Gündem Haberleri

GÜNDEM

    Kaçak avlanma denizleri kuruttu

    Hürriyet Haber
    10 Mart 1998 - 00:00Son Güncelleme : 10 Mart 1998 - 00:01

    Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Bölümü Başkanı Prof. Dr. Sıtkı Aras, ‘‘Akdeniz, Karadeniz, Ege ve Marmara Denizi'nde 75 çeşit yenebilir balık türü buluyor. Ancak kaçak avlanmalar sonucu, denizlerimiz kısırlaştırıldı’’ dedi.

    Türkiye'nin 3 tarafının denizlerle kaplı olması, nehir ve göllerimizin çokluğunun ülkemizi deniz ürünleri cenneti yaptığını kaydeden Prof. Dr. Aras, avantajların iyi değerlendirilemediğini bildirdi. Avrupa ülkelerinde kişi başına günlük balık tüketiminin 100 gramı bulduğunu hatırlatan Prof. Dr. Sıtkı Aras, Karadeniz'de 163, Marmara'da 200, Ege'de 300, Akdeniz'de ise 590 çeşit deniz ürünü bulunduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

    ‘‘Yenebilir 75 deniz ürününün yıllık kapasitesi 1 milyon ton olması gerekirken, bu rakam yıllık 500-600 bin tonu geçmemektedir. Denizlerimizin kirlenmesi ve kaçak avlanma nedeniyle verim önemli ölçüde azaldı. Tedbir alınmadığı takdirde, önümüzdeki yıllarda bu kapasite daha da düşecektir. Akarsu, göl ve denizlerimizin kıymetini ne zaman anlayacağız?’’






    Etiketler:
    

      EN ÇOK OKUNANLAR

        Sayfa Başı