İzmir Kitap Fuarı'ndan adalet talebi

Güncelleme Tarihi:

İzmir Kitap Fuarından adalet talebi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 14, 2012 16:29

TÜYAP 17. İzmir Kitap Fuarı kapılarını “Adalet” istemiyle açtı. CHP milletvekillerinin tutuklu gazeteci yazar Mustafa Balbay’ın kitaplarını hazırlanan sembolik cezaevi parmaklıkları arkasından okurlara imzalattığı fuarın açılışında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Gençliğimizde bir Adalet Spor Kulübü vardı. ‘Adalet kümeye’ denirdi. Adalet küme düşmüştü” dedi.

Haberin Devamı


İzmir Kitap Fuarı, Uluslararası Fuar Alanı’nda 17. kez kapılarını kitapseverlere açtı. Toplam 350 yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun yer aldığı fuar 14-22 Nisan tarihleri arasında açık kalacak. İzmirli gazeteci yazar Yaşar Aksoy, İzmir ve Ege kültür tarihine yaptığı katkılardan dolayı fuarın Onur Konuğu oldu. İlk günden özellikle gençlerin büyük ilgi gösterdiği kitap fuarında 120 etkinlik gerçekleşecek.
TÜYAP 17. İzmir Kitap Fuarı’nın açılış törenine CHP İzmir milletvekilleri Alaattin Yüksel, Erdal Aksünger, Mustafa Moroğlu, CHP Denizli milletvekili İlhan Cihaner, eski Kültür Bakanları’ndan Ercan Karakaş, Vali Yardımcısı Nevzat Ergün, TÜYAP Kültür Fuarları Danışma Kurulu Başkanı Doğan Hızlan, Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan katıldı.

Haberin Devamı


Kocaoğlu, "Cezaevinde kitabımız oldu"

Aziz Kocaoğlu açılış konuşmasına hem Büyükşehir Belediyesi davasında sadece 2 kişinin tahliyesi kararı çıkması hem de Mustafa Balbay gibi gazeteci-yazarların cezaevinde olması yansıdı. Kitap okumanın bilinç ve inancı güçlendirdiğini belirten Kocaoğlu, “İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak bir yıldır başımıza gelenlerden sonra Cezaevi’nde bir kitabımız çıktı. İzenerji Genel Müdürü Ali Sabuktay ve Zafer Yörük’ün hazırladığı İlhan Tekeli ile İzmir konuşmalarını içeren ‘Çocukla büyüyen şehir’ adlı kitap Fuar’daki standımızda yerini aldı. Fuar’a böyle katıldık. Diğer stantlarda da başta Balbay olmak üzere, pek çok tutuklu gazetecinin kitapları var. Türkiye’de şu anda birbiriyle ilişki kuramayan birbirinin söylediğini anlamayan, anlamak istemeyen, ötekileştirin, empati yapmayan bir durum çığ gibi büyüyor. Bunun sonu nereye gider? Buradan ülke ve ülke insanları ne zarar görür? Bu ortamı yaratanların ve tetikleyenler başta olmak üzere tüm vatandaşların şapkasını önüne koyup mutlaka iyi düşünmesi gerekir. Vatandaş derken başka ülke ajanlarını ayırıyorum” dedi. Kocaoğlu konuşmasını, ilginç ve sert bir göndermeyle bitirdi. Gençliğinde İstanbul’da bir Adalet Spor Kulübü olduğunu belirten Kocaoğlu, “Adalat kümeye diye bir laf vardı. Küme düşmüştü” dedi.

Haberin Devamı

TÜYAP Kültür Fuarları Genel Koordinatörü Deniz Kavukçuoğlu fuara geçmişte büyük destek veren İzmir Gazeteciler Cemiyeti eski başkanı İsmail Sivri’nin anısına alkışlattı. TÜYAP Kültür Fuarları Danışma Kurulu Başkanı Doğan Hızlan, kitap fuarlarına çok önem verdiğini söyledi. Hızlan, “Arayıp da bulamadığınız kitapları bu fuarlarda bulabilirsiniz. Bahar aylarında olması da ayrı bir özellik katıyor. Tatilde okuyacağınız kitapları seçebilirsiniz. Edebiyat sanatının yeşermesi için birinci şart özgürlüktür. Çünkü insan yazdığının nereye gideceğini bilmezse nasıl yazsın? Aziz Nesin’in dediği gibi ‘En korkunç sansür bilinçaltındaki sansürdür.’ Bu sansürün kaldırılması için yazmanın, yaratmanın sınırlandırılmaması gerekir. Balbay, Ragıp Zarakoğlu ve tüm yazarlar özgür ortamda yazabilmelidirler” dedi.

Haberin Devamı

"Yeter artık"
Kocaoğlu burada yaptığı açıklamada, “İzmir, Türkiye ve tüm insanlar için özgürlük, adalet istiyoruz. Haksız yere, çifte standart uygulanarak tutuklu bulunan bir tek kişi kalmayana kadar adalet isteğimiz devam edecek. Buradan Balbay ve tüm haksız yere yatanlar için adalet isityorum, özgürlüklerine kavuşmalarını diliyorum” dedi. Türkiye Gazeteciler Federasyonu ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel ise “99 gazeteci tutuklu. Hiçbiri ceza almadı. Özgürlük istiyoruz. Büyükşehir Belediyesi davasını da takip ettik. Burada da tutuklular var. Hukuk ve adalet açısından gelecekte tartışmalara neden olacak, skandala dönüşecek durumlar yaşamak istenmiyorsa dikkatle davranılmalıdır. İfade özgürlüğü herkes için olmalıdır. Cemiyet olarak burada bir canlandırma yaptık. Ama, arkadaşlarımız soğuk hücrelerde. Bu tablo Türkiye’ye yakışmıyor. Yeter artık” dedi.
Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi Yayınları standında ise Aziz Kocaoğlu, Cezaevi’nde tutuklu olan Ali Sabuktay tarafından hapisteyken tamamlanan “Çocukla Büyüyen Şehir” adlı kitabı dağıttı. Kocaoğlu, açılışta imza günü olan yazarlarla da görüştü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!