Jupp Derwall toprağa verildi

Güncelleme Tarihi:

Jupp Derwall toprağa verildi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 02, 2007 16:45

Galatasaray ve Batı Almanya Milli Futbol Takımı'nın eski teknik direktörü Jupp Derwall, Almanya'nın Saarland eyaletindeki Saarbrücken kenti yakınlarında bulunan Saint Ingbert kasabasındaki kilisede düzenlenen cenaze töreniyle ebedi yolculuğuna uğurlandı.

DERWALL'E ANLAMLI MESAJ

Saçının modelinden dolayı Almanya'da “Gümüş bukleli reis” lakabıyla anılan ünlü teknik adamın cenaze törenine Galatasaray Kulübü Başkanı Canaydın ile birlikte gelen 70 kişilik kafilenin yanı sıra, Saarland Eyaleti Başbakanı Peter Müller, Almanya Futbol Federasyonu Başkanı Theo Zwanziger, Alman futbolunun eski yıldızları Franz Beckenbauer,
JUPP DERWALL KİMDİR?

Batı Almanya Milli Futbol Takımı'nın ve Galatasaray'ın efsanevi teknik direktörü Jupp Derwall, 10 Mart 1907 tarihinde Kuzey Rhine Westfallen eyaletine bağlı Würselen kentinde doğdu.

1938 yılında Rhenania Westfallen takımında futbola başlayan Derwall, Allemania Aachen, Fortuna Düsseldorf takımlarında futbol oynadı. 1954 yılında iki defa Alman Milli Takımı'na çağırıldı. 1959 yılında İsviçre'nin FC Bienli ve daha sonra aynı ülkenin FC Shauffhausen takımlarını ve ülkesinin Fortuna Düsseldorf takımlarını çalıştırdı. 1970-1978 yılları arasında Batı Almanya Milli Takımı'nda ünlü Alman teknik direktör Helmut Schön'ün yardımcılığını yaptı. Bu dönemde Almanya 1972 Avrupa ve 1974 Dünya şampiyonluklarını kazandı.

1978-1984 yılları arasında Batı Almanya Milli Takımı teknik direktörlüğünü üstlenen Derwall, takımını 1980 yılında Avrupa şampiyonluğuna ulaştırırken, 1982 yılında İspanya'da düzenlenen Dünya Kupası finalinde İtalya'ya 3-1 kaybederek ikincilikte kaldı.

1984 yılında sürpriz bir kararla Galatasaray teknik direktörlüğüne gelen Derwall, görevdeki 3. yılı olan 1986-1987 sezonunda Galatasaray ile lig şampiyonluğunu kazanırken, sarı-kırmızılı takım 14 yıllık aradan sonra bu başarıya ulaşmış oldu.

Derwall, 4. sezonunda da Galatasaray'da şampiyonluk yaşadıktan sonra teknik direktörlük kariyerine son vererek Almanya'ya döndü ve Saint Ingbert kasabasında emeklilik dönemini yaşamaya başladı.
Uwe Seeler, Tony Schumacher, eski Beşiktaş ve Fenerbahçe teknik direktörü Christoph Daum ve Almanya Milli Takımı Teknik Direktörü Joachim Löw de katıldı. Derwall'in eşi Elizabeth, oğlu Patrick ve kızı Manuela ile akrabaları da törende hazır bulundu.

Saint Ingbert kasabasındaki kilise, cenaze töreninde tamamen dolarken, törene katılanların önemli bir bölümünün Almanya'da yaşayan Türk vatandaşları olması, Derwall'in “Türkiye benim ikinci vatanım” sözünü adeta doğrular nitelikteydi.

Törende konuşan Almanya Futbol Federasyonu Başkanı Theo Zwanziger, Alman futbolunun çok önemli bir ismini kaybettiğini belirtirken, Derwall'in Türkiye'de büyük başarılar elde ettiğini söyledi.

Zwanziger ayrıca, Derwall'in ölümünden sonra aldığı mektuplardan, ünlü teknik adamın Almanya ve Türkiye arasında çok iyi ilişkiler kurduğunu bir kez daha anladığını vurguladı.

Chiristoph Daum ise Derwall çok büyük bir antrenörlük kariyerine sahip olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
“Öncelikle Almanya Futbol Federasyonu çatısı altında büyük başarılara imza attı. Daha sonra Galatasaray'da unutulmaz işler yaptı. Kendisi Türk futboluna her anlamda profesyonelliği getiren insandır. Unutmamak gerekir ki Türkiye'ye geldiğinde Galatasaray takımı kum sahada antrenmanlarını yapıyordu. Önce antrenman sahasının çim olmasını sağladı. Sonra kulüp yapısından tutun, sağlık konusunda nasıl çalışılması gerektiğini başta Galatasaray olmak üzere Türk futboluna gösterdi. Burada Türk dostlarımızı unutmamak lazım. Onlar da Derwall'in önerileri doğrultusunda daha iyisini yapmak için elele çalıştılar. Derwall, ayrıca Türk-Alman ilişkilerinin geliştirilmesinde unutulmaz çalışmalar yaptı. Ankara Üniversitesi tarafından kendisine “fahri doktora” unvanı verilmesi de bunun bir göstergesidir. Sadece Galatasaray'da bulunduğu 4 yıllık süre içinde değil, ömrünün sonuna kadar iki ülke ilişkilerinin geliştirilmesi amacıyla samimi olarak gayret sarf etti. Kısacası her anlamda çok değerli bir insanı bugün son yolculuğuna uğurladık.”

Bu arada Derwall'in katolik geleneklerine göre ve ailesinin isteği doğrultusunda naaşının yakılacağı ve küllerinin iki hafta sonra toprağa verileceği bildirildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!