İzmir'de kültür sanat

Güncelleme Tarihi:

İzmirde kültür sanat
Oluşturulma Tarihi: Kasım 26, 2014 10:01

- İZDOB, Brahms'ın "Requiem"ini seslendirecek, "Giselle" balesini sahneleyecek - İZDSO, keman virtüözü Alexander Markov'u ağırlayacak - İzmir Devlet Tiyatrosu, "Vişne Bahçesi" ve "Neşeli Kampçılar" oyunlarını sahneleyecek

Haberin Devamı

İZMİR (AA) - İzmir Devlet Opera ve Balesi (İZDOB), bu hafta izleyicilerinin karşısına "Brahms Requiem" konseri ve "Giselle" balesiyle çıkacak.

Konusu Alman şairi Heinrich Heine'nin "Almanya Üzerine" adlı kitabında anlattığı Wililer Efsanesi'nden alınan "Giselle", Fransız besteci Adolphe Adam'ın (1803-1856) müzikleri üzerine Jean Coralli-Jules Perrot-Marius Petipa koreografisiyle hayat buldu.

Kırsal yaşam biçimi ile olağan dışı dünyayı bir arada işleyen, aşkın yüceliği ve tutkunun vazgeçilmezliğini vurgulayan romantik balenin en önemli birkaç yapıtından biri olarak gösterilen eser, Serhat Nüfusçu yönetiminde sahneye konuluyor.

Orkestra şefliğini Slavil Zdravkov Dimitrov'un üstlendiği eserin dekor tasarımı Nihat Kahraman, kostüm tasarımı Nursun Ünlü, ışık tasarımı Oktay Kanca'ya ait.

Haberin Devamı

"Giselle", cumartesi ve salı, Elhamra Sahnesi'nde izlenebilir.

Johannes Brahms'ın "Requiem"ini, Tulio Gagliardo'nun şefliği, Joachim Gallus'un koro şefliği ve solistiği ile Birgül Su Ariç, Derya Kırcalı Gürlük, İnanç Makinel ve Cihan Özmen'in solistliğinde seslendirilecek.

Konser, çarşamba günü Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde (AASSM) gerçekleştirilecek.

-İzmir Devlet Tiyatrosu

İzmir Devlet Tiyatrosu, bu hafta "Vişne Bahçesi" ve "Neşeli Kampçılar" oyunlarını sahneleyecek.

Anton Çehov'un yazdığı, Ataol Behramoğlu'un Türkçe'ye çevirdiği, Vladlen Alexandrov'un yönettiği "Vişne Bahçesi"nde, Ceyhan Gölçek, İbrahim Raci Öksüz, Hakan Özgömeç, Ekrem Kocaçal, Musa Zindan, Özlem Başkaya, Canan Erener Şen, Serkan Kunter, Yağmur Gören, Emrah Şenışık, Mesure Tahir, Ömer Polat ve Ümit Ufuk Tosun rol alıyor.

Değişen dünya düzeni karşısında, varlık alanlarını korumaya çalışan feodal kökenli aristokrat ailenin ve yakın çevresinin dağılma süreci ekseninde, Rusya’nın yüzyıl başındaki değişimini gözler önüne serdiği ifade edilen oyunun dekor tasarımı Savaş Çevirel’e, kostüm tasarımı Funda Çebi’ye, ışık tasarımı Osman Uzgören’e, Besteleri Cem İdiz’e, koreografisi Neslihan Öztürk’e, dramaturjisi Füsun Ataman Berke’ye ait.

Haberin Devamı

Oyun, pazar ve pazartesi hariç her gün seyircisiyle buluşacak.

Sezonun yeni oyunlarından "Neşeli Kampçılar" ise pazar günü izlenebilir.

