Kadavradan nakil artmalı

Güncelleme Tarihi:

Kadavradan nakil artmalı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 19, 2016 13:17

Ufuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Dr. Rıdvan Ege Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Kamil Gülpınar, 60 bin hasta olmasına rağmen nakil sayısının az olmasını şöyle özetliyor: “Kadavra organ temininde güçlük var. Kadavra sayısı artsın istiyoruz.”

Haberin Devamı

Ufuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Dr. Rıdvan Ege Hastanesi’nde, iki ay önce açılan Organ Nakil Merkezi, bu sürede iki böbrek naklini başarıyla gerçekleştirdi. Hastanenin Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. İhsan Ergün, Türkiye’de toplumun yaşlandığını ve gün geçtikçe kronik böbrek hastalarında da artış olduğuna dikkat çekti. Ergün şöyle konuştu:
“Bu artışlar nakil merkezlerinin ihtiyacını da ortaya çıkarıyor. Burası üniversite hastanesi olmasının yanı sıra eğitim de veren bir hastane. Hem tedavi sağlıyor hem de yeni uzmanlar yetiştiriyoruz. Aralık 2015’te merkezimizi açtık. Ocak 2016’da da iki başarılı böbrek naklini gerçekleştirdik. Bir tanesini anneden oğula, bir de iki kardeş arasında nakil yaptık. Nakil gerçekleştiğinde bireyler normal yaşamlarına daha sağlıklı bir şekilde devam edebiliyorlar. Alan kişiyi bir hafta vericiyi de üç günde taburcu ediyoruz.”

Haberin Devamı

Kadavradan nakil artmalı

300 İLE 350 ARASINDA SINIRLI

Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Kamil Gülpınar da kadavra sayısındaki sıkıntının altını çizerek, şunları söyledi:
“2013 yılında en son bir rapor yayınlandı. Hemodiyaliz ve periton diyaliz yapan 60 bin hasta var. Türkiye’de 2 bin 500-3 bin arasında böbrek nakli yapılıyor. Bu böbrek nakillerinin yüzde 90’ı canlı vericilerden yapılıyor, kadavra sayısı ise 300 ile 350 arasında sınırlı. Biz kadavra sayısı artsın istiyoruz. Kadavra organ temininde güçlük var. Organ nakli konusunda bilincin artırılması için çalışmalar çok önemli. Kronik böbrek yetmezliği nedeniyle diyalize giren ve organ nakli bekleyen çok sayıda hasta var. Bu hastaların küçük bir kısmına nakil yapılabiliyor. Organ bulunmasının yanında etkin çalışan merkez sayısı arttıkça bu ihtiyacı karşılama oranı da artacaktır. Bu bakımdan yeni merkez olarak ortaya çıkması yeni bir ufuktur.”
43 yaşındaki Hasan Pusmaz kardeşinden alınan böbrekle, 25 yaşındaki Rıdvan Demirbağ da annesinin böbreğiyle hayata tutundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!