Judoda hedef madalya

Güncelleme Tarihi:

Judoda hedef madalya
Oluşturulma Tarihi: Mart 02, 2013 18:26

Türkiye Görme Engelliler Spor Federasyonu Başkanı Abdullah Çetin, “Uzun vadedeki planımız, 2016 Rio Paralimpik Oyunları'nda Londra'da aldığımız madalyaların hem sayısını hem rengini değiştirerek ülkemize dönmek” dedi.

Çetin, yaptığı açıklamada, Türkiye'de özellikle 2000 yılından itibaren görme engelli sporunda gelişme gösteren branşlardan birinin judo olduğunu belirterek, judoda 2008 Pekin Paralimpik Oyunları'na 1 sporcuyla, 2012 Londra Paralimpik Oyunları'na da 6 sporcuyla katıldıklarını hatırlattı.

Bu sporculardan 2'sinin tarihte ilk defa bronz ve gümüş madalya alarak yurda döndüğünü vurgulayan Çetin, 2000 yılından beri yapmış oldukları planlı çalışmalar neticesinde müsabakalara ilginin gittikçe arttığını kaydetti.
Çetin, Kocaeli'de bugün başlayan Türkiye Görme Engelliler Judo Şampiyonası'nı 42'si kadın olmak üzere toplam 151 sporcuyla gerçekleştirdiklerini ifade ederek, ilk etapta, Avrupa ve Dünya Şampiyonası'nda Türkiye'yi en iyi şekilde temsil ederek, yurda madalyayla dönmeyi hedeflediklerini söyledi.

Uzun vadede 2016 Rio Paralimpik Oyunları'nda Türkiye'yi temsil edip, Londra'da aldıkları madalyaların hem sayısını hem rengini değiştirerek Türkiye'ye dönmeyi planladıklarına dikkati çekerek, “Özellikle de son dönemlerde yaptığımız çalışmalardaki hedeflerimiz, bizim en büyük sporcu kaynağımız olan okullara judoyu yayarak, oradan genç sporcuların çıkıp 2020'de ülkemizde yapılmasını hedeflediğimiz olimpiyatlarda Türkiye'yi en iyi şekilde temsil etmeleridir” diye konuştu.

“Sporcu sayısı 3 yılda 2 kat artacak”

Çetin, 2012 verilerine göre Türkiye'de 3 bin 647 aktif görme engelli sporcunun bulunduğunu, bunlardan 720'sinin de kadın olduğuna vurgu yaparak, şunları kaydetti:

“Hedefimiz, 2013'de 5 bin, 2016'da da 10 bin aktif, lisanslı sporcu sayısına ulaşmak. 850 bin civarında görme engelli bulunan bir ülkede bu sayı yetersiz ama biz görme engelli açısından spora çok geç başladık. Bugün yarışmış olduğumuz branşlarda sportif başarı anlamında ilk 10'da olmamıza rağmen sporcu potansiyeli anlamında Avrupa'nın çok gerisindeyiz, almamız gereken çok yol var.”

Tespit ettikleri engellileri önce spora başlattıklarını, eğitimlerine devam etmelerini sağladıklarını, daha sonra da istihdam imkanları yaratarak kendi ayaklarının üzerinde durmalarını sağladıklarını anlatan Çetin, “Çocuk sporda elde ettiği başarıyla kendisine imkan verildiğinde her işi yapabileceği inancını taşımaya başlıyor ve bağımsız hareket duygusu gelişiyor. Değişik illere gidebiliyor, arkadaşlar edinebiliyor ve kendilerine güvenleri geliyor” şeklinde konuştu.
Çetin, Londra'da elde edilen başarılardan sonra şu anda kulüplere yoğun bir sporcu katılımı yaşandığını vurgulayarak, bu aileye sadece son 2 ay içinde 100-150 sporcunun katıldığını bildirdi.
Federasyonun gün geçtikçe kurumsallaştığını dile getiren Çetin, “Kurumsallaşma anlamında daha almamız gereken yollar var yerel yönetimlerin ve özellikle iş adamlarının buralara sponsor olmaları gerekiyor. Sponsorluk anlamında oldukça sıkıntımız var. Şu anda bizi sadece devlet destekliyor” ifadelerini kullandı.

AA'ya teşekkür

Anadolu Ajansı'nın da görme engelli sporunun kamuoyuna duyurulmasında çok büyük rol üstlendiğini vurgulayan Çetin, “Çünkü sporu kamuoyuna tanıtabilirsek ailelerin evlerinde bulunan engellilerin spor aracılığıyla sosyal hayata uyumunu da sağlamış oluyoruz. Hiç olmazsa çocuklar kendi kendine yeter bir birey haline gelecektir. O anlamda ben yazılı ve görsel medyaya ama başta Anadolu Ajansı'na olmak üzere çok teşekkür ediyorum, her faaliyetimizde sizleri aramızda görmekten mutlu oluyoruz” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!