Jandarma teşkilatının 178'inci yılı törenle kutlandı

Güncelleme Tarihi:

Jandarma teşkilatının 178inci yılı törenle kutlandı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 2017 18:11

Jandarma teşkilatının 178'inci yılı törenle kutlandı

Haberin Devamı

KÜTAHYA,(DHA)-TÜRKİYE Cumhuriyeti’nin en köklü kolluk gücü olan ve 14 Haziran 1839 yılında kurulan Jandarma Teşkilatının 178’inci yıl dönümü Kütahya’da törenlerle kutlandı.
İlk tören Kütahya Valiliği önünde yapıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende İl Jandarma Komutanı Albay Mustafa Uğur, Atatürk Anıtına çelenk sundu. 
Bir sonraki törenin adresi ise İl Jandarma Komutanlığı oldu. Törene Kütahya Valisi Ahmet Hamdi Nayir, Hava Er Eğitim Tugay ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Bülent Tatkan, Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, Cumhuriyet Başsavcısı Ali Ulvi Yılmaz, İdare Mahkemesi Başkanı Mustafa Bilici, Vali Yardımcısı Sedat Oktar, İl Jandarma Komutanı Albay Mustafa Uğur, İl Emniyet Müdürü Hasan Çevik, İl Genel Meclisi Başkanı Musa Yılmaz, bazı daire müdürleri ile askeri erkan katıldı.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan tören Jandarma Yarbay İhsan Aclan’ın Jandarma teşkilatının tarihçesi hakkında bilgiler vermesi ve Üsteğmen Eşref Anıl Akgün’ün konuşmasıyla devam etti.
178 yıllık Jandarma teşkilatının başarılarla dolu köklü bir tarihe sahip olduğunu belirten İl Jandarma Komutanı Albay Mustafa Uğur, "Jandarma Genel Komutanlığı, kuruluşundan bugüne kadar yüce milletimizin engin sevgi ve güvenine mazhar olmuş, Türkiye Cumhuriyeti’nin bölünmez bütünlüğünün korunması, milletimizin huzur ve güvenliği ile kamu düzeninin sağlanması yönündeki hizmetleriyle ulusumuzun her zaman takdirini kazanmıştır. Jandarma Genel Komutanlığı personeli olarak bizler, milletimizin bize olan bu teveccühünün bilincinde hareket ederek, var olan bu güven ve sevgi bağını korumak, perçinlemek ve daha da güçlendirmek azim ve kararlığındayız. Türk milletinin sonsuz güvenine mazhar olmayı başaran Türkiye Cumhuriyeti Jandarması, kurulduğu günden bu yana günlük yaşamın her anında, ülkemizin her noktasında; gece-gündüz, sıcak-soğuk, yağmur-çamur demeden halkımızın hizmetinde olmuş, bundan sonra da olmaya edecektir" dedi.
Jandarma teşkilatının köklü bir kültür ve şuuru da beraberinde getirdiğine dikkat çeken Vali Ahmet Hamdi Nayir, "Toplumsal düzen ve disiplin ihtiyacı devlet olgusunu ortaya çıkarmıştır. Devlet olgusuyla birlikte ortaya konan ilke ve prensiplerin uygulanması ve denetlenmesi de yeni teşkilatların ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Bunların en başında gelenler kolluk teşkilatlarıdır. Bizler kolluk teşkilatlarını devlet teşkilatları kadar köklü teşkilatlar olarak biliyoruz. Milattan önceye kadar dayanan köklü bir tarihe sahip. Biz 178 yıl derken son şekline, son teşkilatlanmasına esas olan yapıdaki büyük değişikliği dikkate alarak 1839 yılını esas almışız. Halbuki bu teşkilatlar binlerce yıllık bir birikimin eseridir. Bu köklü tarih, aynı zamanda köklü bir kültürü ve şuuru da beraberinde getirmiştir. Halka mal olmuştur, ilke ve prensipleri olarak uzun yılların süzgecinden geçmiş bir zenginliğe ve güvene de sahip olmuş bir teşkilattır" diye konuştu. 
36 ülkeyle iş birliği yapan Jandarma teşkilatının fedakarca görev yaptığına değinen Vali Ahmet Hamdi Nayir şunları kaydetti:
"Dünya üstünde baktığımızda 56 ülkede bize benzer jandarma teşkilatlarının olduğunu görüyoruz. Jandarma teşkilatımız bu 56 ülke içerisinde özel bir yere sahiptir. 56 ülkeden 36’sı ile iş birliği yapma başarısını, becerisini sağlamış olan bir teşkilattır Jandarma teşkilatımız. Aynı zamanda bu köklü tarih ve birikimiyle halkımız nezdinde de kendi çocuklarına yuva olan bu teşkilat önemli bir saygı kazanmış, haklı bir gurura sahip olmuştur. Ay yıldızın içinden çıkan 5 tane ışık Jandarmamızın vermiş olduğu hizmetteki dayanakları, kaynakları ve ilkeleri olmuştur. Onlardan sağ taraftaki iki tanesi tevazu ve kahramanlık, sol taraftakiler kanun gücü ve vatan sevgisi olarak belirlenmiştir. Ortaya, asıl nirengi noktasına da fedakarlık konmuştur. Jandarma teşkilatımız bu 5 ışıkla yürütmüş olduğu hizmetlere bir değer, bir kıymet katarak halk nezdinde kendi yerini sürekli sağlamlaştırarak bugüne kadar gelmiştir. Fedakarlıkla yapılan bu hizmetler halkımız nezdinde de büyük kıymet ifade etmiştir. Halkımızın canını ve malını korumaya yönelik bu çalışmalar çoğu zaman can ve mal fedakarlığı ile bugüne kadar yürütülebilmiş olan önemli, kıymetli hizmetlerdir. Bu vesileyle canını ve malını ortaya koyarak milletimizin namusunu, canını, vatanını korumakta bütün fedakarlıkları yapmış olan Jandarma teşkilatımızın çok kıymetli mensuplarını, şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmetle ve minnetle anıyorum. Görevde olan jandarmamıza da aileleriyle birlikte sağlık ve başarılar diliyorum." 
Konuşmaların ardından Jandarma Teşkilatının kuruluş yıl dönümü sebebiyle düzenlenen şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Öğrenciler ödüllerini Vali Ahmet Hamdi Nayir ile protokol üyelerinin elinden aldı. 
Tören Kütahya İl Jandarma Komutanlığı’nın kullandığı araç, gereç ve ekipmanlarının tanıtılması amacıyla açılan stantların gezilmesiyle sona erdi.
-

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!