Gündem Haberleri

GÜNDEM

    İzmir'deki Kazakistan

    Hürriyet Haber
    20.01.1999 - 00:00 | Son Güncelleme:

    Büyük Kazak göçü sırasında Doğu Türkistan'dan Anadolu'ya gelip, Kemalpaşa Nif Dağı eteklerine yerleşen Şirzat Doğru'nun kurduğu ‘Küçük Kazakistan’, hızla gelişti, ‘turizm merkezi’ adayı oldu. Turistlere hizmet verecek merkezin temeli bu yıl atılıyor. İzmir'deki Kazaklar, Kazak otağı şeklindeki moteli, havuzu ve Kazaklara özgü aşevinin (kımız askanası) yer alacağı turistlik merkezde Türk kültürünü, yerli yabancı turistlere tanıtmayı planlıyor. Türklerin milli içeceği kımız üretim merkezinin yer aldığı, özellikle hafta sonları kısraklarla dolaşmak isteyen İzmirlilerin çoluk çocuk akın ettiği Kazak Vadisi, ilginç yemekleriyle de büyük ilgi çekiyor. 64 yaşındaki Şirzat Doğru, büyük hayalinin gerçekleşmek üzere olduğunu söyleyerek şöyle konuştu:

    ‘‘Türkiye'ye geldiğimizde sağlık kaynağı ata içkimiz kımızın ve tüm Türk boylarının doğup büyüdüğü otağın burada unutulmaya yüz tuttuğunu gördüm. Anadolu'da özlemini çektiğimiz bu Türk kültürünü memleketimize yeniden kazandırmak ümidiyle çalışmalara başladım. Her derde deva kımız içeceğinin yanısıra Kımız şampuan ve kremleri üretmeyi hedefliyoruz.’’

    Nasıl gidilir...

    İzmir-Ankara yolunda Kemalpaşa sapağından ilçeye girilir. Kemalpaşa çıkışında sağda yer alan Kemalpaşa-Torbalı yoluna geçilir. Çinili Köyü geçtikten sonra sağ kolda Alaş-Kımız Çiftliği levhası konukları karşılar. Çiftlik'te Kazak aşçı Yasin Koçkar'ın elinden çıkan milli yemeklerden tatmak mümkün. Etli havuçlu özbek pilavı, buharda et kıymalı mantı, keşpe köje (kazak çorbası), tatar böreği (çiğ börek), beş parkam (haşlanmış yufkalı et), alaş tatlısı spesiyaller arasında. Milli içki kımız da günlük üretiliyor.



    Etiketler:
    

    EN ÇOK OKUNANLAR

      Sayfa Başı