İzmir Petkim’in yatırımıyla uçacak

PETKİM, Türkiye’nin petrokimya devi. Bir süre önce özelleştirilen dev kuruluş, gücüne güç katmaya devam ediyor.

Yeni yönetimin, mevcut tesislerde yaptığı iyileştirme ve yenileme yatırımlarının ardından Petkim; İzmir için, Ege için, Türkiye için çok önemli bir yatırıma imza atıyor. 5 milyar dolarlık bir petrol rafinerisi için kolları sıvadı.
Petrol türevleri artık hayatımızın vazgeçilmez bir parçası. En basit çocuk oyuncağından, otomotiv endüstrisine; mutfaklarımızdan en gelişmiş teknolojileri içeren havacılık ve uzay sanayine kadar tüm kesimlerde kullanılıyor. Petkim’in “Star Rafinerisi” ise ülkemizin petrolü rafine etme kapasitesini yüzde 40 artıracak. Diğer bir deyişle 25 milyon tonluk kapasitemiz, 35 milyon tona çıkacak. Petkim için en önemli konu ise hammadde temininde dışa bağımlılığın tamamen bitmesi. Cari açıkta 2 milyar dolarlık azalma. Binlerce yeni istihdam.
Hammadde sadece bir boru ile petrokimya tesislerine ulaşacak. Aslında Aliağa’da Tüpraş Rafinerisi kurulurken bu düşünülmüştü. Petkim o nedenle rafineri ile yanyana kurulmuştu. Fakat, özelleştirmeden sonra Tüpraş farklı ürünleri tercih ettiği için Petkim’e hammadde veremez konuma geldi.
Dışa bağımlılık sürecek
Petkim’in bu kadar büyük yatırımlarına rağmen petrokimya ürünleri pazarımız hala dışa bağımlılığını sürdürecek. Aslında daha birkaç Petkim’e ihtiyacımız var. Bu yatırımın çok dikkat çekici başka bir boyutu ise dünyanın önemli petrol üreticisi, kardeş ülke Azerbaycan’ın önemli bir yatırımını Türkiye’ye yapması.
Yatırımcı Socar & Turcas Grup Şirketleri Başkanı, CEO ve Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz’un bu konuda önemli bir açıklaması var; “Petkim bu yatırımı yapmazsa önümüzdeki 15 sene içinde Türkiye’de petrokimya sanayi biter. Firmamızın kardeş ülke olarak gördüğü Türkiye’de bu kadar önemli ve büyük yatırım yapmasının nedeni ise kardeşlik bağlarımız ve pazarın burada olmasıdır.” Petkim’in bu yatırımı İzmir’i hakikaten uçuracaktır..
Enerji ihtiyacı büyük
Petkim’in bu dev yatırımının, başta Aliağa olmak üzere bölgeye yeni bir yatırım fırtınası getireceğine inanıyorum. Hammaddenin kaynağı olarak kabul edilecek Aliağa’ya birçok kuruluş çeşitli sektörlerde kullanılmak üzere ara ve nihai mal üretim tesisleri kuracak. Yaratılacak sinerji ile bölge hızla büyüyecek ve petrol bazlı hammadde kullanımında bir merkez halini alacak. İzmir yıllardır özlemini çektiği yatırmalara da ardı ardına kavuşacak.
Tabii bununla birlikte bölgede enerji ihtiyacı katlanarak artacaktır. Türkiye’nin önünde çok ciddi hedefler ve bunu gerçekleştirmesi için olmazsa olmazları var. Kısa ve orta vadede cari açığın kapatılması veya azaltılması tamamen üretimden ve özellikle katma değeri yüksek ürün üretmekten geçiyor. İkinci önemli hedef olarak ortaya konulan 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat ise yine üretime dönük. Bu üretimleri gerçekleştirmenin en önemli koşulu yatırım olmakla birlikte; ikinci şart enerji.
Üretimin artması şart
Mevcut 50 milyon kw/saat üretimimizi 150 milyon kw/saate çıkarmak zorundayız. Yenilenebilir ve çevreci enerji kaynaklarının kullanımı her geçen gün yaygınlaşmakla beraber, termik, nükleer ve diğer enerji kaynaklarında da önemli yatırımlara imza atmak gerekiyor. Tabii içinde yaşadığımız çevreye zarar vermemeyi ana hedef olarak görüyoruz. Ama bu hedefin en büyük tedbirleri almış sistemlerin bile kurulmasına engel hale gelmemesi gerekli. Gelişen teknolojilerden yararlanmalıyız. Düzenli, güvenilir ve ucuz enerji, sanayinin ve ülke geleceğinin en önemli gereksinimi.İzmir de bu enerji yatırımlarından biran önce payını almalı. Yoksa interkonnekte sistem hatları ile, doğudan batıya taşırken yüzde 30’lara varan kayıplar ile sanayinin çarklarını çevirmek hem pahalı, hem de çok zor.
Petkim’in yeni yatırımı İzmir’e hayırlı olsun. Adı gibi ışık saçarak parlasın...
Yazarın Tüm Yazıları