İzmir Ticaret Odası'nın 100 kardeşi var

Güncelleme Tarihi:

İzmir Ticaret Odasının 100 kardeşi var
Oluşturulma Tarihi: Eylül 01, 2017 12:35

İzmir Ticaret Odası'nın 100 kardeşi var

Haberin Devamı

İZMİR Ticaret Odası'nın (İTO) İzmir Enternasyonel Fuarı (İEF) döneminde İzmir'e gelen 4 oda ile imzaladığı anlaşma ile toplam kardeş oda ve kuruluş sayısı 100'e ulaştı. İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, "Bir dünya Odası olduğumuzun en güzel kanıtı kardeş odalarımızın 100'e ulaşması. Bu odalar ile çok daha güçlü ilişkiler kuruyor, üyelerimize yeni fırsatlar yaratıyoruz" dedi.

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, 1992 yılında yönetim kurulu başkanı olması ile birlikte, İTO ve üyelerinin dünyaya açılması konusunda bir vizyon çizdiklerini belirterek, bu konuda atılan en önemli adımlardan birisinin de 'kardeş oda' anlaşmaları olduğunu söyledi. İlk kardeş oda anlaşmasını 1992 yılında Özbesiktan'ın Taşkent Ticaret Odası ve Türkmenistan'ın Aşkabat Ticaret Odası ile imzaladıklarını belirten Demirtaş, "Daha sonra bu anlaşmaların devamı gelmeye başladı. Bizim talep ettiğimiz gibi bizimle de kardeş oda anlaşması imzalamak isteyen pek çok oda oldu ama hepsini kabul etmeyerek ince eleyip, sık dokuduk" dedi. Diğer yandan, İTO ile işbirliği yapmak isteyen oda olmayan çeşitli ülkelerdeki resmi kuruluş ve sivil toplum kuruluşları ile de 'kardeşlik ve işbirliği' anlaşmaları imzalamaya başladıklarını belirten Demirtaş, bu anlaşmaların dünyanın dört bir yanındaki oda ve kuruluşlar ile imzalandığını söyledi.

İEF DÖNEMİ 4 ANLAŞMA YAPILDI

Kardeş oda anlaşmalarının Amerika, Afrika, Avrupa ve Asya'ya kıtalarına yayıldığını belirten Demirtaş, "Dünyanın her yerini üyelerimiz için bir pazar olarak görüyoruz ve yere ulaşmaya çalışıyoruz. Çin'den Mısır'a, Togo'dan Fransa'ya kadar dünyanın pek çok ülkesindeki oda ve kuruluşlar ile bu ağustos ayına kadar 96 anlaşmamız bulunuyordu. İzmir Enternasyonal Fuarı döneminde 15 heyet birden ağırladık. Bu kapsamda Tataristan Ticaret ve Sanayi Odası, Rusya Lipetsk Ticaret ve Sanayi Odası, Togo Ticaret ve Sanayi Odası ve Tacikistan Sugd Bölgesi Ticaret ve Sanayi Odası ile kardeş oda anlaşması imzaladık. Gözbebeğimiz olan İEF döneminde dalya diyerek kardeş oda sayımızın 100'e ulaşması bizim için çok anlamlı oldu. Bir dünya odası olduğumuzun en güzel kanıtı kardeş odalarımızın sayısının 100'e ulaşması oldu" diye konuştu.

"ANLAŞMALAR KAĞIT ÜZERİNDE KALMIYOR"

Kardeş oda ve kuruluşlar ile yapılan anlaşmaların asla kağıt üzerinde kalmadığını vurgulayan Demirtaş, "Bu anlaşmalar bizim için çok önemli. Kardeş odalarımız ile ilişkilerimizi devamlı canlı tutuyoruz. Onlar bizi ziyaret ediyor, biz onları ziyaret ediyoruz. Bu görüşmelerde mutlaka iki ülke işadamlarını bir araya getiren ikili iş görüşmeleri düzenleniyor. Bu da hedeflerimize uygun olarak üyelerimize yeni iş ve ortaklık fırsatları yaratıyor" dedi.

Demirtaş, kardeş odaların her anlamda önemli bir lobi gücü olduğunu da belirterek, "Bunun son canlı örneğini 15 Temmuz'da yaşadık. Tüm kardeş odalarımıza mektup yazarak hem hain darbe girişimini anlattık hem de ülkemizde idari ve ekonomik sistemin hiçbir sıkıntı olmadan devam ettiğini belirttik. Onlar da üyelerine anlattılar. Bundan sonra da bir dünya odası olarak farklı coğrafyalardaki oda ve kuruluşlar ile kardeş oda anlaşması imzalamaya, üyelerimizi yeni ve farklı pazarlara taşımaya, kentimiz ve ülkemiz dış ticaretini geliştirmek için çalışmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

İZMİR, (DHA)

FOTOĞRAFLI

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!