Judoda elde ettiği başarı umudu oldu

Güncelleme Tarihi:

Judoda elde ettiği başarı umudu oldu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 26, 2013 14:06

Gaziantep'te "100 İşitme Engelliyi Spora Kazandırma Projesi" sayesinde judoyla tanışan işitme engelli Zehra Özbey, gösterdiği başarıyla devlet sporcusu oldu

Haberin Devamı

Gaziantep'te, "100 İşitme Engelliyi Spora Kazandırma Projesi" çerçevesinde judoyla tanışan Zehra Özbey, azmi sayesinde çok sayıda başarı elde ederek devlet sporcusu oldu.

Özbey: "Spora ilk başladığımda biraz zorlandım ancak azmederek Türkiye şampiyonu oldum"

Gaziantep İşitme Engelliler Okulunda yatılı eğitim gören Özbey (18), 5 yıl önce Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında hayata geçirilen proje sayesinde spora başladı. 2009'da katıldığı ilk şampiyona dahil iki Türkiye şampiyonluğu ve bölgesel birincilikler kazanan Özbey, ilk dünya derecesini ise geçen yıl Venezulla'da yapılan Dünya İşitme Engelliler Judo Şampiyonasında elde ederek üçüncü oldu.

Ailesi Kapcağız köyünde yaşayan, babası böbrek hastası olan Özbey, aldığı uluslararası dereceyle devlet sporcusu olma hakkı kazandı. Özbey'in ailesi, kızlarının antrenmanlarını daha iyi yapabilmesi ve başarılı olması için geçimlerini sağladıkları ineği satarak, il merkezine taşındı.

Özbey, birkaç ay sonra almaya başlayacağı sporcu maaşıyla ailesinin geçimine de destek olacak.

Ailesi şehre taşındı

Özbey, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Önder Karakoç'un, "100 İşitme Engelliyi Spora Kazandırma Projesi" çerçevesinde okullarındaki yetenekli kişileri belirlediğini, bu şekilde judoya başladığını söyledi.

Okulda daha önce halk oyunları ekibinde bulunduğunu, judoya başlayınca halk oyunları ekibinden ayrıldığını belirten Özbey, "Spora ilk başladığımda biraz zorlandım ancak azmederek Türkiye şampiyonu oldum. Dünya şampiyonasında da üçüncü oldum. Çok sevindim. Şimdi Defolimpik Oyunlarına hazırlanıyorum" dedi.

Özbey, köyde yaşayan babasının böbrek hastası olduğunu ve diyalize girmek için sık sık hastaneye gittiğini, bu dönemde antrenmanlara katılmakta zorlandığını anlattı.

Dünya üçüncüsü olması üzerine ailesinin geçimlerini sağladığı ineği satarak, kendisi için şehre yerleştiğini ifade eden Özbey, şehre taşınmalarıyla antrenmanlara daha aktif katıldığını ve başarılarının artacağını umduğunu vurguladı.

"Başarılı olmasını istiyoruz"

Milli Takım Teknik Direktörü Karakoç da, Özbey'in uluslararası derece yaptığı için devlet sporcusu olmayı hak ettiğini söyledi.

Özbey'in köydeki ailesinin geçimini sağlamaya kendisini mecbur hissettiğini gözlemlediklerini anlatan Karakoç, şöyle konuştu:

"Biz de onun çalışmasını, başarılı olmasını istiyoruz. Antrenmanlarını daha düzenli yapabilmesi için Gaziantep Üniversitesi yakınlarında bir eve taşındılar. İdmanlarını sürdürüyor. Beş kardeşten bir ağabeyi fırında çalışıyor. Devlet sporculuğu maaşı dışında başka da bir gelirleri yok. Alacağı bu maaş ile Özbey hayatına devam edecek."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!