Jeotermal Kaynaklı Belediyeler Birliği toplantısı Şanlıurfada başladı

Güncelleme Tarihi:

Jeotermal Kaynaklı Belediyeler Birliği toplantısı Şanlıurfada başladı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 2016 18:43

Jeotermal Kaynaklı Belediyeler Birliği toplantısı Şanlıurfada başladı

Haberin Devamı

Ömer PINAR/ŞANLIURFA, (DHA)- TÜRKİYE Jeotermal Kaynaklı Belediyeler Birliği'nin Ekim ayı olağan toplantısı 106 belediye başkanının katılımıyla Şanlıurfa'da başladı.

Haliliye Belediyesi’nin ev sahipliğinde bir otelde başlayan toplantıya; Şanlıurfa Valisi Güngör Azim Tuna, Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, Jeotermal Enerji Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdür Prof. Dr. Alper Baba, Jeotermal Kaynaklı Belediyeler Birliği'nin dönem başkanı ve Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeçi ile birliğe üye 106 belediyenin başkanı katıldı.

Türkiyenin jeolojik bakımından çok zengin bir ülke olduğunu belirten Jeotermal Enerji Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdür Prof. Dr. Alper Baba, şöyle dedi:

"Yapılan çalışmalarımızda GAP bölgesinin jeotermalinin son derece yüksek olduğunu ortaya çıkardık. Özellikle burada GAP illerinin hemen hemen hepsinde bir jeotermal kaynak görebiliyoruz ve bunların potansiyellerinin iyi olduğunu görebiliyoruz. Bunların geliştirilmesi gerekiyor. Şuanda 100 dereceleri geçen birçok saha var bölgede. Şanlıurfa’da iki bölge ön plana çıkıyor. Karaali bölgesi ile ilgili 32 tane sondaj yapıldı. Şu anda 58 derece sıcaklığa ulaşılan noktalar var. Burası hem seracılık, hem de konut termal turizm amacında kullanılıyor. Bugün İsveç gibi ülkeler kendileri 15-17 gibi bir derece ile kentlerini ısıtıyorlar. Tarım, termal turizm ve ısıtma sektörüne ciddi bir katkı getirebilir. Düşük sıcaklıkta bile bazı kırsal bölgelere, örneğin Şırnak gibi bölgelerde isterseniz yolları bile ısıtabilirsiniz. Jeotermali her sektörde kullanabiliyorsunuz ve kırsal kalkınmaya ciddi anlamda katkısı var."

Toplantıya ev sahipliği yapan Haliliye Belediye Başkanı Fevzi Demirkol ise kentte jeotermal özelliğe sahip Kabahaydar bölgesinin teknik ekiplerinden Kabahaydar bölgesindeki araştırma çalışmalarının sürdüğünü ifade etti.

Kentte 3 gün sürecek toplantıda konuşmaların ardından bölgede yer alan proje çalışmaları ve mali bütçe ele alındı.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!