İzmir... Şiirin başkenti

Güncelleme Tarihi:

İzmir... Şiirin başkenti
Oluşturulma Tarihi: Nisan 01, 2008 00:00

Geçtiğimiz günlerde bir "21 Mart" vardı; "Dünya Şiir Günü" imiş! Duydunuz mu? "Sevgililer Günü" olsaydı, sormayacaktım tabii.

Çünkü, siz de bilirsiniz, günler öncesinden gazeteler de televizyonlar da haberini verirler gelmekte olan Sevgiler Günü’nü. Basında reklam reklam üstüne! Hele satış yerlerinin camekanları! Yani sağır sultan da olsanız duyarsınız. Sevdiğinize, sevdiklerinize sevginizi gösterecek artık bir şey mi verirsiniz, ya da bir iki tatlı söz!

Sevgililer Günü kadar olmasa da, "Öğretmenler Günü" de, "Anneler Günü" de medyanın, satış yerlerinin duyurmadan edemedikleri önemli sevgi günlerimizdendir. Öğrenciler öğretmenlerine, çocuklar annelerine sevgilerini gösterecek çiçekler ya da hediyeler sunar. "Yılın Öğretmenleri", "Yılın Anneleri"nin seçildiği olur.

8 ÜNLÜ ŞAİR

Ya "Dünya Şiir Günü"nde ne olur? Bir kere 21 Mart’ın "Dünya Şiir Günü" olduğunu duymanız olasılığı oldukça düşük. Diyelim duydunuz. Kalkıp kendi kendinize şiir mi okursunuz o gün? Ya da bir şiir yazmak mı geçer içinizden?

UNESCO`nun kararıyla 2000`den bu yana kutlanıyormuş "Dünya Şiir Günü", biliyor musunuz. Üstelik PEN Türkiye Merkezi’nin öneri ve katkılarıyla gerçekleşmiş bu özel gün. Bu yılın PEN Şiir Büyük Ödülü Ahmet Oktay’a verilmiş; Dünya Şiir Günü Bildirgesi’ni de o yazmış. Duydunuz mu bunları, duyuran oldu mu?

Olmuş! Bir Belediye Başkanı çıkmış, "Şiirin başkenti İzmir..." demiş, Türkiye’nin şairlerini, şiir üstüne düşünenlerini, şiir sevdalılarını İzmir’de toplayıp ağırlama uğraşına girmiş. Ve dahası, Latin Amerika ülkelerinden sekiz ünlü şair de İzmir’e gelip Türk şiiriyle kaynaşmışlar.

Konak İzmir’de bir ilçedir. Güzelsanatlar nedir şiir nicedir, duyumsayınca bilinçle bir belediye başkanı, akla gelmez mi koskoca illerin başkanları şiirin acaba neresindedir?

"Dünya Şiir Günü" İzmir’de 20 Mart’tan başlayarak üç gün süreyle gün boyu Eşrefpaşa Kültür Merkezi’nde şiirlerle, tartışmalı toplantılarla kutlandı. Yılın onur konuğu şair Gülten Akın’dı. "Şiirin başkenti İzmir..." deyip yola çıkan da Ali Muzaffer Tunçağ.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!