Kabızlık neden olur, tedavisi var mıdır?

Güncelleme Tarihi:

Kabızlık neden olur, tedavisi var mıdır
Oluşturulma Tarihi: Mart 17, 2017 11:42

Kolorektal Cerrahi ve Proktoloji (bağırsak ve makat hastalıkları) alanında görev yapan Prof. Dr. Korhan Taviloğlu, kabızlık hakkında bilmeniz gerekenleri anlattı.

Haberin Devamı

“Kabızlık, bağırsak hareketlerinizin normalden daha zor veya daha az olduğu anlamına gelir. Hemen hemen herkes bu sorundan zaman zaman şikayetçi olur. Bu şikayetler genellikle uzun sürmez ve kısa süre içinde vücudunuz düzene girdiğinde kendinizi daha iyi hissedersiniz. Bağırsak hareketleri arasındaki normal süre kişiden kişiye değişiklik gösterir. Bazı insanlar düzenli olarak günde üç kez tuvalete çıkarken bazıları haftada sadece bir veya iki kez tuvalete çıkar. Ancak tuvalete çıkmadan üç veya daha fazla gün geçirmek, risk içerir. Üç günden sonra dışkı sertleşir ve tuvalete çıkmak çok daha zor hale gelir.”

Kabızlık neden olur, tedavisi var mıdır

Haberin Devamı

KABIZLIK BELİRTİLERİ VE NEDENLERİ NELERDİR?

“Kabızlık belirtileri arasında; zayıf bağırsak hareketi, bağırsak hareketlerinde zorlanma, sert veya küçük dışkı, bağırsakları tamamen boşaltamama, karın şişliği ve ağrısı, kusma sayılabilir. Kabızlık nedenleri arasında ise kalsiyum veya alüminyum içeren antiasit ilaçlar, normal diyet veya faaliyetlerinizdeki değişiklikler, bağırsak kanseri, fazla süt ürünü tüketmek, yeme bozuklukları, huzursuz bağırsak sendromu, Parkinson hastalığı veya multipl skleroz (MS) gibi nörolojik durumlar, hareketsizlik, yetersiz su veya lif tüketimi, aşırı müshil kullanımı, gebelik, sindirim sistemindeki sinir ve kas sorunları, bazı kişilerin hemoroid yüzünden bağırsak hareketi isteğine karşı direnmesi, bazı ilaçlar (özellikle sakinleştirici ilaçlar ve demir hapları), stres, tiroid bezinin az çalışması (hipotiroidi) sayılabilir.”

Kabızlık neden olur, tedavisi var mıdır

KABIZKEN NE YAPILMALI?

“Kabızken eğer başka bir neden ile sıvı kısıtlaması yapılması gerekmiyorsa günde 10 bardak veya 2 lt su içmelisiniz. Özellikle sabahları sıcak içecekler tüketebilirsiniz. Göbek ağrısı ya da kramp ile birlikte ani ve şiddetli ağrınız varsa doktora gitmelisiniz. Ayrıca iki haftadan uzun kabızlık ve dışkıda kan varsa, diyet yapmamanıza rağmen kilo kaybediyorsanız, şiddetli ağrınız varsa da doktora başvurmalısınız. Bu durumda kabızlığınızın nedenini bulmak için bazı testler uygulanır. Hormon seviyelerini kontrol etmek için kan testleri, ilaçlı bağırsak filmi ve kolonoskopi uygulanır.”

Haberin Devamı

Kabızlık neden olur, tedavisi var mıdır

KABIZLIK ÖNLENEBİLİR Mİ?

“Sağlıklı beslenme ile kabızlık çoğunlukla kontrol altına alınabilir. Bol lif içeren dengeli bir diyet uygulayın. Lif açısından zengin meyve, sebze, baklagiller ve tahıl tüketilmelidir. 2 lt su ve diğer sıvıları içebilirsiniz. Kafein kullanmaktan kaçının. Sütü azaltın, çünkü süt ürünleri kabızlığa neden olabilir. Düzenli egzersiz yapın. Günde en az 30 dakika aktif bir şeyler yapın. Dışkınızı tutmayın.”

Kabızlık neden olur, tedavisi var mıdır

arpanetmedya.com'a katkılarından dolayı teşekkürler.

BAKMADAN GEÇME!