İzmir'i süsleyecekler

Güncelleme Tarihi:

İzmiri süsleyecekler
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2015 11:55

İZMİR Büyükşehir Belediyesi’nin üçüncü kez düzenlediği Uluslararası Heykel Çalıştayı için yurt içi ve yurt dışından 328 sanatçı başvuruda bulundu. Uzman jüri tarafından belirlenen 4’ü yabancı 5 heykeltıraş, İzmir için en güzel eserlerini üretmeye başladı.

Haberin Devamı

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 1 Ekim - 4 Kasım 2015 tarihleri arasında düzenlediği "3. Uluslararası Heykel Çalıştayı" için hazırlanan bronz heykeller killerle şekillenmeye ve İzmir için birbirinden güzel eserler ortaya çıkmaya başladı. Kültürpark 1 No’lu Hol’de konuşlanan 4’ü yabancı 5 heykeltıraş, başvuruda bulunan 328 sanatçı arasından seçildi. 1 Ekim tarihinden bu yana sabahtan akşamın ilerleyen saatlerine kadar çalışarak çamura şekil veriyor. Menemen’den getirilen 8.5 ton kil, usta heykeltıraşların elinde adeta yeniden hayat buluyor. İlk çalıştayda ahşap, ikincide mermer malzeme kullanan sanatçılar, bu yıl eserlerini bronz malzeme ile yapacak. Kil çalışması bittikten sonra eserler kalıba alınarak içine polyester uygulaması yapılacak. Ardından da döküm yapılarak bronz heykele dönüşecek.

Haberin Devamı

İzmiri süsleyecekler



Çalıştay sonrası ortaya çıkan heykeller, İzmir’in farklı noktalarına konulacak. İzmir’in kültür- sanat alt yapısını zenginleştirme yolunda önemli çalışmalar gerçekleştirdiklerini belirten İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, uluslararası heykel çalıştayının da bu hedefin önemli bir parçası olduğunu vurgulayarak, "Hem kent genelinde, yeniden tasarlanan kıyı şeridinde sanat eserlerinin çeşitliliğini artırmak hem de İzmir halkının farklı sanatsal uygulamalarını üretim aşamasından itibaren izleyebilmesine, sanatçıların birbirleri ve kentliler ile iletişim içerisinde üretmesine olanak sağlamak amacıyla bu organizasyonu yapıyoruz. Yenilikçi bir yaklaşımla kent halkına farklı malzemelerden yapılmış sanatçıların eserlerini sunmak istiyoruz" dedi.

328 BAŞVURU

İzmir Uluslararası Heykel Çalıştayı’na katılmak için yabancı ve yerli olmak üzere 328 sanatçı başvuruda bulundu. Haccettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Faktültesi Heykel Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mümtaz Demirkalp, Mersin Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Yüksel, Dokuz Eylül Üniversitesi Heykel Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Gökçen Ergur, Düzce Üniversitesi Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Heykel Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. İlker Yardımcı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Can Aysan’dan oluşan jüri, birbirinden seçkin çalışmaların arasından eleme yapmakta oldukça zorlandı. 1’i Türk, 4’ü yabancı olmak üzere 5 heykeltıraşın çalıştaya katılmasına karar verdi. Çalıştayda sanatçılar Dalgat Dalgatov (Rusya), Daniel Perez (İspanya), Can Akdaş (Türkiye), Bilyk Mikola (Ukrayna) ve Yury Tkachenko (Rusya) yer alıyor. Çalıştay sürecinde, Dokuz Eylül Üniversitesi Heykel Bölümü öğrencileri sanatçılara asistanlık yaparak onların deneyimlerinden yararlanma imkanı da buluyor. Çalıştay alanına öğrenciler, gençler, bisikletçiler, yaşlılar ve engelliler gibi gruplar da dönem dönem ziyaretler gerçekleştiriyor. Çalıştaya katılan sanatçılar ayrıca düzenlenen atölyelerde İzmirli çocuklarla etkinlikler yapıyor.

SANATÇILAR NE DEDİ?

"Fırtına" isimli heykeli ile çalıştayda yer alan sanatçı Dalgat Dalgatov, İzmir’i ve organizasyonu çok beğendiğini belirtti. İzmir’in bir liman kenti olmasından ve burada çok sayıda balıkçı olmasından etkilenerek seçtiği temayı İzmirliler’in çok beğeneceğini ifade etti.

28 yaşındaki İspanyol sanatçı Daniel Perez, Kanarya Adaları’ndan geldiğini ve İzmir’i çok beğendiğini söyledi. Burada aile ortamında çalıştığını söyleyen Perez, "Eserim bir yüzün silüeti. Sadece insanın yüzüne bakarak düşüncelerini, fikirlerini, aklından geçenleri görebiliyorsunuz. İnsanlara bunu aktarmaya çalışıyorum" dedi.

Heykel ve bronz minyatür dalında ödülleri olan ve çalıştaya Rusya’dan katılan Yury Tkachenko, İzmir’in tarihi kimliğinden, ikliminden oldukça etkilendiğini ve burada bulunmaktan duyduğu mutluluğu ifade ederek, heykelinin temasının Yunan Mitolojisinden geldiğini belirtti. Tkachenko, eserinde Zeus’un Avrupa’yı (Europa) gördükten sonra boğa kılığına girerek onu cennete götürdüğü anı anlatıyor.

Çalıştaya Ukrayna’dan katılan heykeltıraş Bilyk Mikola, İzmir’i çok beğendiğini ve burada sayısız güzel fotoğraf çektiğini belirterek, "Ukrayna’da öğretim görevlisiyim. Bu büyüklükte ilk işim bu. Teması yeryüzü ile gökyüzü. Boğa yeryüzü ve onun boynuzları gökyüzünü temsil ediyor. Onun üzerinde oturan küçük insan figürü yeryüzü ile gökyüzü arasında sıkışıp kalan bir birey. Burada olup bu büyüklükte bir iş yapabildiğim için çok mutluyum" diye konuştu.

"Bebek" temasıyla çalıştaya katılan Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü mezunu, İzmirli sanatçı Can Aktaş, "Bebeğin uykudaki huzurlu halini en rahat İzmir’de yaşabileceğini düşünerek bu temayı seçtim. Çok keyifli bir ortamımız var. Umarım bittiğinde bütün heykeller çok güzel olacak" dedi.

ÖĞRENCİ GÖZÜYLE ÇALIŞTAY

Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi 3. sınıf öğrencisi Ecem İleri ise eğitim hayatının en güzel deneyimlerini bu çalıştayda yaşadığını belirterek, "Burada olmak, sanatçılarla tanışmak benim için çok iyi oldu. Bu tür çalışmaların ilk aşamasından son aşamasına kadar neler yapıldığını, problemler çıktığında nasıl çözümler üretildiğini gördüm. Bu benim eğitimim açısından çok faydalı oldu" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!