İzmit’te bir HAWAIILİ

Güncelleme Tarihi:

İzmit’te bir  HAWAIILİ
Oluşturulma Tarihi: Nisan 06, 2017 21:42

Koreli otomotiv devi Hyundai, Türkiye’de üreteceği 3. modeli resmi olarak açıkladı. Bu yılın başında Hyundai Assan Başkan ve CEO’su Mong Hyun Yoon’un müjdesini verdiği B-SUV sınıfındaki yeni model ismini Hawaii’nin ünlü bölgesi ‘Kona’dan alacak. Hyundai, Frankfurt fuarında tanıtıp yıl sonu üretmeyi planladığı yeni modelle Avrupa’da Toyota ve Nissan’ı geçerek en büyük Asyalı marka olmayı hedefliyor.

Haberin Devamı

KORELİ otomotiv devi Hyundai’den Türkiye’ye beklenen müjdeli haber geldi. Hyundai, Türkiye’de Kibar Holding’le ortak olduğu Hyundai Assan’ın İzmit’teki fabrikasında i10 ve i20 modellerinden sonra küçük SUV sınıfında üreteceği üçüncü modeli resmi olarak açıkladı. Bu yılın başından itibaren Avrupa için üreteceği B-SUV araçla ilgili spekülasyonlara son noktayı koyan Koreli şirket, İzmit’te üretilecek aracın isminin ‘Kona’ olacağını ve eylül ayında Frankfurt otomobil fuarında sergileneceği açıkladı. İzmit’te i20 platformunda üretilecek yeni modelin bu yıl sonunda satışa sunulması bekleniyor. İsmini kahvesiyle ünlü Hawaii’nin bir bölgesinden alan ‘Kona’nın özellikle Avrupa’da Renault Captur ve Nissan Juke ile rekabet etmesi bekleniyor. Araçla ilgili ilk teaser (tanıtım) fotoğrafı yayınlayan Hyundai, önümüzdeki günlerde daha fazla detay verileceğini açıkladı.

Haberin Devamı

LİDERLİK GETİRECEK

Hyundai tarafından yapılan açıklamada, 2021 yılında Avrupa’daki en büyük Asyalı otomotiv üreticisi olmak istedikleri ve İzmit’te üretilecek yeni modelin bu hedef için çok önemli olduğu belirtildi. Kona, Hyundai’nin Avrupa’da Grand Santa Fe, Santa Fe ve Tucson’dan sonra SUV sınıfındaki 4. modeli olacak. Hyundai, Avrupa’daki hedefiline ulaşmak için Toyota ve Nissan’ı geçmek istiyor. 2016 yılında Toyota Avrupa’da yüzde 7 artışla 596 bin 515 adet araç satarken, Nissan yüzde 1.2’lik kayıpla 549 bin, Hyundai ise yüzde 7 büyüme ile 499 bin 22 adet araç sattı. İşte bu noktada Hyundai, İzmit’te ilk etapta 50 bin adet olarak üreteceği yeni modelle aradaki farkı kapatarak Avrupa’da Asya markalarının lideri olmak istiyor. Yapılan açıklamada, Kona’nın i20 platformunda üretileceği ve 3 farklı motor tipi olacağı ifade edildi. Bu motorlar 3 silindirli 1 litre ve 4 silindirli 1.4 litre benzinli motor ile 1.6 litre dizel motordan oluşuyor. Aracın 2014 yılında Cenevre fuarında sergilenen Intrado isimli konsept modeline benzeyeceği de iddia ediliyor.

YOON’UN İSTEDİĞİ OLMADI

Uzun süredir İzmit fabrikasında i10 ve i20’nin dışında üçüncü bir model üretimi için çalışmalar yapan ve bunu her fırsatta dile getiren Hyundai Assan’ın Başkan ve CEO’su Mong Hyun Yoon bu konuda ilk müjdeyi bu yılın başında vermişti. Kore’deki merkezin Türkiye’de üretilecek 3’üncü model için nihai kararı yakında vereceğini kaydeden Yoon, bu modelin Avrupa’da hızla büyüyen SUV segmentinde olacağını söylemişti. Türkiye’de üretilmesi planlanan B-SUV modelinin Kore ve Hindistan’da üretilen iki farklı model arasında seçileceğini söyleyen Mong Hyun Yoon, “Intrado ismiyle tanıtılan konsept aracın seri üretim versiyonu üretilecek. Araç mayıs ayında Kore fuarında ilk kez sergilenecek. Ayrıca Hyundai Hindistan fabrikasında yine aynı sınıfta yer alan Creta’yı üretiyor. Biz bu iki modelden birini üreteceğiz. Intrado daha şirin ve Juke sınıfında bir model. Creta ise C-SUV gibi duran daha sert hatlara sahip bir araç. Ben açıkçası Creta’yı istiyorum” diye konuşmuştu. Ancak Yoon’un istediği olmadı ve Hyundai, Intrado konseptinin geliştirilen seri üretim versiyonu Kona’nın üretileceğini  deklare etti.

Haberin Devamı

GÖREVİM TÜRKİYE'YE YENİ YATIRIM ÇEKMEK

HYUNDAI’de 30 yılı aşkın tecrübesi olan Mong Hyun Yoon, 1 yılı aşkın bir süredir Türkiye’de Hyundai Assan’ın başında. Göreve başladığı ilk günden itibaren Türkiye sevgisini dile getiren Yoon, düzenlenen ilk basın toplantısında İstiklal Marşı’nı okuyarak dikkat çekmiş daha sonra namaz kıldığını bile açıklamıştı. Yoon, geçtiğimiz yıl sonunda yaptığı açıklamada ise amacının Türkiye’ye yeni projeler çekmek olduğunu belirterek, “Türkiye’de 1 yılda birçok şey yaşandı. Türkiye ile kardeş ülke olan Kore’de de benzer olaylar yaşandığı için ben alışığım. Türkiye’yi çok seviyorum ve en büyük amacım yeni yatırımları çekmek” yorumunu yapmıştı.

Haberin Devamı

YENİ FABRİKA GELİR Mİ?

i10 ve i20 üretimiyle Türkiye’yi Avrupa’nın küçük otomobil üretim merkezi yapan Hyundai, yeni B-SUV modeliyle Avrupa’da liderlik hedefliyor. Hyundai Assan Başkanı Yoon, asıl amacının ilk etapta 50 bin adet üretilmesi planlanan 3’üncü modeli yeni kurulacak ikinci fabrikada üretmek olduğunu belirterek şunları söylemişti: “İzmit’teki fabrikamızın maksimum kapasitesi 245 bin adet. Normal şartlarda 3’üncü model üretimi için mevcut fabrikamızın kapasitesi yeterli olmayacaktı. Çünkü yeni modelin en az 50 bin adet üretilmesi planlanıyor. Bu yüzden ben İzmit’te 400 milyon dolar yatırımla kurulacak ikinci fabrikada 3’üncü modeli üretmek istiyordum. Ama önümüzdeki döneme yönelik yapılan projeksiyonlarda Avrupa’da bizim üretimini yaptığımız i10 ve i20 modellerinin yer aldığı küçük sınıfta bir gerileme bekleniyor. Bu yüzden Kore merkezle birlikte 3’üncü modelin üretiminin şu an için mevcut fabrikada gerçekleşmesini uygun gördük. ”

Haberin Devamı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!