ANKARA HABERLERİ

Kabak karpuzun tadını kaçırdı

Hürriyet Haber
25.05.2011 - 00:00Son Güncelleme : 24.05.2011 - 21:49

Çukurova yöresinde bunaltıcı sıcak yaz günlerinin serinleten meyvesi karpuzun üretiminde, raf ömrünü uzatmak amacıyla yapılan kabak aşısının ve erken hasadın, kaliteyi bozduğu bildirildi. Kabak tadında karpuzdan, Ankaralı tüketici de şikayetçi.

Hürriyet Haber

İran karpuzu piyasada

Çiftçiler Birliği İkinci Başkanı Mutlu Doğru, Çukurova yöresindeki karpuzun, önce Tuzla beldesindeki kumul alanlarda üstü örtülü, daha sonra da tarlalarda açık üretiminin yapıldığını söyledi. İran karpuzunun da piyasada olduğu şu günlerde, Tuzla karpuzunun hasat edilerek satışa sunulduğunu belirten Doğru, tarlada dekar başına 2 bin liraya kadar alıcı bulan karpuzun çiftçiler tarafından kabak aşılı üretilmesinin bazı dezavantajlarının bulunduğunu ve bu durumun tüketicinin şikayetine neden olduğunu bildirdi.

Biraz daha sabır

Karpuz her yıl aynı tarlaya ekilebilen bir ürün olmadığı için, üreticilerin bu sıkıntıyı kabak aşısıyla aşmaya çalıştığını anlatan Doğru, şöyle konuştu:
“Üst üste karpuz üretmek isteyen çiftçi, hibrit karpuz yerine kabak aşılı karpuza yöneliyor. Rekoltesi diğerine göre yüksek olan kabak aşılı karpuz, normal hibrit karpuza göre bir de erken hasat yapılması halinde daha kalitesiz oluyor. Bu durum, üretici açısından avantaj iken, tüketici açısından dezavantaj oluşturuyor. Çünkü ikisinin arasında önemli tat farkı bulunuyor. Bu tat farkı nedeniyle de tüketici karpuza pek rağbet etmiyor. Bunaltıcı sıcak yaz günlerinin vazgeçilmez meyvesi olan karpuzun tat, koku ve renk bakımından daha kalitelisini yemek isteyen tüketicilerin biraz daha beklemesi gerekiyor.”

Seçerken nelere dikkat edilir

UZMANLAR aroması yüksek ve olgunlaşmış karpuz almak için şu önerilerde bulunuyor: “Ağız tadıyla karpuz yemek için, koyu renkteki karpuzlarla, güneş yanığı olmayanlar, elle vurulduğunda ise tok ses çıkaranlar tercih edilmeli. Ürünü alırken, tırnakla hafifçe kabuğu kazındığında yeşil kısmın kolayca çıkması, şeklinin simetrik olması, toprakla temas eden bölümünün renginin ise açık sarı olmasına dikkat edilmeli.”

Etiketler:

Yasal Bilgilendirme

Hurriyet.com.tr’nin Ankara haberleri bölümünde, DHA’nın abonelerine gönderdiği Ankara haberleri otomatik olarak derlenmektedir. hurriyet.com.tr editörleri otomatik akış içinde Kabak karpuzun tadını kaçırdı haberine editoryal müdahalede bulunmamıştır. Haber içeriklerinden hukuken ilgili ajanslar sorumludur.


    ANKARA YOL DURUMU
    Ankara1 DERECE
    Yol durumu »
    ANKARA NAMAZ VAKİTLERİ
    22 Eylül 2017, Cuma
    • İmsak
      04:49
    • Guneş
      06:28
    • Öğle
      12:52
    • İkindi
      16:18
    • Akşam
      18:55
    • Yatsı
      20:22
    Diğer iller için Namaz Vakitleri »
    Sayfa Başı