İzmir'de, cemevine ait düğün salonu krizi bitmedi

Güncelleme Tarihi:

İzmirde, cemevine ait düğün salonu krizi bitmedi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2016 17:18

İzmir'de, cemevine ait düğün salonu krizi bitmedi

Haberin Devamı

Taylan YILDIRIM/İZMİR, (DHA) - İZMİR'in Bayraklı İlçesi'nde bir süredir Belediye ile Yamanlar Cemevi yönetimi arasındaki, yıkımla sonuçlanan düğün salonu gerginliğinde, vatandaşlar duvarları yeniden ördü. Önceden planlanan düğün için salonun yıkılan duvarları yeniden yapılıp boyandı, içi yıkanıp temizlendi. Alevi Kültür Dernekleri Karşıyaka Şube Başkanı Mehmet Bozkurt yıkıma izin vermeyeceklerini, kendilerinden düğün için yer kiralayan kişileri mağdur etmeyeceklerini söyledi.
Alevi Kültür Dernekleri Karşıyaka Şubesi'ndeki seçimden sonra dernek ile belediye arasında başlayan gelirim üzerine, Bayraklı Belediye Başkanı CHP'li Hasan Karabağ, Yamanlar Cemevi'ne gelir sağlayan düğün salonunu kaçak olduğu gerekçesiyle yıkacağını açıkladı. Bu açıklamadan sonra tırmanan gerilim üzerine, dün öğle saatlerinde yıkım ekibi bölgeye gitti. Cemevi yönetimi ve zabıtalar arasında yapılan ilk görüşmede düğün salonun, düğünlerin yapılmasından sonra yıkılmasına karar verildi. Ancak vatandaşların dağılımı sırasında yeniden gerginlik yaşanınca polis bir gruba müdahale etti. Yaşanan bu gerginlik sonrasında erteleneceği söylenen yıkım uygulamaya konuldu. Cem evinin duvarları iş makineleriyle yıkıldı. Yıkıma tepki gösteren vatandaşlara, iki TOMA'dan tazyikli su ve biber gazıyla müdahalede bulunuldu. Bu sırada Bayraklı Belediyesi Zabıta Müdürü Abdulhakim Kaya da yaralandı.
VATANDAŞLAR YENİDEN ONARDI
Dün yaşanan olaylı yıkımdan sonra dernek üyeleri, bugün akşam yapılacak ve önceden planlanmış düğün töreni için tekrar harekete geçti. Bir yandan iş makinesinin yıktığı düğün salonunun duvarları örülüp boyandı. Bir yandan da, salonun içi vatandaşlar tarafından yıkanıp temizlendi. Alevi Kültür Dernekleri Karşıyaka Şube Başkanı Mehmet Bozkurt, yıkıma direnip izin vermeyeceklerini, kendilerinden düğün için yer kiralayan kişileri mağdur etmeyeceklerini söyledi.
CHP İLÇE YÖNETİMİNDEN TEPKİ
Konuyla ilgili CHP Bayraklı İlçe Başkanı Cemalettin Alper de yazılı açıklama yaptı. Kimsenin bu konu üzerinden siyaset yapmamasını isteyen Cemalettin Alper şöyle dedi:
"Kamuoyunda 'Cemevi yıkıldı' diye bir algı yaratılmaya çalışılıyor. Bu kesinlikle doğru değildir. Sorumluluk sahibi bazı partililerimizin, belediyemizden ve bizden bilgi almadan açıklama yapması bizleri derinden üzmüştür. Herkesi sağduyulu olmaya davet ediyorum. Kimse bunun üzerinden siyaset yapmasın. Yıkımın cemeviyle hiçbir ilgisi yoktur. Belediyemiz, cemevi derneğinin işlettiği kaçak düğün salonunu yıkmıştır. Kanunun hükmünü yerine getiren Bayraklı Belediyesi'ne tepki gösterenler, aslında buradan elde ettikleri ve nereye harcandığı belli olmayan paranın kesilecek olmasına itiraz ediyor. Yani muslukları kesiliyor" dedi.
BELEDİYE DE MAHKEME KARARINI AÇIKLADI
Bayraklı Belediyesi de derneğin yıkım kararını durdurulması için İzmir 6'ncı İdare Mahkemesi'ne başvurduğu, ancak bunun reddedildiğine dair geçen 26 Mayıs tarihinde verilen kararı kamuoyuyla paylaştı. Yapılan yıkımın mahkeme kararları ve kurallar çerçevesinde olduğunu açıkladı.
FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!