Ä°zmir'in sütlü balığı

Haberin Devamı

YAPILIÅžI

Balıkları isterseniz eliniz büyüklüğünde parçalara ayırın, isterseniz bütün olarak kullanın.

Yıkayıp süzdüğünüz balıkları geniş bir kaba koyun. Üzerine soyup iki santim kalınlığında doğradığınız havucu ve dörde böldüğünüz soğanı aktarın.

Tuz, tane biber ve defne yapraklarını da ekleyin.

Diğer taraftan, 6 su bardağı suyu geniş bir tencereye koyup kaynatın.

Sebzeleri ve balıkları kaynayan suya aktarıp 15 dakika pişirin ve ocaktan alın.

Hafifçe haşladığınız balığı süzerek bir fırın kabına alın. Havuçları da süzerek üzerine serpiştirin.

Yıkayıp incecik dilimlediğiniz mantarları üzerine ilave edin.

Beşamel sosu hazırlamak için; yağı eritip üzerine unu ekleyin ve tel çırpıcı yardımıyla karıştırarak iki dakika kadar kavurun.

Süt ve balık suyunu da azar azar ilave edip topaklanmaması için hızla karıştırmaya devam edin. Tuzu serpiştirip muhallebi kıvamına gelip kaynayıncaya kadar pişirin.

Kaynayan sosu ocaktan alıp mantarlı balığın üzerine gezdirin.

Üzerine kaşar peynirini serpip 180 dereceye ayarladığınız fırında peynir kızarıncaya kadar, en az 25-30 dakika pişirip çıkarın.

Sıcak sıcak servise sunun.

Haberin Devamı

MALZEMELER

. 850-1000 gr levrek (trança ya da orfoz balığı da kullanabilirsiniz)
· 300 gr mantar
· 1 adet orta boy havuç
· 1 adet büyük boy kuru soğan
· 2 çay kaşığı tuz, tane karabiber
· 4-5 adet kuru defne yaprağı
Beşamel sos için;
· 30-40 gr tereyağı (5 yemek kaşığı zeytinyağı da kullanabilirsiniz)
· 2 tepeleme yemek kaşığı un
· 3 su bardağı süt
· 1 su bardağı sıcak balık suyu
· 1 çay kaşığı tuz
· ½ su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
· ½ su bardağı yeÅŸil zeytin (ısteÄŸe baÄŸlı.)Â

Yazarın Tüm Yazıları