Jinekolojik Onkoloji Kliniği akredite olacak

Güncelleme Tarihi:

Jinekolojik Onkoloji Kliniği akredite olacak
Oluşturulma Tarihi: Nisan 09, 2017 11:20

Jinekolojik Onkoloji Kliniği akredite olacak

Haberin Devamı

 

Mehmet ERÇAKIR/ISPARTA, (DHA) - SÜLEYMAN Demirel Üniversitesi (SDÜ) Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesi Jinekolojik Onkoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Evrim Erdemoğlu, Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nin tamamlanması ile birlikte 'Jinekolojik Onkoloji Kliniği'ni evrensel düzeyde akredite ettireceklerini söyledi.

SDÜ Tıp Fakültesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesi Jinekolojik Onkoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Evrim Erdemoğlu, kadının hayatı boyunca rahim kanseri olma riskinin 40'ta 1 (yüzde 2.6), yumurtalık kanseri riskinin ise ortalama 80'de 1 (% 1.4) olduğunu söyledi. Rahim ağzı kanserinin Türkiye'de görülme sıklığının düşük olduğunu vurgulayan Erdemoğlu, "Zira ortalama 150 kadından 1'i hayatının bir evresinde rahim ağzı kanseriyle karşılaşıyor. Rahim ve yumurtalık kanserinin bir taraması yok. Bir başka söyleyişle önceden tanı koymak mümkün değil. Ancak yüksek risk grubu içeren kişiler kontrol altına alınarak izlenebilir. Yani genetik faktörler takip edilebilir. Aile içerisinde 40-50 yaşın altında rahim, yumurtalık kanseri öyküsü var ise önlem alınabilir. Yüksek kilo, obezite, Polikistik Over Sendromu (PCO) (sürekli yumurtlama ile ilgili bozukluğu) varsa erken teşhisten söz edebiliriz. Bizim asıl koruyucu hekimlik yaptığımız kısım serviks (rahim ağzı) kanseri. SDÜ Jinekolojik Onkoloji Bilim Dalı'nda rahim ağzından sürüntü, sinir alıyoruz. HPV testi yapıyoruz. 2016 yılında klinikte COBAS Sistemi'ni kurduk. Zira şu anda dünyada en güvenilir yöntemler bunlar" dedi.

Prof. Dr. Evrim Erdemoğlu, doğum yapmayan kadınlarda serviks kanseri riskinin daha da yüksek olduğunu söyledi. HPV testi ve COBAS Sistemi'nin kanser öncesi rahim ağzında lezyon olan hastaların tedavi ve yönetimlerinin daha başarılı yapılabilmesini sağladığını anlatan Erdemoğlu, SDÜ'nün Türkiye'de çok önemli bir yere sahip olduğunu kaydetti. Meme kanserinin özellikle genç yaşlarda göründüğü an yumurtalık kanserinin de beraberinde oluşabileceğini aktaran Erdemoğlu, "Bunlar birbirleriyle ilintili. Erken yaşta meme kanseri olan kadın yumurtalık yönünden de çok iyi taranıp takip edilmesi gerekir" diye konuştu.

SDÜ'ye çevre il ve ilçelerden çok sayıda hastanın tedavi amacıyla geldiğini vurgulayan Erdemoğlu, şöyle dedi:

"Rahim ameliyatları gerçekleştiriyoruz. Rahim çevresindeki dokuların, tümörün sıçrayabileceği damar, bağırsak, üst karındaki organlar etrafındaki alanların ameliyatlarını yapıyoruz. Kadın kanserlerinin cerrahisi diğer türlerden çok daha farklıdır. Bizim hastalarımız genişletilmiş cerrahilerden fayda sağlar. Temel amaç hastanın şifa bulması ve sağ kalımını uzatmaktır. Bir diğer unsur da hastalıksız sağ kalımı uzatmaktır. Yine yaşam kalitesini bozmamaktır. Tüm zamanımızı, enerjimizi kanserli olan hastaların tedavisine, yönetimine ve sorunlarını gidermeye veriyoruz. SDÜ olarak Yan Dal Asistanlığının eğitim ve uzmanlığını da veriyoruz. Bu yolla Türkiye Cumhuriyeti'ne ve evrensel ölçekte jinekolojik onkoloji uzmanı yetiştirmiş oluyoruz. Bu bağlamda şu an 5 yan dal asistanı görev yapıyor. 1'i İran uyruklu. Bu açıdan Türkiye'de tek merkeziz. Şimdi sırada SDÜ Jinekolojik Onkoloji'de evrensel düzeye taşımak var. Bunun için akreditasyon üzerinde çalışıyoruz. Bunu gerçekleştirdiğimiz an Isparta, Batı Akdeniz ve Türkiye'den gelen hastalarımızın daha güzel tedavi almalarını sağlayacağız. Evrensel açıdan geçerliliği olan Akreditasyon Belgesi alırsak yurtdışından da hasta gelecek. Artı yurt dışından bize asistan gelebilecek. SDÜ, evrensel açıdan daha fazla tanınır olacak. Birçok merkezde bir proje yapıldığı an SDÜ de bu ağa dahil olma imkanı yakalayacak. Yine Avrupa Birliği (AB) projelerine de girebilecek. Üniversite için artı değeri olan bir çalışma bu."

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!