İzmir Ege’nin IQ merkezi olacak

Güncelleme Tarihi:

İzmir Ege’nin IQ merkezi olacak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2014 01:26

Kuruluşu ve çalışmalarıyla İzmir’in en iddialı teknoparklarından olup, sağlık alanına özel niş projelerle Türkiye’de bir ilki gerçekleştiren Dokuz Eylül Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi (DEPARK), hayata geçireceği Bioİzmir projesiyle dev ilaç şirketlerinin rotasını Çin ve Hindistan’dan İzmir’e çevirirken, sağlık turizmine de büyük ivme kazandıracak.

Haberin Devamı

Gerçekleştirecekleri projeler ve bölgeye çekecekleri teknoloji yoğun sektör devleriyle Ege’nin IQ merkezi olma hedefini güden DEPARK’ın iddialı projesi Bioİzmir (İzmir Sağlık Teknolojileri Geliştirici ve Hızlandırıcısı), şimdiden pek çok şirket ve ülkenin dikkatini çekmeyi başardı.
Yeni projelerini Hürriyet Ege’ye anlatan DEPARK Yönetim Kurulu Başkanı ve DEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Özgören, Steve Jobbs’un ‘garaj konsepti’ni hatırlatarak “Bu modeli sağlık alanına uygulayabilir miyiz?” sorusundan yola çıktıklarını vurguladı. Aynı zamanda AB Sağlık Grup Strateji Başkanlığı görevini yürüten Özgören, pek çok görüşmeden olumlu sonuçlar aldıklarını aktardı.

Süreçler kısalıyor
İlaç konusunda keşif, geliştirme, ürün validasyonu, üretim ruhsatı, pazara sürme ve pazarda büyüme gibi pek çok aşamanın uzun yıllar aldığına dikkat çeken Özgören, projeleri hayata geçtiğinde 12 yıla yayılabilen bu sürecin 12 aya bile indirilebileceğini belirtti. Bu süreçte sertifika ve ruhsat kuruluşlarının hepsini İzmir’de toplayarak, bu anlamda da bir çekim merkezi yaratmak istediklerini vurgulayan Özgören, son üç hafta içinde ABD, İrlanda, İngiltere, Norveç, Hollanda, Almanya, Fransa ve İtalya’dan pek çok üst düzey yetkili ile görüştüklerini anlattı.
Dünyada tıp bilimindeki gelişmelere de dikkat çeken Özgören, “Artık kişiselleştirilmiş ilaç kavramı ağırlık kazanmaya başladı. 2025’e kadar bu savaş sürecek. Küçük firmalar niş işlere girerlerse büyüme fırsatı da bulacaklar” dedi.

Haberin Devamı

CEO’LAR GELİYOR

ABD ilaç devlerinin bulunduğu Massachusetts eyaleti ile firmaların rahat dolaşımı konusunda anlaşma imzaladıklarını söyleyen Özgören, “IBM, Pfizer, Bayer, Ericson CEO düzeyinde bizi ziyaret ediyor. Bunlardan bazıları dahil oldu. Uluslararası rotayı Çin ve Hindistan’dan kendimize çevirmeye çalışıyoruz. Noterleri, CE işareti veren firmaları çağırıyoruz. Medikal malzemeler ve ilaçta ürettiğiniz prototipi sergilemek çok pahalı. Biz düşük maliyetle prototip üretmekten ruhsat sürecine, melek yatırımcıya ulaşmaktan uluslararası bağlantılara kadar pek çok alanı birleştiriyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

BİOİZMİR’LE NE AMAÇLANIYOR?

Özel sektörün pazara aktaracağı buluşların prototipi düşük maliyetle yapılabilecek. ? Sağlık alanında dış kaynaklara bağımlılık azaltılacak.
Ruhsat ve sertifikasyon konusunda zaman ve para kaybı önlenecek
Sağlık girişimciliği ekosistemi oluşturulacak. ? İlaç, tıbbi cihaz ve tanı kiti gibi ürünlerde süreçler hızlandırılacak, Ar-Ge ve inovasyon kapasitesi artırılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!