Kabızlık can sıkıcıdır

Kabızlık sık karşılaşılan sağlık sorunlarından biri oldu. Her gün daha fazla kişi bu problemin tatsızlığını yaşıyor. Sorun, çocuklar ve gençlerde de sık görülüyor.

Haberin Devamı

Kabızlık sorununun yaygınlaşmasının pek çok sebebi var ama ilk ikisi çok önemli: Yanlış beslenme ve hareketsizlik. Özellikle bilinçsiz beslenmek kabızlığın birinci nedeni. Eğer posa içeren yiyecekleri (sebzeleri, meyveleri, tam tahılları, bakliyatı) sofralarımızdan uzak tutmaya devam edecek olursak, problemin bir gün hepimizi ilgilendirir hale geleceğinden kuşkunuz olmasın. Nedeni şu...

SEBZE VE TAM TAHIL YÄ°YÄ°N

Bazı besin maddelerinde bol miktarda bulunan posa, hem kitlesi hem de su çekme özelliği nedeniyle bağırsakların iyi çalışması için vazgeçilmez bir doğal yapıdır. Posanın en zengin kaynakları ise yukarıda da belirttiğimiz gibi meyveler (kayısı, elma, armut, portakal, greyfurt), sebzeler (lahana, karnabahar, turp, pancar, ıspanak, salatalık, havuç) ile bakliyat (fasulye, bezelye, mercimek, nohut) ve tam tahıllardır (buğday, arpa, yulaf, çavdar).
Ne yazık ki bu pek değerli besinlere soframızda eskisi kadar sık ve bol yer vermiyoruz. Yiyip içtiklerimizin çoğu neredeyse sentetik ya da plastik, yani uydurma besinler veya fast food yiyecekler, un, şeker bazlı atıştırmalıklardan ibaret.

HAREKET EDÄ°N

Haberin Devamı

Hareketsizlik de en önemli nedenlerden biri. Siz hareket etmediğinizde bağırsaklarınız da içindeki muhtevayı boşaltma çabası içine girmiyor. Zaten bu nedenle de bağırsaklarını düzenli boşaltan birinde bile birkaç günlük mecburi yatak istirahatleri (ateşli hastalıklar, ameliyatlar) kabızlıkla sonuçlanabiliyor. Kısacası hareketsiz yaşam, sadece beynimizi ve iskelet sistemimizi değil, bağırsaklarımızı da tembelleştirip uyuşturuyor.
Kabızlığın nedeni bunlarla da sınırlı değil. Dışarıya çıkma ihtiyacını ciddiye almayıp devamlı olarak ertelemek ya da bilinçli olarak baskı altında tutmak da önemli bir faktör. Ayrıca şu veya bu nedenle karın kaslarının zayıflaması da önemli bir etken. Az su içmek ve bazı ilaçlar (kalsiyum ve alüminyum içeren antiasit ilaçlar, demir hapları, kalsiyum takviyeleri, antidepresanlar, bazı ağrı kesiciler ve tansiyon ilaçları) kabızlık nedeni olabiliyor. Tiroid hormonunun yetersizliği bağırsak içinde gelişen bir tümöral kitle de kabızlık sebepleri arasında.

Haberin Devamı

Durum ne zaman acil?

EÄŸer kabızlık sorununa bulantı, karın aÄŸrısı, bağırsak kanaması, kilo kaybı, halsizlik, dışkıyla kan gelmesi gibi iÅŸaretler de ekleniyorsa, problemin önemli bir hastalığa iÅŸaret edebileceÄŸi aklınızda olsun. Kısa bir süre içinde tıbbi yardım almaya bakın.Â

AKLINIZDA OLSUN
Kabızlık deyip geçmeyin

- Kabızlık sinsice ilerleyen bir kalınbağırsak tümörünün ilk ve tek işareti olabilir.
- Hemoroid, makat bölgesinde oluşan yırtık ve yarıklar, kabızlarda daha sık görülür.
- İlerleyici kabızlık, tiroid bezi tembelliği (hipotiroidi) ile ilişkili olabilir.
- Hamilelerde kabızlık sık yaşanan bir sorundur.
- Uzun süreli yatmak zorunda kalanlarda, yatalak hastalarda kabızlık tedavisi özel bir tecrübe gerektiriyor.

Haberin Devamı

KESÄ°P SAKLAYIN
Doğal çözümler

Yapılabilecek en büyük hata, sorunun çözümünü ilaçlar ve müshillerde ya da bitkisel çaylarda aramak. Kabızlık ilaçlarının çoğunun içinde bağırsağı zorlayan, adeta itip kakarak, kırbaçlayarak boşaltmaya neden olan doğal ya da yapay sentetik kimyasallar var. Bunların hemen hemen hiçbiri uzun vadede faydalı değil, zararlı.

Bu nedenle problemi asla hapla, ilaçla çözmeye kalkışmayın. Eskiye oranla daha sık hareket etmeye, posadan zengin yiyecekleri daha sık yemeye ve bağırsaklarınızı eğitmeye, yani her gün belli bir saatte boşaltma alışkanlığı edinmeye çalışılın.

Ayrıca bol ve sık su içip kabızlığa iyi geldiği bilinen gıdalardan istifade etmenin yollarını arayın. Kuru incir, kuru erik, kayısı kurusu, keten tohumu (öğütülmüş halde olması daha iyidir) ve bal akla gelen ilk doğal çözümler.

Keten tohumu taze olarak öğütülür ve günde 1-2 çay kaşığı ile başlanabilir. 1 yemek kaşığına kadar çıkılabilir. Yoğurda, salataya, çorbalara ilave edilebilir. Keten tohumu yerine karnıyarık otu tohumu (pisilyum) da kullanılabilir.

Bir başka doğal çözüm de zeytinyağı olabilir. Aç karna içilen yarım fincan zeytinyağı özellikle geçici kabızlık durumlarında etkili bir doğal ilaç. Sinameki içermeyen bitkisel çaylardan da faydalanmak mümkün olabilir ama sinameki çaylarından uzak durmakta fayda var. Maalesef kabızlığı tedavi etmek amacıyla pazarlanan form çaylarının çoğu yüksek dozlarda sinameki içeriyor. Sinameki kısa, orta, uzun vadede mutlaka ama mutlaka bağırsakları olumsuz yönde etkiliyor. Rezene çayı, mülver çayı sinameki çayına göre daha az etkili ama yan etkileri ve zararları da daha az oluyor.

Yazarın Tüm Yazıları