İznik Gölü’nde gümüş balığı bereketi

Güncelleme Tarihi:

İznik Gölü’nde gümüş balığı bereketi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 14, 2017 13:10

İznik Gölü’nde gümüş balığı bereketi

Haberin Devamı

Hasan BOZBEY/ORHANGAZİ(Bursa), (DHA)-  BURSA’nın Orhangazi ile İznik ilçeleri arasında yer alan İznik Gölü’nde gümüş balığı bereketi görüldü. Diğer türlere verdiği zarardan ötürü av yasağı kapsamında bulunmayan gümüş balıkları Yunanistan, İtalya ve ABD’ye ihraç ediliyor.
Karadeniz ve Akdeniz’de yaşayan tatlı su olmasına rağmen İznik Gölü’ne de uyum sağlayan 7-9 santimetre uzunluğundaki gümüş balığı, plankton ve diğer balıkların yumurtaları ile beslendiği için canlı türlerine zarar veriyor. Latince adı 'Atherina' olan gümüş balığı diğer canlı türlerine zarar verdiği için av yasağı kapsamı dışında bırakılıyor.
Su Ürünleri Kooperatifine bağlı balıkçılar, 'Canavar' adını verdikleri gümüş balıklarından günde ortalama 2-4 ton arasında avlıyor. Avlanan gümüş balıklarının tamama yakını başta Yunanistan, Fransa ve İspanya olmak üzere Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor. Geçen yıl ABD’ye de ihraç edilen balıklar kilosu bir liradan satılıyor. Gümüş balığının bu ülkelerde cips haline getirilerek tüketildiği ve büyük ilgi gördüğü belirtiliyor. İznik Gölü kıyısında bulunan Narlıca, Çakırca, Orhangazi ve İznik Su ürünleri Kooperatifleri yılda 2 bin ton gümüş balığı avlıyor.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!