Jeoloji ve maden mühendislerinden ortak tepki

Güncelleme Tarihi:

Jeoloji ve maden mühendislerinden ortak tepki
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 22, 2016 14:47

Jeoloji ve maden mühendislerinden ortak tepki

Haberin Devamı

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Mehmet Tatar ve Maden Mühendisleri Odası Adana Şubesi İkinci Başkanı Mehmet Yılmaz, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemindeki 'Maden Kanunu' düzenlemesine tepki gösterdi.
Ortak basın açıklaması yapan Tatar ve Yılmaz, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülmekte olan 'Türkiye Varlık Fonu Kurulması ile Bazı Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısının 31'inci maddesi ile 3213 sayılı Maden Kanunu'na eklenen iki maddeyle ilgili eleştirilerini dile getirdi.

Ortak açıklamayı okuyan Mehmet Tatar "Söz konusu tasarının 31'inci maddesinde yer alan, ek madde 14 ile 'Ulusal Maden Kaynak ve Rezerv Raporlama Komisyonu' kısaca UMREK adı altında bir komisyon kurulmaktadır" dedi. Mehmet Tatar, Maden Kanunu'na eklenen 'Yetkilendirilmiş Tüzel Kişi' kurumunun, Anayasa'ya aykırı olduğunu savunarak, şöyle devam etti:

"Anayasa Mahkemesi'ne yapılmış olan başvurunun sonucunu beklemeksizin, yapılan bu düzenleme hukuk devletinin temel ilkelerine de aykırıdır. Anayasanın 135 ve 130'uncu maddelerine aykırı şekilde Hizmet Yönünden Yerinden Yönetim Kuruluşlarını dışlayan, öngörülen teşkilat yapısını yok eden, üniversitelerce verilen lisans ve lisansüstü eğitimleri ve diplomalarımızı yok sayan bir sistemin kurulmasını öngören tasarı maddesinin kabul edilebilmesi mümkün değildir."

DİPLOMALAR 'YETERSİZ' SAYILIYOR

Tasarıya göre, mühendislik fakültelerinin maden ve jeoloji mühendisliği bölümlerinde lisans, yüksek lisans ve doktora programlarını tamamlayanların 'yetersiz' olarak değerlendirildiğini kaydeden Tatar, şöyle devam etti:

"Mühendislerimiz; kimlerden oluşacağı bilinmeyen, tamamı Bakanlık tarafından atanacak ve yetkinliklerinin neler olduğu bilinmeyen komisyon üyeleri tarafından ikinci bir kez yetkilendirilmek istenmesi hem hukuken hem de vicdanen doğru değildir. Üniversite diploması sahibi olmanın ötesinde ayrıca 5, 10 veya 15 yıl gibi belirlenecek sürelerde madenciliğin aynı alanında çalışmış olan, açılacak olan ücretli kurslara giden ve ücretli sınavlardan başarılı olan çok sınırlı sayıda mühendis bu işleri yapmaya yetkili kılınacaktır. Üniversite eğitiminin sağlayamadığı yetkinliğin, verilecek kısa süreli eğitimlerle sağlanacağı öngörülmektedir.

Tatar, tasarı ile mühendislik hizmetlerinde kamu denetiminin de yok edilmiş olacağını savundu.

ADANA,(DHA)

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!