İzmir Enerji Kooperatifi tanıtıldı

Güncelleme Tarihi:

İzmir Enerji Kooperatifi tanıtıldı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 05, 2016 13:05

İzmir Enerji Kooperatifi tanıtıldı

Haberin Devamı

TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) İzmir Genç Girişimciler Kurulu İcra Komitesi üyesi 10 genç girişimcinin önderliğinde kurulan İzmir Enerji Kooperatifi basına tanıtıldı. İzmir Enerji Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Çağlar Kalkan, "İzmir Enerji Kooperatifi'nin amacı, fosil yakıtlarla üretilen enerji yerine, yenilenebilir enerji kaynakları ile enerji üretmek, çevreye verilen zararı azaltmak" dedi.
Ege Bölgesi Sanayi Odası'nda (EBSO) yapılan toplantıya, TOBB İzmir Genç Girişimciler Kurulu İcra Kurulu Başkanı Selim Kacar, İzmir Enerji Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Çağlar Kalkan ile İzmir Enerji Kooperatifi Yönetim Kurulu üyeleri Gürkan Gediz, Didem Munkaya, Uğraş Mercan, Erhan Gündoğdu, Gürkan Teneler ve Tamer Karaman katıldı. TOBB İzmir Genç Girişimciler Kurulu olarak 7 Ocak 2015 tarihinde göreve başladıklarını ifade eden İcra Kurulu Başaknı Selim Kacar, "İcra Kurulu ve 187 üye ile 11 ilçede girişimciliği teşvik etmeye çalıştık. Bu girişimciliğimizin ürünü olan enerji kooperatifi için buradayız. Enerji kooperatifleri Türkiye için yeni bir kavram. Biz de bunun peşinden bir yıldır koşturuyoruz. 29 Mayıs 2015 tarihinde Genç Girişimciler Üst Kurul Başkanı Ali Sabancı'yı ağırladıktan sonra biz de bir ışık yandı. Birlikte neler yapabiliriz diye düşünürken, Türk kültürünün temelinde yer alan kooperatifçilik anlayışı ortaya atıldı. Konumuz enerjiydi. Kurul üyeleri olarak birçok arkadaşımız enerji ile ilgilendiği için bu kooperatifin gerçekleşebileceğini düşündük. Tabii bu süreçte bir çok bürokratik engel ve yaşanan 15 Temmuz darbe girişimi gibi olumsuzluklar kurulumu ötelese de, bugün artık İzmir Enerji Kooperatifi'nin kurulduğunu söyleyebiliriz" diye konuştu.
Yaklaşık bir yıl çalışma yürüttüklerini ifade eden Kacar, "Bu zamana kadar konusu ile ilgili, kooperatifçilik ile ilgili uzman teorik bilgiler aldık. Pratikte Bademler Köyü Kooperatifi, Tire Süt Kooperatifi gibi canlı örnekleri inceledik. Ege-Koop'a ziyarete gittik, tavsiyeler aldık. Bu tavsiyeler sonrasında kendi organizasyon yapımızı ortaya çıkardık. Bugün burada enerji kooperatifinin Türkiye'ye hayırlı olması dileğiyle tuşa bastık. Önümüzdeki yılların enerji anlamında gözdesi olacak bir kurul oluşturduk" dedi.
İzmir Enerji Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Çağlar Kalkan, Kooperatifin amacının, fosil yakıtlarla üretilen enerji yerine, yenilenebilir enerji kaynakları ile enerji üretmek, çevreye verilen zararı azaltmak olduğunu belirterek, "Yenilenebilir enerji üretim santrallerine ortak olmak isteyen girişimcileri, küçük sermayeler ile büyük yatırımlara ortak olmalarını sağlamakla birlikte, enerji kooperatiflerinin ana unsurlarından olan tüketim birleştirme yöntemi ile ortakların kendi ürettikleri elektriği kullanırken piyasa fiyatlarının altında bir rakamla üretim sağlamalarını amaçlamaktadır" diye konuştu.
İzmir Enerji Kooperatifi'nin yasal kurulumunu tamamladığını, hızlı bir şekilde üretim tesisini kurmayı hedeflediğini belirten Çağlar Kalkan, "Üretim tesisi kurma süreci meşakkatli ve bürokratik olarak engebeli bir yoldur. Bu süreçte İzmir Valisi Erol Ayyıldız, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, TEİAŞ 3'üncü Bölge Müdürü Necdet Güler ve Gediz Elektrik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ceyhan Saldanlı'dan destek bekliyoruz" dedi.
Eşit ortaklık payı görüşünden yana olduklarını belirten Çağlar Kalkan, 10 ortakla kurulduklarını belirtirken, Selim Kacar ise, ilerleyen zamanlarda 2. turda 60, 3. turda 100 ortak hedeflediklerini açıkladı.
Üretim tesisi kurma ve işletim sürecinin henüz Türkiye'de netleşmediği belirten Selim Kacar şunları söyledi:
"İzmir Enerji Kooperatifi gerekli çalışmalarını tamamladı. Yer ve trafo tesisi gerçekleştirildiği takdirde 6 ay ila 12 ay arasında tesis kurulumu hedefliyoruz. Ayrıca gerçekleştirilecek ilk projenin kooperatifin kendi ortakları ve bütçesi ile yapmayı hedefliyoruz, daha sonra fonlarla büyüme sağlayabiliriz."
Enerji kooperatifiyle ilgili teknik konularda bilgi veren Gürkan Teneler, "Büyüklüğe bağlı olarak istihdam değişebilir. 1 MW enerji üretebilecek büyüklükte bir tesis 3-4 kişilik istihdam sağlayabilir. Bunun yanında işletmenin ihtiyaç duyduğu bilgisayar ağı, bakım ve inşaat gibi alanlarda da istihdam yaratacak. İzmir için en doğru enerji modeli güneş enerjisi, öte yandan biogaz ve rüzgar enerjisi alanında da ilerleyen zamanlarda faaliyet gösterilebilir. Biz 81 ilde 81 enerji kooperatifi düşüncesini destekliyoruz. Zaten enerji satabilmek için aynı dağıtım şirketi ile aynı tarife bölgesinde bulunmanız gerekir. Örneğin Gediz A.Ş. ile çalışılıyorsa İzmir ve Manisa'ya elektrik verilebilir. Ancak Uşak'a elektrik veremezsiniz" diye konuştu.
Timur TARLIĞ / İZMİR, (DHA)
FOTOĞRAF

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!