Jackie-Ari Dodi-Di

Doğan ULUÇ
Haberin Devamı

New York'u dönüşümüzde daha da pespembe bulduk. Ekonomik çizelgeler çıkışa enflasyon, işsizlik ve ağır cürümler inişe devam ediyor. Basında ciddi siyasi haberlere ilaveten sinema ve eğlence aleminin, jet sosyetenin dedikoduları geniş yer kaplamaya başlamış. En ilginci ise mahzun prenses Diana ile Mısır kökenli milyarder Muhammed el Fayed'in oğlu Dodi'nin gazete-dergi fotoğrafları, TV ekranlarına yansıyan aşkı.

İngiltere'nin müstakbel Kralı William'ın anası Diana'nın 41 yaşındaki playboy Dodi'yle sarmaş-dolaş görüntüleri Amerika açısından bir anlamda eski sömürgeci efendilerinden intikam zevkini yansıtıyor. Başkan Kennedy'nin dul eşi Jackie'nin babası yaşında Yunanlı armatör Onassis'le evlenmesini mizah konusu yapan İngiliz basını şimdi yıllardır ‘‘Orta Doğulu siyahi'' diye dudak büktükleri el Fayed'in uçarı oğlunun Kraliçe Elizabeth'in geliniyle birlikteliğini haklı çıkarma çabasında.

Yatağından Brooke Shields, Darryl Hannah, Brit Eklund, Winona Ryder ve porno yıldızı Koo Stark gibi düzinelerle beyazperde şöhretleri geçen Dodi, Prenses Diana'nın isteği üzerine California'da 10 milyon dolarlık şahane bir villa satın almış. Prens Charles gibi evliliği sırasında eşini boynuzlatan Diana ise yakınlarına Dodi ile evlenmeye can attığını itiraf etmiş.

İşin acı tarafı ise saygınlığın paraya teslim olması. Bazı çevreler Muhammed el Fayed'in yüksek İngiliz sosyetesine girmesi için oğlunu Diana ile evlenmeye teşvik ettiğini söylüyorlar. Bankacılık, emlak birikimi, deniz filosu yanısıra Londra'da Harrods mağazası, Paris'te Ritz Oteli'nin sahibi Baba el Fayed dolar milyarderi olmasına rağmen 34 yıldır yaşadığı İngiltere'de halen vatandaşlığa kabul edilmedi. İngilizlerin asil sınıfı sınırsız servetini gözardı ettikleri Fayedleri hala içlerine almayı kabul etmiyor.

Di-Dodi aşkının patlak vermesini takiben yapılan anketlerde halkın önemli çoğunluğunun kraliyet ailesinin saygınlığını ve topluma örnek olma niteliğini kaybettiğini ortaya çıkardı.

Oğul Fayed'in Amerikalı eski danışmanı ‘‘Dodi, Diana'ya ikizi gibi benzeyen eşi model Suzanne Gregard'dan boşandıktan sonra kesinlikle kimseyle evlenmeyeceğini söyledi. Prensesle ilişkisi playboy şöhretini yaymak için vesile'' şeklinde açıklama yaparken Kelly Fisher adlı bir model gazetecilere Dodi'nin verdiği pırlanta çevrili safir yüzüğünü gösterip ‘‘Beni de Diana'yı da oyalıyor. Biz hala nişanlıyız'' diye dert yandı.

Çıkan haberlere göre Dodi Fayed 500 milyon dolarlık bir servet sahibi. Ama Manhattan'da ertelediği kira paralarını ceza eklenerek 170 bin dolar ödemeye mecbur kaldı. Geçmişin ünlü Studio 54'de gece kadınlarını dolar yağmuruna tutan Mısırlı playboy, New York'un ileri gelen oteli Pierre'deki lüks dairesini Diana için yeniden döşetme çabasına girişmiş.

Dodi, servetinin gücüyle dünyanın en ünlü kadınıyla evlendiği takdirde New York sosyetesine parayla sözde saygınlığa kavuşmuş çiftlere bir yenisi eklenecek. Vergisiz satış mağazalar zinciri aileden gelip devrik Yunan Kralı Constantine ve eşi Anne-Marie'ye gelin giderek Prenses unvanı alan Marie-Chantal, Rita Hayworth'un kızı Yasmin Aga Khan, eski Sıkkım Kraliçesi Hope Cooke ile Holanda'dan Christina, Romanya'dan Marie, Vietnam'dan Nhu-my Leuthold, Rusya'dan Alexander Romanoff, Polonya'dan Radziwill, Avusturya'dan von Auersperg, Almanya'dan Furstenberg gibi bir kaç düzineyi aşkın prenses ve prens New York'u mesken edinenler arasında.

Avrupa ve Amerika'da prens, dük, kont ve baronlukların unvan ve arkasındaki saygınlıkları para karşılığında el değiştiriyor. Servetini unvan peşinde seferber eden kişilik yoksunlarıyla unvanlarını sonradan görmelerin dolar gücüne teslim edenler sürekli bir değiş-tokuş içinde.

Oysa çok geçmeden prens ve prensesler, rualar ve damlar yalnızca Tarot kartlarında, iskambil destelerinde kalacak. Türedi sınıfındakiler ise parayla satın alınan asilzade unvanının itibar ve saygınlık getirmeyeceğini eninde sonunda idrak edecekler.

Yazarın Tüm Yazıları