Japonya’da dağlar artık kadınlara serbest

Güncelleme Tarihi:

Japonya’da dağlar artık kadınlara serbest
Oluşturulma Tarihi: Mart 20, 2005 00:16

Geçen hafta, Japon hükümetinin aldığı bir karar, Japonya’nın şimdiye kadar pek bilinmeyen bir yönünü daha ortaya çıkardı. Meğerse Japonya’da dağlar, kadınlara yasakmış. Karar, önce basit bir iş hukuku düzenlemesi gibi duyuruldu: Artık kadınların da maden ve tünellerde çalışmasına serbestlik tanınıyordu.

Yabancı haber ajansları, işi kurcaladıklarında bu düzenlemenin sebebinin aslında 1872’ye dayanan dini bir yasak olduğunu ortaya çıkardı. 1872’de bir yasayla, kadınların kutsal olarak görülen Fuji başta olmak üzere, dağlara tırmanmaları yasaklanmış. Zira Japonların resmi dini kabul edilen Şinto inanışında, dağların kutsal olduğu kabul edilirmiş. Bu yüzden de madenciler dağ tanrıçalarının yanına başka kadınların girmesini istemezmiş. Tanrıçanın kıskanıp tünellerin çökmesine neden olacağına inanırlarmış. Ülkede 1948’de kabul edilen Çalışma Yasası’nda da bu inanış aynen yerini bulmuş.

Nihayet geçen hafta, yasağı iş hayatında fırsat eşitliği ilkesine aykırı bulan Tokyo Sanayi Konfederasyonu’nun girişimiyle bu ayrımcı uygulama değişti. Ancak başka konularda bu tür örneklere rastlanıyor. Örneğin kadınların sumo güreşlerini seyretmesi yasak. Çünkü Şinto inanışına göre Sumo güreşçilerinin dövüştükleri alanları kutsadıklarına ve kadınların da bu kutsallığı bozacağına inanılıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!