatör klipte çarşıda dükkânları bulunan balıkçı, antikacı, şekerci, baharatçı, fıstıkçı, kahveci, çaycı, terzi, kasap, çiçekçi gibi Kadıköy Tarihi Çarşı esnafı, “Vardar Ovası” türküsünün çarşıya uyarlanmış haline eşlik ediyor. Tarihi Çarşıda çekilen klip ile protestolarını ve seslerini yetkililere duyurmaya çalışan esnaf, türkünün nakarat kısmında “Çarşımızdan vazgeçmeyiz, AVM’ler istemeyiz” diyerek Tarihi Kuşdili Çayırı’na AVM yapılma kararından vazgeçilmesini istiyor.

Haberin Devamı


Kadıköylüler de boş durmadı, bir protesto yürüyüşü düzenledi. Kuşdili Çevre Bileşenleri Platformu’nun düzenlediği protesto yürüyüşünde katılanlar Kadıköy İskele Meydanında toplandı, Tarihi Çarşı içinden Kuşdili Çayırı’na kadar yürüdü. Basın açıklamasında, İstanbul’da onlarca AVM açıldığı için geleneksel esnafın zor durumda kaldığı ayrıca, yeşil alanların kamusal bir hak olduğu, halka ait alanların Bakanlık, İBB ve bir avuç sermayedar eliyle ticari rant kapısı haline getirilmesine izin verilmeyeceği vurgulandı.

 

Platform adına konuşan Gülsün Gökalp “Kamuya, yani biz Kadıköylülere ait olan bu alan, bizlerin talepleri göz ardı edilerek hiç ihtiyacımız olmadığı halde, her yer AVM iken, neden bir yenisi daha yapılmak isteniyor? Depremde, bir afet durumunda sığınacak boş bir alana muhtaç olduğumuz gün gibi ortadayken, Kurbağalıdere’nin taşma alanı olan doğal sit alanına AVM yapılmasının istenmesi neden?” diye sordu.
O zaman bir kez daha yinelemek lazım: Çarşımızdan vazgeçmeyiz, AVM’ler istemeyiz.
 

Haberin Devamı




http://twitter.com/alısveriscadisi


Yazarın son yazıları

#6   Mayıs 2013 Kaostan modaya: Punk geri döndü
#29 Nisan 2013 10 maddede BB ve CC kremler
#26 Nisan 2013 Organikçiye her gün bayram
#23 Nisan 2013 Vitrinden son haberler
# 19 Nisan 2013 Bana festivalini söyle sana ne giyeceğini söyleyeyim
# 15 Nisan 2013 Çakma Lacoste ile Nike sergi açtı


YAZARIN TÜM YAZILARI İÇİN >>

Yazarın Tüm Yazıları