Japon Büyükelçi Oka, Fatma Şahin'i ziyaret etti

Güncelleme Tarihi:

Japon Büyükelçi Oka, Fatma Şahini ziyaret etti
Oluşturulma Tarihi: Mart 30, 2017 15:34

Japon Büyükelçi Oka, Fatma Şahin'i ziyaret etti

Haberin Devamı

Eyyüp BURUN/GAZİANTEP, (DHA) - JAPONYA'nın Ankara Büyükelçisi Hiroski Oka, Gaziantep ile turizm ve eğitim alanında işbirliği yapmak istediklerini söyledi.

Büyükelçi Oka, çeşitli temaslarda bulunmak üzere geldiği Gaziantep'te Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'i ziyaret etti. Fatma Şahin, mültecilerin barınması konusunda en büyük desteğin Japonya tarafından verildiğini söyledi. Japonya'nın, kişi başına düşen milli gelirin daha üst seviyelerde olan ülkelere göre daha fazla proje desteği sağladığını ifade eden Şahin, Japon hükümetine desteklerinden dolayı teşekkür etti. Şahin, Japon turistlerin Gaziantep'e gelmesini istediklerini belirterek şöyle konuştu:

"Son dönemde yaşadığımız göç ve mülteci konusunda bütün dünya ülkeleri arasında en büyük desteği sizden aldık. Bu konuda sizin aracılığınızla Japon hükümetine ve Japon halkına teşekkür ediyorum. 2 milyonluk şehrimiz sizin bu fedakarlığınızı unutmayacak. Bütün birimleriyle ülkemize gelen büyük ülkeler, destek vereceklerine söz vermelerine rağmen hiç bir zaman büyük bir proje desteği sağlamadılar. 'Zaten siz bunu iyi yapıyorsunuz' diyerek kendi elini taşın altına koymayan çok ülkeyle bir araya gelme durumunda kaldık. Öyle de olunca sizin ülkenizin sizin duruşunuzun ve sizin katkınızın ne kadar daha farklı, ne kadar daha kıymetli olduğunu görme fırsatımız oldu. Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği gibi uluslararası kuruluşların bakışı sizin bakışınızla aynı olsaydı, bugün etrafımızda yanan ateş çemberi bugün sönmüştü ve dünyanın en büyük sorunu olan göç, daha sağlıklı bir şekilde yönetilmişti. Dünya vatandaşlarına sorulduğu zaman en büyük sınavı Türkiye'nin verdiği ve en büyük desteği Japonya'nın sağladığını söylüyorlar. Tarihçiler bu dönemi yazdıkları zaman hem bizim yaptıklarımızı hem sizin yaptıklarını altın harflerle yazacaklardır."

Büyükelçi Oka ise, Türkiye'nin 3 milyon mülteciye Gaziantep'in de 450 bin mülteciye ev sahipliği yaptığını duyduğunu ifade ederek, "Bu konuda size ve ülkenize hayranlık duyuyorum" dedi. Mültecilere verilen destekle Türkiye ve Japonya arasında ki ilişkileri ilerlettiğini aktaran Oka şunları dedi:

"Bu sabah İslahiye'de ki mülteci kampını ziyaret ettik. Burada Birleşmiş Milletler ile işbirliği yaparak mesleki eğitim ve okul eğitimi konusunda proje yaptık. Mültecilerin büyük kısmı kamplar dışında şehir merkezinde yaşıyor. Bu bağlamda sadece mülteci kamplarına değil Gaziantep Büyükşehir Belediyesine destek veriyoruz. Şu anda Japonya olarak mültecilerin çoğunluklu olduğu Doğu bölgesine 400 bin dolar kredi veriyoruz. GASKİ'ye de temiz su borusu hattı ve pis su borusu hattı tadilatı için destek veriyoruz. Bu bağlamda mültecilerin hayat şartlarının iyileşmesi için Japon hükümeti olarak daha da destek vermeye çalışıyoruz. Gaziantep'e ilk 1985 yılında gelmiştim ve açık söylemeliyim bu geldiğimde kentin çok büyüdüğünü ve sanayi şehri olduğunu gördüm. Japonya ve Gaziantep Belediyesi arasında turizm ve eğitim konusunda da işbirilği yapmamızı rica ediyorum."

Konuşmaların ardından Japon Büyükelçisi Oka, Şahin'e çanta şeklinde porselen bir vazo hediye etti. Şahin de, Oka'ya kutnu kumaşından yapılmış kravat ve fular hediye etti.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!