İzmit'te Şam Mutfağı açıldı

Güncelleme Tarihi:

İzmitte Şam Mutfağı açıldı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2017 15:50

İzmit'te Şam Mutfağı açıldı

Haberin Devamı

İZMİT(Kocaeli), (DHA) - İZMİT'te, Suriye yemeklerinin üretileceği Şam Mutfağı açıldı. Eğitim alan 13 Suriyeli kadın, Şam Mutfağı'nda yöresel yemekler yaparak aile bütçelerine katkı sağlayacak.

İzmit Belediyesi'nin katkılarıyla Necati Gençoğlu Kültür Merkezi'ndeki Şam Mutfağı'nın (Al Shami Kitchen) açılışı İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan'ın katılımıyla yapıldı. Açılışta, Suriyeli kadınların yaptığı yöresel yemekler konuklara ikram edildi. Doğan açılışta yaptığı konuşmada, "Bizim misafirimiz olan mülteci kardeşlerimizi her alanda destekleyerek, bu tür projelerle onların iş hayatına atılmalarına katkı sağlamaya çalışıyoruz. Şam mutfağı ile şehrimize yeni bir tat, yeni bir değer de kazandırmış oluyoruz. Bu işin çok farklı bereketleri de ortaya çıkacaktır. Projede emeği geçen herkesi kutluyorum. Bugün masifimiz olan Suriyeli kardeşlerimiz 100 yıl önce Osmanlı coğrafyası içerisinde aynı vatanı paylaştığımız kişilerdir. Kardeşliğimiz ebedidir. Herhangi bir ırk, dil ayrımı yapmadan yüzyıllar boyu Suriye'de, Irak'ta, Ortadoğu'nun tamamında huzur içerisinde yaşanıyordu. Bir gün onlar da memleketlerine geri dönecek ve bizler de onlara misafirliğe gideceğiz" dedi.

272 SAAT EĞİTİM ALDILAR
İzmit Belediyesi, İŞKUR ve Halk Eğitim Müdürlüğü ortaklığında Şam Mutfağı için 13 Suriyeli kadın 272 saatlik bir eğitim aldı. Necati Gençoğlu Kültür Merkezi'nde 25 metrekaresi mutfak, 75 metrekaresi sunum alanı, 120 metrekaresi teras ve 25 metrekaresi de depo olan Şam Mutfağı bünyesinde Suriyeli mülteci kadınlarının çocukları için oyun alanı da bulunuyor. Şam Mutfağı ile Suriyeli kadınların ekonomik kalkınmasına ve sosyal entegrasyon süreçlerine katkı sağlanması, kadınların gündelik hayatta sahip oldukları yetenekleri sürdürülebilir ekonomik bir değere dönüştürmesi hedeflemekte. Şam Mutfağı ile yöresel yemeklerinin üretilip satılması ve bu süreçte çeşitli eğitimlerle hem Suriyeli kadınların hem de ailelerinin geliştirilmesi amaçlanıyor.

MENÜLERDE ŞAM YEMEĞİ BULUNACAK
Şam Mutfağı'nın aynı zamanda bir kültür merkezi olarak işlev görmesi düşünüldü. Mutfağın, hem Suriyeli kadınların Şam mutfağı yemeklerini yapabileceği bir yer, hem de bir sosyal paylaşım alanı olarak faaliyet göstermesi hedeflenirken, özellikle Kocaeli ve çevresindeki fabrika, çeşitli işletme ve restoranlara devamlı satış yapılması ve bu işletmelerin menülerinde Şam mutfağındaki yemeklerin bulunması da projenin amaçları arasında yer alıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!