Japon işi Katibim

Güncelleme Tarihi:

Japon işi Katibim
Oluşturulma Tarihi: Nisan 24, 2017 14:58

"Türkiye aşığı" Japon sanatçı Atsuko Suetomi ve öğrencileri, 'Katibim' şarkısını geleneksel Japon çalgısı 'Koto' ile yorumladı.

Haberin Devamı

2005 yılına konser amaçlı Türkiye'ye gelen ve kendi deyimiyle Türkiye'ye aşık olan Japon sanatçı Atsuko Suetomi, Ankara'da bulunan evini Türk öğrencilerine açarak Japonya'nın en eski müzik aletlerinden biri olan 'Koto' çalmasını öğretiyor. Japon Müziği Topluluğu ismini verdikleri ve beş üyesi bulunan grubun repertuvarında hem Türkçe hem de Japonca şarkılar yer alırken, topluluk haftada bir gün Japon Koto ustası Suetomi'nin evinde bir araya gelip çalışmalarını burada sürdürüyor. 

Japon işi Katibim

TÜRKİYE’YE AŞIK OLDUM

Türkiye'ye ilk olarak 2005 yılında Japon Konsolosluğunun düzenlediği bir konserde sahne almak için geldiğini söyleyen Japon Koto ustası Suetomi. “2007'de Türkiye'de yaşamaya başladım. Nedenini anlatamıyorum ama Türkiye'ye aşık oldum. Japon bir sanatçı olarak Türkiye'de müzik faaliyetleri yapmak istedim ve burada yaşamaya karar verim” dedi. Konserlerine ilginin yoğun olduğunu ancak bu konserleri düzenlemekte organizasyon sıkıntısı çektiklerini belirten Suetomi, Koto enstrümanı iki metre kadar uzunluğa sahip olduğu için konserleri daha büyük yerlerde yapabilirsek çok iyi olacak. Belediyelerden ricam bunun için organizasyon yaparlarsa çok sevinirim” diye konuştu.

Haberin Devamı

13 TELLİ 2 METRE

İki metre uzunluğunda, 13 telli ve Japonca notalarla çalınıyor. Türkiye'de bulunmayan ve Japonya'dan getirilen Koto genellikle Çin Kavağı diye isimlendirilen ağaçtan yapılıyor. İki metre uzunluğunda, 13 telli bu müzik aleti uzun bir geçmişe dayanıyor. Mistik bir çalgı olan Koto'nun çıkarttığı ses itibariyle dinleyenlere 'huzur, mutluluk ve dinginlik hissi' verdiği söyleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!