Kaçamak

Su ve tuzu orta boy bir tencereye koyup orta ısılı ateşin üzerine oturtun. Su kaynamaya başlayınca mısır ununu yavaş yavaş ekleyin.

Haberin Devamı

Tahta kaşıkla (geleneksel yöntemde oklavayla karıştırılır) karıştırırken ocağın altını hafifçe kısın. İyice katılaşıp lapa kıvamına gelen kaçamağı ocaktan alın.
Yemek kaşığını elinize alın. Bir kâseye su ya da pekmez koyun. Yemek kaşığını önce suya ya da pekmeze batırın.
Sonra mısır unu bulamacından kaşıkla alıp servis tabağına parça parça dizin. (Tıpkı helva gibi) Her seferinde kaşığınızı suya ve pekmeze batırmayı unutmayın.
Diğer taraftan tereyağını orta boy bir tavada iyice kızdırın. Kızgın yağı kaçamağın üzerine gezdirin. İsterseniz, servis sırasında üzerine pekmez de dökebilirsiniz.

Malzeme listesi

* 2 su bardağı mısır unu
* Yeteri kadar tuz
* 6 su bardağı su
* 150-200 gr tereyağı

İçki yanı atıştırmalıkları

Güzel bir içki sofrasının vazgeçilmezidir onlar. Özellikle milli içkimiz rakı, onlarsız neredeyse düşünülemez. Elbette ki içkiyi keyif için içenlerin, sofra başında tüketenlerin ve içmeyi bilenlerin vazgeçilmezi olan mezelerden bahsediyoruz.
Rakı haricindeki diğer içkilerin mezeleri genellikle daha basit ve sadedir. Örneğin bira çerezle ve cipsle, şarap ise peynir tabağıyla servis edilir.
Ama rakı, belki biraz da bize öyle gelir, daha bir zahmet ister. Beyaz peynir ve kavun da yeterlidir belki rakıyı süslemek için ama “rakı sofrası” dendiğinde aklımıza genellikle daha çok çeşit mezenin olduğu bir sofra gelir.
Favasıyla, haydarisiyle, barbunya pilakisiyle, acılı ezmesiyle, kısacası mezesiyle birlikte düşünülür bizde rakı sofrası.
Genel olarak Doğu Akdeniz ülkelerinin mutfaklarının vazgeçilmez bir parçası olan mezeler çoğunlukla soğuk olarak sunulur.
Bütün yemekler gibi sofraya geldiği ülkelerin ikliminin, yetişen ürünlerinin ve yeme içme kültürünün bir temsilcisidir meze. Hatta tüm diğer yemekler gibi ülke içinde de bölgeden bölgeye farklılık gösterir.
Meze denen yemek türü, sofrayı ve damakları şenlendirdiği gibi sohbeti de keyiflendirir. İnsanların içkiye ara verip damaklarını atıştırmalarla süslemelerini ve böylece sofrada daha çok oturmalarını sağlar. Mideleri sürekli dolu tutarak boş mideye içmemeyi de garanti eder.

Yazarın Tüm Yazıları