GeriSeyahat Jet sosyetenin kış üssü ST. BARTHELEMY
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Jet sosyetenin kış üssü ST. BARTHELEMY

Jet sosyetenin kış üssü ST. BARTHELEMY

Venezuella’nın yaklaşık 800 kilometre açığında, Küçük Karayipler Takım Adaları’nın en kuzeyindeki St. Barthelemy haritada yerini bulamayacağınız kadar küçük bir ada.

Yüzölçümü Bozcaada’nın yarısı, nüfusu 9 bin. Kişi başına düşen ulusal geliri bağlı olduğu Fransa’dan yüksek. Nedeni turizm. Amerika ve Avrupa’nın zenginleri kışın bu adaya kaçıyor. Yılda 200 bin kişinin ziyaret ettiği, 12 ay yazı yaşayan adaları gezmek için en uygun zaman kasım - mayıs arası. St. Barthelemy, gözalıcı doğası, lüks otelleri, restoranlarıyla tam bir hedonizm merkezi. 2010 Ekimi’nde 114 yaşında hayata veda eden dünyanın en yaşlı insanı Eugenie Blanchard’ın da bu adada yaşadığını hatırlatalım...

Kristof Kolomb kısaca St. Barths diye geçen adayı 1493’te keşfettiğinde yerlilerin kullandığı “Ouanalao” ismini değiştirmiş ve kardeşi Bartholome’nin adını vermiş. 1648 senesi Fransızlar’ın adayı ilk kez istila etmeyi denediği ama başarılı olamadığı yıl olmuş. 1694’te Fransızlar adaya yerleşip stratejik konumundan yararlanmaya başlamış. 1784’te Fransızlar İsveç Kralı Gustav’dan Göteborg limanında bir takım ayrıcalıklar sözü alıp adayı bu ülkeye teslim etmiş. Bu nedenle Saint Barthelemy, Karayip Denizi’nde İsveç’e ait tek ada olma özelliğini kazanmış. Kralın adının verildiği başkent Gustavia, İsveç yönetiminde adeta ihya olmuş. Yollar ve kaleler inşa edilmiş. Gelişen ticaret sayesinde halk bolluk ve bereket içinde yaşamaya başlamış. “Coğrafya ülkelerin kaderini belirler” demiş Napolyon. St. Barths’da da öyle olmuş, depremler ve tropik fırtınalar ekonomiyi vurmuş. Ada, halkın terk etmeye başlaması üzerine 1877’de Fransızlar’a iade edilmiş. St Barths’ın limanı bugün hâlâ gümrükten muaf statüsünü koruyor.

EN ÜNLÜ PLAJI SAINT JEAN

Topu topu 21 kilometrekarelik bir alanı var St. Barths’ın. Kumsalları olmakla birlikte ada tepelik. Bu coğrafi özellik ona bir avantaj sağlıyor. Gün doğuşu ve batışını izlemek turistlerin en çok sevdikleri arasında.
Ada huzur bulup rahatlamak ve canlanmak isteyenler için yaratılmış adeta. St. Barths’da misafirlerin en keyif aldığı etkinlikler yemek, içmek, alış veriş ve dünyanın değişik yörelerine ait masajları yaptırmak... Yani ada hedonistler için bir cennet. Saint Barthelemy’ye bir yolculuk planlarken aklınızda tutmanız gereken en önemli nokta adada hiçbir şeyin ucuz olmadığı. Burası zenginlerin ve ünlülerin tatil mekanı.

12 ODADAN BÜYÜKOTELE İZİN YOK

Saint Barthelemy kumsalları ile biliniyor. Çok fazla plajı var ve birçoğu da misafirlerini ağırlama konusunda uzmanlaşmış. Üstsüz güneşlenmenin çok yaygın olduğu bembeyaz kumsallarda yürürken her an ünlü bir film yıldızına rastlayabilirsiniz. Sahiller arasında en ünlü olanı ise St. Jean Plajı.
Ada, tarihi ve doğal güzelliklere sahip her yer için bir örnek olmalı, çünkü burada betonlaşmaya geçit verilmiyor. Yeni yapılan oteller 12 odadan fazla inşa edilemiyor. Böylece sadece yerli halkın değil, misafirlerin de manzaranın keyfini doyasıya yaşamaları mümkün oluyor.

