Kaçak sigara suçlamaları grup imajımıza zarar veriyor, European Tobacco’yu satıyorum

GEÇEN akşam önce Godiva’nın Nişantaşı’ndaki mağazasına uğrayıp sonra da Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Turkcell ve Ommedya’nın düzenlediği “Inovasyon Kongresi” için düzenlenen geceye katıldım.

Ülker’i de çatısı altında bulunduran Yıldız Holding’e bağlı Godiva’nın Nişantaşı mağazasında markanın yılbaşı için hazırladığı ürünlerle Ayşegül Dinçkök’ün su altında çektiği fotoğraflardan oluşan “Derin Tutku” sergisinin ön tanıtımı vardı.
“Inovasyon Kongresi”nin gala gecesinde Altınbaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı İmam Altınbaş, Arbel, Arbella, Full ve European Tobacco’nun patronu Mahmut Arslan, CNR Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ceyda Erem ve Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği Başkanı İbrahim Burkay’ın bulunduğu masaya geçtim.
European Tobacco Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Arslan’ı yanıbaşımda görünce, kendilerini de yakından ilgilendiren kaçak sigara operasyonunu sordum:
- Yönetim Kurulu Üyeniz Mehmet Hulusi Kaymaz da kaçak sigara operasyonu kapsamında tutuklananlar arasında vardı. Son durum nedir?
- 30 gün kadar tutup sonra bıraktılar...
- Şirketinizdeki görevi devam ediyor mu?
- Hayır, yollarımızı ayırdık.
- Sizin Prestige adlı sigaranız operasyonlarda çok öne çıktı...
- Evet... Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’da da öyle bir izlenim oluşmuş. Sizin yazınızda okudum.
- Bu durumu neye bağlıyorsunuz?
- Biz ihracat yapıyoruz. Sonra o sigaralar bir şekilde yeniden yurt içine getiriliyormuş. Bunun sorumluluğunu bize bağlıyorlar.
Mahmut Arslan hemen diğer işlerini anımsattı:
- Bizim Arbel, Arbella gibi alanında iddialı şirketlerimiz var. Akaryakıtta Full markasıyla büyüyoruz. Faktoringle finans sektöründe de varız. Yani, bizim ciddi, güvene dayalı işlerimiz var. Mersin’de ödediğimiz vergilerle ön sıralardayız. Hal böyleyken kaçak sigarayla ne işimiz olabilir.
- Ne yapmayı düşünüyorsunuz?
- European Tobacco’yu kurduğumuzdan beri önce Barzani’yle ortak olduğumuz iddiaları ortaya atıldı.
- Ortaklık yok muydu?
- Hayır, yoktu. Hem olsa da sorun değil ki. Barzani’nin Türkiye’de iş yapması konusunda yasak yok...
Sigara işinin başını çok ağrıttığını vurguladı:
- İlk zamanlar çok büyük paralar teklif edenler oldu, European Tobacco’yu satmadım. Ama artık satmanın zamanı geldi. Çünkü, bu iş bizi yıpratmaya başladı. Sigara yüzünden diğer şirketlerimizin imajının bozulmasını istemiyorum.
- European Tobacco’ya ne kadar yatırım yapmıştınız?
- Yatırım değeri 200 milyon dolar dolayında...
European Tobacco, kurulduğu 2004 yılından beri adı önce “Barzani”yle özdeşleşti... Sonra Arslan Ailesi ortaklarıyla ters düşüp mahkemelik oldu... Sektörün diğer oyuncuları şirketi hep, “kaçak sigaranın adresi” olarak gösterdi.
Operasyonlarda genellikle Prestige sigarası ele geçince, iş European Tobacco Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Hulusi Kaymaz’a kadar uzandı...
Bakalım Mahmut Arslan, European Tobacco’yu kime, hangi fiyata satacak?
Satış, şirkete dönük “kaçak sigara” izlenimini ortadan kaldırmaya yetecek mi?

