İzmir'deki grevde anlaşma sağlandı

Güncelleme Tarihi:

İzmirdeki grevde anlaşma sağlandı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2016 16:52

İzmir’de bir haftadır devam eden ve kent trafiğini çökerten İZBAN greviyle ilgili Ankara'da devam eden görüşmelerde anlaşma sağlandı.

Haberin Devamı

Anlaşma sağlandığı açıklayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da twitter hesabından trenlerin yarından itibaren çalışacağı bilgisini şu mesajla paylaştı: "İZBAN grevini sonlandırdık. Emeği geçen herkese İzmirli hemşehrilerim adına teşekkür ediyorum. Trenler yarından itibaren yeniden çalışacak."

ANKARA’DAKİ ANLAŞMANIN DETAYLARI

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nın (TCDD) yüzde 50’şer payla ortak olduğu Türkiye’nin en büyük şehir içi toplu taşıma sistemi İZBAN’daki grev anlaşmayla sonuçlandı. 8 Kasım’da Demiryol-İş Sendikası tarafından başlatılan grev, Ankara’daki “çözüm zirvesinde” bitirildi.

Taraflar ilk yıl yüzde 15 zam için anlaştı. TCDD Genel Müdürlüğü’nde yapılan Toplu İş Sözleşmesi görüşmesine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun yanı sıra Ulaştırma Bakanlığı Müşteşar Yardımcıları Orhan Birdal ve Selçuk Sert, TCDD Genel Müdürü İsa Apaydın, aynı zamanda Demiryol-İş Genel Başkanı da olan Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, İZBAN Yönetim Kurulu üyeleri ve Demiryol-İş İzmir Şube yöneticileri katıldı. İki saatten fazla devam eden müzakereler sonucunda taraflar el sıkıştı. Ardından tüm katılımcılarla birlikte Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’a gidilerek anlaşmaya imza konuldu. İZBAN’da grevi bitiren anlaşmayı Bakan Arslan ve Başkan Kocaoğlu ile birlikte Türk-İş Genel Başkanı Atalay da imzaladı.

İZBAN A.Ş. ile Demiryol-İş Sendikası arasındaki görüşmede ücret ile ilgili alınan kararlar doğrultusunda, ilk yıl için ücretlerde yüzde 15 artış sağlandı. 1. yıl brüt tavan çıplak ücretleri aşağıdaki gibi belirlendi:

Tekniker: 2340 TL
Sürücü: 2300 TL
Teknisyen: 2075 TL
İstasyon Operatörü: 2030 TL
Muhasebe Personeli: 1940 TL
Veznedar: 1885 TL
Gişe Görevlisi: 1885 TL

Haberin Devamı

Varılan anlaşmaya göre 1. yılın ikramiye ücreti 75 güne çıkarıldı, taban ücret ise brüt 1800 TL oldu. 2. yılın birinci 6 ay ücretlerine önceki 6 aya ait TÜFE oranında artış yapılacak. Ek olarak "Teknisyen" grubuna brüt 75 TL, "İstasyon Operatörü" grubuna brüt 50 TL artış yapılması kararlaştırıldı.

Haberin Devamı

İkramiye ise 80 güne çıkarıldı. Ücreti ödenen yemek bedeli günlük 12 TL oldu.İkinci yılın ikinci 6. ay ücretlerine ise önceki 6 aya ait TÜFE oranında artış yapılacak. Ek olarak "Teknisyen" grubuna brüt 50 TL, "İstasyon Operatörü" grubuna brüt 25 TL artış yapılacak. İkramiye ise kıstelyevm (çalışılan gün sayısına göre) uygulanarak 85 güne çıkarılacak. Ücreti ödenen yemek günlük 12 TL olacak. Anlaşma ile ilgili diğer detaylar İZBAN Genel Müdürlüğü tarafından açıklanacak.

ANKARA'DA BULUŞTULAR

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun çağrısına olumlu yanıt veren Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, TCDD, Demiryol-İş üst düzey yöneticileri ve İZBAN yönetimi Ankara’da TCDD Genel Müdürlüğü’nde saat 14.00’da toplu sözleşmedeki anlaşmazlıkları çözmek ve grevi sonlandırmak amacıyla bir araya gelmişti.

Haberin Devamı

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin önerisiyle tüm taraflar aynı masada çözüm yolu aradı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı veya görevlendirdiği üst düzey yetkili, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Türk-İş ve Demiryol-İş Sendikası Genel Başkanı Ergün Atalay, TCDD Genel Müdürü İsa Apaydın, İZBAN yönetimi ve Demiryol-İş Sendikasi İzmir Şube Başkanı Hüseyin Ervüz grevi sona erdirecek uzlaşma için görüştü. Toplantı TCDD Genel Müdürlüğü’nde gerçekleşti.

Haberin Devamı

SENDİKADAN DA AÇIKLAMA
İzmir’de banliyö hattı işletmeciliği yapan İZBAN’da 8 Kasım Salı gününden bu yana süren grevin Ankara’da yapılan görüşmede anlaşma sağlanmasının ardından seferlerin yarın saat 05.40’ta başlayacağı belirtildi.

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) İzmir 3. Bölge Temsilcilisi Süleyman Yıldırım, şunları söyledi:

"8 günden bu yana İZBAN’da süregelen grevin, bugün itibariyle Ankara’da tarafların yaptığı görüşmenin ardından sonlandırıldığı yönünde bir açıklama yapıldı. İzmir halkına, Türkiye’ye, Devlet Demiryolları’na ve işçilere hayırlı olmasını diliyorum. Yaptığımız temaslar neticesinde toplu iş sözleşmesinin karşılıklı herkesi mutlu edecek şekilde bağıtlandığı yönünde bilgi aldık. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun da twitter üzerinden yaptığı paylaşımda da grevin sonlandırıldığını gördük. Bir şekilde bu belirsizliğin ortadan kalkması nedeniyle mutluyuz. Toplu sözleşme Ankara’da saat 14.00’te bir araya gelindi, biraz önce de toplu iş sözleşmesinin sonuçlandığını öğrendik, detayları da ilerleyen saatlerde sendika temsilcisi arkadaşlarımız İzmir’e dönünce açıklayacaktır. Sonuçta olaylar buralara gelmeyebilirdi, grevler hoş bir şey değil. Türk-İş olarak Türkiye Cumhuriyeti’nin bayrağını bütünlüğünü tartışmayız, asla sermaye ve emek düşmanı olmadık. Ancak bizim sorunlarımızın olduğunu dile getirdik, burada çalışan 304 kişiden 105’inin asgari ücret seviyesinde olduğunu defalarca ifade ettik. Yerel yöneticilerimiz maalesef bunu duymazdan geldi ve taleplerimiz yerine getirilmedi. Hem uzlaşmadan yana olduk ama kimse kusura bakmasın bizim de taleplerimiz karşılık bulmadığı için biz de grev hakkımızı kullandık. Bir çok sivil toplum örgütü destek verdi, onlara da teşekkür ediyoruz" diye konuştu. Demiryol-İş İZBAN İşyeri Temsilcisi Ahmet Güler ise "Kısa süre önce toplu sözleşmenin imzalandığını öğrendik. Toplu sözleşme bağıtlandığına göre yarından saat 05.40’tan itibaren seferler başlayacaktır. Açıkçası detaylara hakim olmadığımız için sevinelim mi sevinmeyelim mi bilemedik."

Haberin Devamı

HABERİ SOSYAL MEDYADAN DUYURDU

Görüşmeler neticesinde anlaşmanın sağlandığı ve grevin sona erdirileceği öğrenildi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da haberi sosyal medya hesabından paylaştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!