BAŞKENTTEKİ FRANSIZ VE İSVEÇ YAPILARI KORUNMUŞ

Gustavia, ülkenin başkenti ve ana limanı. Önceleri “Carenage” adını taşıyordu. Ada İsveç yönetimine girince kralın ismini aldı. Hâlâ bölgenin ticaret merkezi. Buna ek olarak mağazalarında tüm ünlü lüks giyim, aksesuvar, eşya markalarını bulmak mümkün. Şehir aynı zamanda hem İsveç hem de Fransız sömürge dönemlerinden kalan binalarını korumayı başarmış, sokaklarında gezerken başarılı restorasyon örneklerine rastlayacaksınız. Bunların başında İsveçliler’den kalma iki katlı taş bina Wall House geliyor. Şehrin tarihini ve kültürünü daha yakından tanımak isteyenlere önerim Şehir Müzesi için de vakit ayırmaları. Almak şart değil ama pırıl pırıl parlayan kuyumcu dükkanlarının yanından geçerken bir göz atmayı ihmal etmeyin, ihtişamın keyfine varmanın bir bedeli yok. Ülkenin resmi para birimi Euro. Şehirde görülmesi gereken bir diğer yapı 1787’de İsveçliler’in inşa ettiği Gustave Kalesi. Kaleye giderken geçeceğiniz yolun manzarası bile ayırdığınız vakte değer. Limandan sadece birkaç kilometre uzaklıktaki Shell Kumsalı’nı da (Shell Beach) listenize dahil etmeyi unutmayın. Kayaların oluşturduğu doğal dalgakıranın koruması altındaki kumsal adanın en güzel plajlarından biri hem de restoranlarında sakinliğin ve huzurun tadını çıkarabileceğiniz bir yer.

COTE D’AZUR İLE KIYASLANIYOR

Adanın en güzel kumsalı olarak kabul edilen St. Jean sadece denizi ve güneşi ile değil ülkenin en iddialı alışveriş caddeleri ile de dikkat çekiyor. İki kumsaldan oluşan St. Jean sırtını dayadığı tepeleri kaplayan rengarenk bitki örtüsü ve kucakladığı nefes kesici manzarası ile herkesi adeta büyülüyor. Plaj kimi gezginler tarafından dünyaca ünlü Cote d’Azur ile kıyaslanıyor.

OTOMOBİL KİRALAYIN

Adada gezerken taksiye binebilirsiniz ama pahalı olduklarını ve ücreti önceden konuşmanız gerektiğini unutmayın. Gece tarifeleri yüzde 50 zamlı. Üstelik geç saatlerde taksi bulmanız zor. Bu yüzden adayı gezmek için otomobil kiralamanızı öneririm. Avis ve Hertz gibi uluslararası firmaları bulabileceğiniz gibi bu konuda otelinizden de yardım alabilirsiniz. Mobilet ya da motosiklet kiralamak da seçenekler arasında sayılabilir. Çoğu otelin havaalanı servisi var, otelinizle konuşmadan önce taksi bulmaya çalışmayın.

NEREDE YENİR?

? Au Port: Fransız yemeklerinin yanı sıra yerel tadların da servis edildiği restoran adanın en eskisi. Restoran Gustavia’nın merkezinde, ulaşım sorunu yok. (Tel: +59 0590 27 62 36). ? Le Sapotillier: Fransız mutfağı ve deniz ürünleri konusunda iddialı (Tel: +59 0590 27 60 28). ? La Plage: St. Jean Plajı’ndaki küçük bir otelin restoranı. Masalar kumsalın üzerinde (Tel: +59 0590 27 53 13). ? Önerim hangi restorana giderseniz gidin tatsız bir sürprizle karşılaşmamak için rezervasyon yaptırmanız.
False