İzmir’i izleyecek

Güncelleme Tarihi:

İzmir’i izleyecek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 2007 00:00

Buca girişindeki Yeşildere Kayalıkları’na dev Atatürk maskı yapılıyor. Cumhuriyet Bayramı’na yetiştirilmesi planlanan mask İzmir’in büyük kısmından görülebilecek. 250 ton çelik kullanılacak maskın altına Ata’nın bir vecizesi de yazılacak.

İZMİR’in Buca ilçesinde yapımı devam eden 40 metre boyundaki Atatürk maskının 29 Ekim 2008’de tamamlanması planlanıyor.

Maskın 35 metre genişlikte, 40 metre yükseklikte olacağını dile getiren Buca Belediye Başkanı Cemil Şeboy, 250 ton çelik kullanılacağını ifade etti. Şeboy, maskın yapımının, ilçe girişindeki Yeşildere Kayalıkları’nda sürdüğünü belirterek, o mevkinin, kentin büyük bölümüne hakim olduğunu dile getirdi. Atatürk maskı fikrinin 2004 yılında çıktığını ifade eden Şeboy, geçen zaman içinde fikrin projelendirilip altyapı çalışmalarının yapıldığını, zemin etüdünün tamamlanmasının ardından, alandaki kayaların kimyasal patlayıcılarla kırıldığını ifade etti.

4 MİLYON YTL MALİYET

Şeboy, projeyle ilgili Dokuz Eylül Üniversitesi’nden de yardım alındığını, Atatürk’ün hangi portresinin seçileceğine karar verilmesinden sonra da temelin atıldığını kaydetti.

Şeboy, kayalıkların Buca sınırının başladığı yerde olduğunu, konum olarak da İzmir’in birçok bölgesini gördüğünü belirterek, "Atatürk’ün İzmir’i izlediğini göstermek amacıyla o tepeyi seçtik. Alana başka şeyler de yapılabilirdi, ancak biz anlamlı bir şey olsun istedik. Mask tamamlandığında Atatürk, İzmir’i tepeden izleyecek" diye konuştu. Şeboy, maskın altına Atatürk’ün bir vecizesinin yazılacağını belirterek, "Vatandaşların internet üzerinden değerlendirmelerine bakacağız, en beğenilen vecizeyi maskın altına yazacağız" dedi. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda açılması planlanan maskın, yaklaşık 4 milyon YTL’ye mal olacağı kaydedildi.

Projede görevli heykeltıraş Harun Atalayman da maskın önce 1 metrelik maketinin yapıldığını, ardından bilgisayar ortamında gerçek ölçülerin tespit edildiğini söyledi. Atalayman, maskın iç taşıyıcı sisteminin kurulma aşamasında olduğunu ifade ederek, yapımda kullanılacak beton püskürtme yönteminin zor bir iş olduğuna dikkati çekti.
/images/100/0x0/55eb46aef018fbb8f8b6b7d4


Kayaları oymuşlardı

ABD’nin Güney Dakota eyaletinde, Rushmore Dağı’nın Black Hills kayalıklarında bulunan anıt, 4 ABD başkanının dev heykellerinden oluşuyor. Heykeltraş John Gutzon Borglum ve oğlunun eseri olan heykellerin yapımına 1936’da başlandı. Borglum, sert granitleri yontarak gerçekleştirdiği eserini 14 yılda tamamladı. Black Hills’de yan yana kabartma heykelleri bulunan dört ABD başkanı (soldan sağa): George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt ve Abraham Lincoln. Her birinin yüksekliği 18-20 metre olan heykeller çok uzaktan görülebiliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!