İzmir Kent Hastanesi'nde sigara bırakma programı başlatıldı

Güncelleme Tarihi:

İzmir Kent Hastanesinde sigara bırakma programı başlatıldı
Oluşturulma Tarihi: Mart 31, 2016 09:28

İzmir Kent Hastanesi'nde sigara bırakma programı başlatıldı

Haberin Devamı

Sigaradan kurtulmak isteyenlere yeni merkez

SİGARAYA bağlı hastalıklar nedeniyle dünya genelinde her 6 saniyede bir, yılda ise 6 milyon kişi hayatını kaybederken, İzmir Kent Hastanesi bu kötü alışkanlıktan kurtulmak isteyenler için "sigara bırakma programı" başlattı. Tiryakilerin sigarayı bırakmada zorlanmasının nedeninin kesinlikle iradesizlik, güçsüzlük olmadığını belirten Uzm. Dr. Deniz Atasever, "Bu bir bağımlılık, kurtulmak güç ama imkansız değil, biz de bu bağımlılığı tedavi edeceğiz" dedi.

İzmir Kent Hastanesi Sigara Bırakma Programı sorumlusu Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Deniz Atasever, sigaranın içinde aseton, tuvalet temizleyici madde (amonyak), tüp gaz (bütan), güve ilacı (naftalin), egzoz gazı (karbonmonoksit), böcek ilacı (DDT), uyuşturucu madde (nikotin) gibi maddeler olduğunu hatırlattı. Atasever, bunlarla birlikte sigara dumanının 4 binden fazla tahriş edici madde ve kansere neden olan kimyasal içerdiğini belirtip, içerken bunların hiçbirinin akla getirilmediğini söyledi. Hem fiziksel hem de psikolojik bağımlılık yapan sigarayı bırakmanın güç ama imkansız olmadığını ifade eden Uzm. Dr. Atasever, şunları söyledi:

"Sigaranın içenlerde hissedilen nikotinin yarattığı ödül hissinin devamını sağlamak için tekrarlanan sigara içimi, davranışsal olarak alışkanlık halini alır. Kişide nikotin ihtiyacı yokken bile sigara içme davranışı devam eder. Sıklığı artan sigara içme davranışı günlük hayatta birçok davranışla ilişkilendirilip, bilinçaltında 'ilişkili davranışlar' olarak kodlanır. Çay, kahve, alkol, yemek sonrası gibi… Ayrıca nikotinin fiziksel bağımlığı nedeni ile kişi nikotin almadığı zaman 'yoksunluk semptomları' dediğimiz belirtiler ortaya çıkar. Bunlar; huzursuzluk, uykusuzluk veya aşırı uykululuk, kabızlık, konsantrasyon güçlüğü, sinirlilik gibi kişiden kişiye değişen belirtilerdir. Kişiler bu süreçte hem yoksunluk hissedip, hem de hatırlatıcılarla sürekli karşılaştığı için en çok bu dönem zorluk yaşarlar. Bu dönem yaklaşık 3 hafta kadar sürer. Unutmamak gerekir ki; kişinin zorlanmasındaki sebep kişilik özelliklerinin güçsüzlüğü veya iradesizlik kesinlikle değildir. Sigara bağımlılığı bir madde bağımlılığıdır ve tedavi edilebilir. İşte bu zor süreçte biz devreye girerek sigaradan kurtulmak isteyenlere yardımcı olmaya çalışıyoruz. Sigara Bırakma Programımızda muayene, tetkik ve psikolojik değerlendirme yapılıyor, sonuçlarına göre kişiye özel tedavi uyguluyoruz. Unutmayın, bağımlık yapıcı bir maddeden kurtulmak güçtür ancak imkansız değildir."

İZMİR, (DHA)

FOTOĞRAF

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!