James Blake ile Karadeniz Yollarında

Bu haftasonu tatilini uzattım küçük bir Karadeniz turu yaptım. Yeşile, kuymağa, yaylalara, doğaya, instagram’a doyamadım. Yıllardır hep istemişimdir Karadeniz’i gezip görmek. Sonunda bu nefis doğayı görüp, Karadeniz yemeklerini deneme şansını elde ettim.

Haberin Devamı

Bu yolculukta arabada dinlemek için yanıma 123-Lara,Sertab Erener-Sade, Birsen Tezer-İki Cihan, Nilüfer-13 Düet ve James B/images/100/0x0/55eabb2af018fbb8f893174blake-Overgrown albümlerini aldım. Yaylalara giderken, o uzun yollarda Nilüfer ve Sertab’ın yeni albümleri güzel gitti, ama Sümela Manastırı yolunda 123- Lara dinlemek, o sisli dağ yolunda tırmanırken muhteşemdi. Ayder Yaylasına çıkarken, Kaçkar dağları rampalarında, minik minik yağmur çiselerken, James Blake’in son albümü Overgrown o kadar güzel yakıştı ki fona. Kemençe Karadeniz’in fon müziğiyken, bizim yaylalarda James Blake dinleyerek havaya girmemiz bence pek orijinaldi. Kendisi de Karadeniz yollarında albümünün bize ambiyans kattığını bilse eminim gururlanırdı. Bu sebeple zaten uzun zamandır niyetlendiğim James Blake – Overgrown albüm incelemesini bu yazıya aldım.

 

 

 

Haberin Devamı

Efendim tüm müzikseverlerin gözü aydın, cuma günü yayınlanan yazımdan kısa bir süre sonra Daft Punk feat Pharrell işbirliğiyle “Random Access Memories”den ilk single “Get Lucky” resmen yayınlandı. Gitar riffleri Nile Rodgers’a ait şarkı cuma günü sosyal medyada paylaşım rekoru kırdı. Tüm müzik siteleri haberi ilk sayfadan duyurdu. Albüm 20 Mayıs’ta satışa çıkıyor, şimdilik “Get Lucky” ile idare etmek için itunes sizleri bekler.

 

 

 

James Blake ile Karadeniz YollarındaJames Blake ile Karadeniz Yollarında

 

 

/images/100/0x0/55eabb2af018fbb8f8931751

Renkli saçlı kızdan haberler var. Katy Perry yeni albümü için kolları sıvamış. Bir önceki albümünde “Teenage Dream” ve “Califo

 

rnia Gurls”un yapımcılığını paylaştığı Bonnie McKee ile şu an yeni albüm için harıl harıl şarkı yazıyorlarmış. Katy “Bonnie ile albüm için şarkı yazmak resmen kendi hayatımda ringe çıkıp, duygularımla dövüşmek gibi” demiş. 3. albümü için Sia, Max Martin, Dr. Luke, Greg Wells ve Greg Durston isimlerle çalıştığı şimdiden belli olan Perry “Albümü yarıladık sayılır ama tamamen bitti demek için biraz erken” demiş. 2013 bitmeden albümün çıkması öngörülüyor.

 

 

 

 

Haberin Devamı

“John Lennon Educational Tour Bus” adıyla Avrupa’nın çeşitli kentlerinde durmak üzere, gençlere projeler üretmesi için imkân tanıyacak bir otobüs, Yoko Ono Lennon’un desteğiyle yola çıkıyor. Bu otobüs Avrupa’da müzik-video-foto-aplikasyon ve medya tabanlı projeler için gençlere mobil stüdyolar sağlayacakmış. Şimdiden merakla beklenen bu sosyal sorumluluk projesine Apple, Mont Blanc ve Sony de destek vermiş. 8 Mayıs’ta Yoko Ono ve beraberindeki sanatçı dostlarının da desteğiyle Liverpool’da projenin lansmanının yapılması planlanıyor. Lansman aynı zamanda tüm dünyadan da canlı olarak internetten izlenebilecek.

 

 

 


YILDIZLAR – OSCARLAR

 

 

JAMES BLAKE – OVERGROWN

 

 

 

James Blake ile Karadeniz Yollarında

 

 

2011 senesinde kendi adıyla yayınladığı ilk albümü piyasaya çıktığında müzik piyasasında tüm dikkatleri üstüne çeken James, 2 sene sonra yeniden, bu sefer artık kalıcı olduğunu ispatlar bir albümle geri geldi.

 /images/100/0x0/55eabb2af018fbb8f8931755

James Blake şöhretinin nasıl buralara geldiğini, ilk albümünde yaptığı promosyonel hataları ve yeni albümünün ona kattıklarını The Guardian’a verdiği röportajda anlatmış. Söyleşide, günümüzde değişen müzik satın alma yöntemleri karşısında, plak şirketlerinin albümlerin dijital satışlarının artması için nasıl kırk takla attıklarını anlatmış. Blake ayrıca müziğin şekil değiştirmesi, çoğu kişinin korsan yollarla albümlere ulaşması veya Youtube benzeri medyalardan dinlemesinin müzik tüketimini hızlandırdığını belirtmiş. Hal böyle olunca plak şirketleri hemen yeni ürün ister olmuş, bu da James’i biraz boğmuş. Çocukcağız biraz dertli anlayacağınız.

 

 

 

Aslında piyano eğitimi almak için üniversiteye giden James, kısa süre sonra aslında elektronik müzik için yanıp bittiğini keşfetmiş. “İngiltere’de yaratıcı olmak hep desteklenir ama bilinir ki, müzikten de para kazanmak hiç de aslında göründüğü gibi değildir. Sabit maaş veren bir işim olmayacağını ben hep biliyordum. Sanatçı yönümü gösteren bir iş yaparsam mutlu olacağımı da biliyordum, o yüzden de bu yola gönüllü girdim” demiş. İlk albüm dünya çapında büyük bir beğeni kazanınca, James’in ikinci albümüne olan beklenti de doğal olarak tavan yapmıştı.