Sigarada ‘dijital vergi kontrol sistemi’ tartışması

MALİYE Bakanlığı, 4-5 yıldır sigara sektörünü 2006’da açtığı bandrol ihalesini kazanan İsviçreli Sicpa ile Türkiye’deki ortağı Assan’ın kurduğu sistemlerle izliyor.
Ancak, son günlerde “dijital vergi kontrol sistemi”ne geçileceği yönünde hazırlıklar olduğu konusunda mailler geliyor.
İddialara bakılırsa, bu yöntem için Türkiye’de üretim yapan bütün yabancı ortaklı sigara şirketleri ortaklaşa hareket ediyor, yeni sistemi savunuyor. Bu sistem konusunda da Ankara merkezli “Gate” adlı bir şirket öne çıkıyor...
Belki yeni sisteme geçiş, buna bağlı olarak ihale duyuruları yapıldı, dikkatimizden kaçtı... Ancak, gelen maillere bakılırsa, ciddi bir tartışma yaşanıyor...
Uzmanı olmadığım için hangisi doğru, hangisi daha iyi bilemem... Ama tartışmaların dikkate alınmasında yarar olduğunu sanıyorum...

Ülker: 3-5 yılda bir Galatasaray da sevinsin

YILDIZ Holding Kurumsal İlişkiler Genel Müdürü Zuhal Şeker Tucker, salı günü mesaj gönderdi:
- Galatasaray-Fenerbahçe maçını birlikte seyredelim. Cem Karakaş da bizimle olacak. Belki Murat Bey (Ülker) de gelecek.
Planladım ama işlerim uzayınca trafiği de dikkate alıp, Türk Telekom Arena’ya gitmekten vazgeçtim. Galatasaray ilk golü atınca Zuhal Şeker Tucker’e mesaj attım:
- Galiba bu kez şeytanın bacağını kırıp, Fenerbahçe’yi yeneceğiz... Murat Bey de geldi mi?
- Evet, Murat Bey burada...
Galatasaray 3’üncü golü atınca Zuhal Şeker Tucker’e bir mesaj daha gönderdim:
- Murat Ülker’in 3’üncü gol sonrasındaki tepkisini görmek isterdim.
Mesajımı gösterince Murat Ülker hemen aradı:
- Biz statta maçı izliyoruz, siz yoksunuz...
- Gelemedim, bu galibiyetin keyfini sizin gibi koyu Fenerbahçe taraftarının yanında çıkarmak isterdim.
- 3-5 yılda bir sizin de sevinmeye hakkınız var... O kadar olacak...
Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker’le en son bir-iki yıl önce Şükrü Saraçoğlu Stadı’nda Fenerbahçe-Galatasaray maçını yan yana izlemiştik. Galatasaray ilk golü atmış, sonra da Fenerbahçe golleri sıralamıştı...
O akşam Şükrü Saraçoğlu’ndan ayrılırken bir derbi daha kazanmanın keyfiyle biz Galatasaray taraftarlarını teselli etmeye çalışmıştı:
- Üzülmeyin, bir gün siz de böyle bir derbi kazanırsınız...
Şike operasyonu ve tutuklamaları nedeniyle geciken ligler, şimdi de TBMM’nin 7-8 ay önce kabul ettiği yasayı değiştirme konusunda iktidarıyla, muhalefetiyle kol kola girme tablosu eşliğinde sürüyor...
Yasa değişikliğinde imzası olanlar Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün vetosundan ders çıkarmak yerine, inatlaşma yolunu seçiyor. Kimse hatayı kendisinde aramayı düşünmüyor.
Madem Şike Yasası mevcut haliyle “çok ağır”, 7-8 ay önce TBMM’den geçirirken maddeler üzerinde neden titizlikle durmadınız?
O zaman yasa çıksın diye oy verenler hiç mi bugün “ağır” buldukları maddeleri okumadı?
Yazarın Tüm Yazıları