Joe Biden: Erdoğan bana “Siz haklıydınız” dedi

Güncelleme Tarihi:

Joe Biden: Erdoğan bana “Siz haklıydınız” dedi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 04, 2014 01:00

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, IŞİD tehdidinden aralarında Türkiye’nin de olduğu ABD’nin müttefiklerini sorumlu tuttu ve Türkiye gibi ülkelerin bölgeye yüz milyonlarca dolar para ve on binlerce ton silah gönderdiğini söyledi. “En büyük problemimiz müttefiklerimiz” diyen Biden, bu ülkeleri Suriye’deki gruplara sağlanan desteği durdurmaya ikna edemediklerini anlattı. Biden, ancak Türkiye’nin şimdi uyandığını belirterek, Erdoğan’ın kendisine “Siz haklıydınız” dediğini söyledi.

Haberin Devamı

ABD Başkan Yardımcısı Biden, Perşembe akşamı Harvard Üniversitesi’nde yaptığı dış politika konuşmasında, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu bölgedeki ABD müttefiklerini IŞİD tehdidinden sorumlu tuttu. Obama Yönetimi’nin Suriye’de izlediği politikaları savunan Biden, Suriye’de ılımlı muhalefete destek olunsaydı IŞİD’in ortaya çıkmayacağı düşüncesinin hayali olduğunu belirtti. Ve Washington’ın bölgedeki “ılımlı” olduğu söylenen gruplara temkinli yaklaşmakla doğru bir karar verdiğini ifade ederek bu gruplara yardım eden Türkiye gibi ülkelerin sorunun ortaya çıkmasına neden olduğunu kaydetti. “En büyük problemimiz müttefiklerimiz” diyen Biden, konuşmasında şunları söyledi:

Joe Biden: Erdoğan bana “Siz haklıydınız” dedi

Haberin Devamı

SÜNNİ-Şİİ SAVAŞI İSTEDİLER

“Bölgedeki müttefiklerimiz, Suriye’deki en büyük problemimizdi. Türkler, ki çok iyi dostumuzdur ve benim de uzun süre vakit geçirdiğim Erdoğan’la harika bir ilişkim var. Suudiler, Emirlikler vs... Ne yapıyorlardı? Esad’ı devirme ve bir Sünni-Şii vekalet savaşı çıkarmada çok kararlıydılar. Ne yaptılar? Esad’la savaşacak herkese yüz milyonlarca dolar para ve on binlerce ton silah akıttılar, El Nusra, El Kaide için destek olacak, dünyanın diğer yerlerinden gelen cihatçıların aşırı unsurlarını kabul ettiler. Abarttığımı mı düşünüyorsunuz? Bir bakın. Bunların (yardımlar) hepsi nereye gitti? İşte şimdi olan ise birden bire herkes uyandı."

MÜTTEFİKLERİ İKNA EDEMEDİK

"Irak’taki El Kaide olan, IŞİD denilen bu ekip, Irak’tan atılmışken, Doğu Suriye’de açık bir alan, toprak buldu, bizim daha önce terörist ilan ettiğimiz El Nusra ile çalıştı. Ve biz, iş arkadaşlarımızı (müttefikleri) bunlara desteği kesmeye ikna edemedik. Peki ne oldu? Birden bire gerçeği gördüler. Şimdi Başkan’ın bir araya getirebildiği Sünni ülkelerden kurulu bir koalisyon var. Çünkü Amerika bir kez daha Müslüman bir ulusa gidip, agresif olamazdı. Sünni bir örgüte gidip saldırmaya Sünnilerin liderlik etmesi gerekir."

Joe Biden: Erdoğan bana “Siz haklıydınız” dedi

Haberin Devamı

ERDOĞAN 'HAKLIYDINIZ' DEDİ

"Şimdi ilk defa olarak neyimiz var? Suudi Arabistan giden fonları durdurdu. Ayrıca kendi toprağında Amerikan güçlerinin açık askeri eğitim vermesine izin veriyor. Katarlılar, terörist örgütlerin en aşırı unsurlarına olan desteğini kesti. Ve Türkler... Cumhurbaşkanı Erdoğan, ki eski bir dosttur, bana dedi ki, siz haklıydınız, çok fazla insanın (Suriye’ye) geçişine izin verdik, şimdi sınırı mühürlemeye çalışıyoruz."

Erdoğan tezkereyi bana söyledi

Joe Biden, Harvard’daki konuşmasında, geçen hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile New York’ta gerçekleştirdikleri toplantıya ilişkin de çok önemli bir bilgi vererek, Erdoğan’ın kendisine dün TBMM’den geçen tezkereden bahsettiğini ve Türk hava sahasının Amerikan insansız hava araçlarına açılacağını savundu. Biden şöyle konuştu: “Türklerin bugün ne yaptıklarını fark ettiniz mi? Erdoğan, geçen Perşembe (25 Eylül) bunu yapacağını bana söylemişti ama yeterli oy oluncaya kadar bahsetmememi istemişti. IŞİD’e karşı Türk kara gücüne izin vermek, Türk hava sahasının NATO ve diğer müttefikler tarafından kullanılabilmesi, Türk hava sahasının bizim insansız hava araçlarına açılabilmesi için Türk Parlamentosu’nda oylama yaptılar.” Biden, Türkiye’nin bu noktaya gelmesi konusunda ise “Bir Sünni devlet olarak Türkiye’nin IŞİD’in kendine yönelik doğrudan ve acil bir tehdit olduğunu fark etmesi epey zaman aldı” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!