 

 

Blake, bu albüm için ilk albümde eksik olan elementi bulduğunu itiraf etmiş. “Hiç kendi başıma gelmez derken, küt diye aşık oldum ve bu da albüme doğrudan yansıdı” demiş. Kendi müziğini “melodik bass müziği” olarak tanımlayan Blake, Overgrown albümünde Brian Eno ve Grammy ödüllü rapçi RZA ile de çalışmış. Aslında Dubstep Dj’i olarak adını duyuran Blake, röportaj vermekten pek haz etmese de, ikinci albümünün tüm şarkılarının hikâyelerini Youtube’daki kanalında bir bir anlatmış. Bu anlatımdan bana ilginç gelenleri burada sizlerle paylaşmak istedim.

 

James Blake ile Karadeniz Yollarında

 

 

Albümün ilk şarkısı Overgrown’u Los Angeles’dan Londra’ya dönerken yazmış. Hayatıyla ilgili tüm kararlarını gözden geçirirken bu sözlerin aklına geldiğini, uçaktan inip stüdyoya gidip 2-3 saate şarkıyı tamamladığını söylemiş. Life Round Here’ı klavyede doğaçlama çalışırken yakaladığı bir melodi üzerine yazmış. “Kulüpte çalması çok zevkli” dediği bu şarkı James’in de albümdeki en sevdiği şarkıymış. Retrograde’i bir telefon tartışmasından sonra oturup yazdığını, o anki canının sıkıntısını piyano çalarak atmaya çalışırken şarkının başındaki sözlerin kafasında belirdiğini ve 10 dakika içinde şarkıyı oluşturduğunu söylemiş. Albümdeki son şarkı Our Love Comes Back için “aslında bir ninni” demiş James. Albümün kapanışına en uygun şarkı olduğu için, ikinci albümünü onunla bitirmek istemiş.

 

 

 

YILDIZLAR:

 

I Am Sold

Retrograde (Albümden çıkan ilk single)

Digital Lion (James, bu şarkının Brian Eno ile sohbet halindeyken çıktığını anlatmış. Çok iyi şarkı)

Our Love Comes Back

 

 


OSCAR’IMI VERDIM GİTTİ:

 

Overgrown

Life Round Here (Albümün incisidir)


James Blake’in ikinci albümü Overgrown mırıl mırıl, dinlerken insanı sakinleştiren bir ses kümesi. Albümü yaklaşık 20 gündür bazen sabah işe giderken, bazen sporda dinledim, ama esas bu haftasonu Karadeniz’i gezerken dinleyip sindirdim. Albümün yapısı Karadeniz’in gri sisli havasına yeşil yollarına, yaylalarına o kadar yakıştı ki, bu yüzden bu albümü kafamda Karadeniz gezimle ataçladım, darısı sizlerin başına.

 

 

 

SAHNEDEN KULİSE

 

 Berulella @ Alt. , İstanbul, 24.04.2013, 21.30
• Genç Osman @ Mask Live Music Club, İstanbul, 24.04.2013, 22.00
• Fredrika Stahl @ Babylon, İstanbul, 25.04.2013, 20.30
• Mehmet Erdem @ garajistanbul, İstanbul, 25.04.2013, 22.00
• Vega @ If Performance Hall, Ankara, 25.04.2013, 22.00/images/100/0x0/55eabb2af018fbb8f8931759

 


KARIŞIK KASET

 

Bu yazının Karışık Kaset sahibi disco sever Oben Budak. Kendisi, imza attığı onlarca işten sonra son 2 senedir özellikle yaz aylarında turne kıvamında verdiği partilerle aranan bir DJ de oldu. Oben’in her sabah twitter’da yayınladığı #günaydındiscosu’ndan bir tutam da burada olsun istedim. Sağolsun teklifimi kırmadı, bize sabah zindeliği getirecek aşağıdaki listeyi hazırladı.

 

 

Bir sonraki yazıya kadar Oben’in Karışık Kaseti’yle sabahlarınız canlı, enerjik ve bomba gibi olsun.

 

 

Keyifli Dinlemeler…

 

 

1. Lana Del Rey- Summertime Sadness (Reich & Bleich Remix)
2. Tennsnake feat. Syron – Mainline
3. Empire Of The Sun- Discovery
4. No Eyes Feat Jaw- Claptone
5. Madonna – I’m Addicted (D’luxeDj Extented Remix)
6. Whine Noise Feat. AlunaGeorge - Disclosure
7. Duke Dumont Feat A*M*E- Need You
8. Daft Punk feat Pharrell – Get Lucky X Electroma Clip Astre Edit
9. Betoko- Raining Again
10. Villanova- Take You
11. Soulmagic- Someone like You
12. Sharam Jey – Night Talk (Bunny Tiger Mix)

 

 

https://twitter.com/hkky

 


 

Yazarın son yazıları

#12 Nisan 2013 Onor Bumbum Yeni EP’si ile Geri Geliyor
#16 Nisan 2013 Türkiye müzik ödülleri sahiplerini buldu
#12 Nisan 2013 Tarkan’ın neden konser DVD’si yok?
# 9 Nisan 2013  Türkiye’nin ilk kadın koro şefi Gökçen Koray jübilesini yaptı
# 5 Nisan 2013Vega’dan yeni bir albüm geliyor
# 1 Nisan 2013Bu girişimci yıldız sizce kim?


 

YAZARIN TÜM YAZILARI İÇİN >>

Yazarın Tüm Yazıları