Evin Kayran ve Nesrin Sütçü'nün yazdığı, Ümit Dikmen'in yönettiği oyunda, Ender Şeviker, Mina Yorulmaz, Derya Kara, Burak Özbaykuş, Muhittin Şimşek, Soner Akçay, Direncan Mansuroğlu, İsmail Başışık ve Atacan Öztekin rol alıyor.

Oyunun konusu şöyle:

"Büyükbaba Neri, torunu ve onun arkadaşına, yaz kampı için söz vermiştir. Onları çok güzel orman kampına götürerek bu sözünü yerine getirir. Aynı kampa avcı olan Kuta ve Pata da gelir. Kampın beklenmeyen misafiri de vardır. İnsanların kötü davranışlarından dolayı yeryüzüne inen, ışığını kaybetmiş bir yıldız. Neri, Zizi ve Poko, yıldızın tekrar ışığına kavuşması için çabalar ve yıldız, pırıl pırıl parlayarak gökyüzüne döner."

-AASSM

Haberin Devamı

İzmir Devlet Senfoni Orkestrası (İZDSO), keman virtüozü Alexander Markov solistliğinde, şef Emil Tabakov yönetiminde sahne alacak.

Konserin ilk bölümünde Markov, Niccolo Paganini'nin "Keman Konçertosu No.2 Si Minör Op.7" adlı eserini seslendirecek. Konser, Pyotr İlyiç Çaykovski'nin "Senfoni No.4 Fa Minör Op.36" eseriyle sona erecek.

Konser, yarın akşam AASSM'de gerçekleştirilecek.

Kemal Cem Yılmaz'ın bu akşam piyano resitali vereceği AASSM, cumartesi akşamı da şef Vladimir Spivakov yönetimindeki, Vitaly Khandras, Alexey Lundin, Evgeny Shulkov ve Alexey Strelnikov solistliğindeki "Moskova Virtüözleri" topluluğunu ağırlayacak.

Pazartesi günü Sevil Ulucan Weinstein (Keman) ve Gülru Ensari Schuch'un (Piyano) resitaline ev sahipliği yapacak mekanda, salı günü de başkemancılığını Alman sanatçı Ildiko Moog'un üstlendiği, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası solist sanatçıları Murat Cangal, Onur Şenler ve Ulaş Yurtoğlu’ndan oluşan "Camerata Ankara" grubu, İzmirli piyanist Aslı Gedikli eşliğinde, Dohnany, Mozart ve Brahms’ın seçkin oda müziği eserlerinden oluşan program seslendirecek.

-Diğer etkinlikler

Haberin Devamı

Ege Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi, yarın Ayhan Sicimoğlu ve Latin All Stars, cumartesi Aegean Band konserlerine ev sahipliği yapacak.

Teoman ve Athena, cumartesi akşamı İzmir Arena'da konser verecek.

Han Tiyatrosu Ünal Gürel Sahnesi'nde, yarın Emel Bala Gürel'in yazdığı, Rüçhan Gürel'in yönettiği "Cumhuriyet Türküsü" oyunu sahnelenecek.

Neşet Ruacan Quartet, çarşamba akşamı İzmir Sanat'ta sahne alacak.

-Sergiler

İzmir Büyükşehir Belediyesi Akdeniz Akademisi, Türkiye ile Polonya arasındaki diplomatik ilişkilerin 600. yılı dolayısıyla hazırlanan "Haydi Oynayalım! Polonya'dan Çocuklar için Tasarım Sergisi"ne ev sahipliği yapıyor.

Tarihi Havagazı Fabrikası Kültür Merkezi Sergi Salonu'ndaki sergi, pazar günü sona eriyor.

Haberin Devamı

AASSM'de "Materyaller ile Diyalog" adlı çağdaş Japon güzel sanatlar ve el sanatları sergisi, Çetin Emeç Sanat Galerisi'nde disiplinler arası karma sergi "Soma" ile İbrahim Doğantepe'nin İzmir Sanat'taki resim sergisi, ziyaretçilerini bekliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!