İzmir'e 94 yıl sonra atanan metropolit için kilisede tören düzenlendi

Güncelleme Tarihi:

İzmire 94 yıl sonra atanan metropolit için kilisede tören düzenlendi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 24, 2016 19:55

İzmir'e 94 yıl sonra atanan metropolit için kilisede tören düzenlendi

Haberin Devamı

Taylan YILDIRIM/İZMİR, (DHA) - FENER Rum Patrikhanesi'nin, 94 yıl sonra, Cumhuriyet tarihinde ilk kez İzmir'e atamasını yaptığı metropolit Bartholomeos Samaras için tören düzenlendi. Basmane'deki Aziz Vukolos Kilisesi'ndeki törene, Fener Rum Patriği Bartolomeos da katıldı.
Fener Rum Patriği Bartholomeos başkanlığında toplanan Sen - Sinod Meclisi, Yunanistan'ın Volos şehrinde doğan ve 3 yıl önce Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan 44 yaşındaki Bartholomeos Samaras'ı İzmir metropoliti olarak atadı. Bu arada, İzmir Rum Ortodoks Kilisesi Başrahibi Kyrillos Sykis de Urla, Çeşme ve Karaburun bölgesinden sorumlu piskopos oldu. Metropolit Bartholomeos Samaras için İzmir'in Basmane semtindeki Aziz Vukolos Kilisesi'nde tören düzenlendi. Göreve başlama törenindeki ayin, Fener Rum Patriği Bartholomeos'un, kiliseye gelmesiyle başladı. Patrik Bartholomeos'u, metropolit Bartholomeos Samaras'ın yanı sıra piskopos yapılan Kyrillos Sykis ile Yunan bakan yardımcıları ve Rum topluluğu üyeleri karşıladı. Karşılama sırasında, Fener Rum Patriği Bartholomeos özellikle çocuklarla yakından ilgilendi.
KİLİSEDE AYİN BAŞLADI
Kilisedeki ayinde ilk olarak, metropolit Bartholomeos Samaras, kendisine ayrılan özel bölüme geçti. Burada Patrikhane ileri gelenleri ile koro dua etti. Kısa ayinden sonra, piskopos yapılan Kyrillos Sykis ile metropolit Bartholomeos Samaras, kısa birer konuşma yaptı. Törenden sonra metropolit Bartholomeos Samaras, görevine başladı.
SONUNCUSU LİNÇ EDİLMİŞTİ
İzmir'de son metropolit, 10 Eylül 1922'de linç edilen Hrisostomos Kalafatis'ti. 1910 - 1914 ve 1919 -1922 arasında İzmir Metropoliti olan 1867 Trilye doğumlu Kalafatis, 1919 - 1922 yılları arasında 'Küçük Asya (Asya Minor) Helenizminin önderi' sayılıyordu. Yunan ordularının İzmir'i işgali arifesinde "Kurtarıcılarımız yarın şehre gelecektir. Yaşasın milletimiz" diyen bir bildiri yayınlamış, şehre girişlerinde Yunan askerlerini takdis etmişti. 9 Eylül 1922'de Türk ordusunun İzmir'de yönetimi ele almasından bir gün sonra, Yunan işgali dönemindeki faaliyetlerinden dolayı tutuklanmış, aynı gün halk tarafından linç edilmişti.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!